Kapat

Trosyd krem yanık için kullanılır mı ?

Anasayfa
Sağlık Trosyd krem yanık için kullanılır mı ?
Trosyd krem yanık için kullanılır mı

Yanıklar için üretilmiş özel kremler vardır. Trosyd krem yanık için kullanılır mı sorusuna bu makalede cevap bulabilirsiniz.

Yanığa ilk müdahale nasıl olmalı ?

Bir yanık vakası olduğunda çoğumuz ilk müdahalenin nasıl yapılacağı konusunda tereddüte düşeriz. Yağ yanığı, metal yanığı, güneş yanığı ve buhar yanığı gibi yanık türlerinde bir vaka anında ilk yapılacak şey yanığa neden olan maddenin uzaklaştırılmasıdır.

Bunun da en pratik yolu suya tutmaktır. Yanığın büyüklüğüne göre birkaç dakika veya daha fazla (ağrı geçene kadar) soğuk suya tutarak hem yakan maddeyi deriden uzaklaştırmış oluyoruz hem de yanık bölgesini soğutmuş oluyoruz.

Yanık bölgesini soğutmak için buz kullanılırsa, buz yanığı riski oluşmaktadır. Buz soğuk olmakla birlikte cilde uzun süre temas ederse yanığa yol açmaktadır. Bu yüzden buzu deriye koymak yerine suda eritip suyu soğutmak için kullanabilirsiniz.

Yanığı soğutmak için yoğurt, diş macunu gibi şeyler koymamalıdır. Çünkü bu tür şeyler yanığın tedavisini zorlaştırmaktadır.

Trosyd krem ne işe yarar ?

Trosyd krem bir mantar kremidir. Ayak mantarından, tırnak mantarına kadar bir çok mantar ve maya türünde etkilidir. Ayrıca bazı bakterilere karşı da etkilidir.

Etken maddesi  tiokonazol olup bu madde dermofit ve mayaların sebep olduğu bir çok deri sorununu gidermektedir.

Trosyd krem yanık için kullanılır mı ?

Trosyd krem yanık için kullanılmamalıdır çünkü Trosyd krem mantar kremidir, yanık kremi değildir. Yanık kreminin sağladığı herhangi bir faydayı sağlamaz. Yanık kremlerinde mikrop kırıcı, bölgeyi temizleyici ve ağrı kesici özellikler bulunur. Trosyd krem de bu özellikler bulunmamaktadır.

Evde yanık için ne yapılabilir ?

Bir yanık meydana geldiğinde ilk yapılacak şey yanık bölgesinde giysi var ise çıkarıp hemen yanık bölgesini soğuk suya tutmaktır. Yanık bölgesini soğutmadan krem sürmeye çalışmamak gerekir.

Suyun serin olması iyidir fakat sıfır dereceye yakın bir soğuklukta olmaması gerekir. Yanık bölgesi serinleyince mikrop kapmasını önlemek için sabun ve suyla yıkayabilirsiniz.

6-7 cm den az yanıklar evde tedavi edilebilir fakat daha büyük yanıklar için hastaneye gitmeniz iyi olacaktır. Yanık bölgesini serin tutmak amacıyla zaman zaman ıslak bez koyabilirsiniz.

Yanık bölgesi soğuduktan sonra bir yanık kremi veya yanık kremi yok ise antibiyotik içerikli başka bir krem sürebilirsiniz. Trosyd krem size bu konuda pek fayda sağlamayacaktır.

Evde aloe vera bitkisi yetiştiriyorsanız onun yapraklarındaki su ve jel yanığı hızlı iyileştirecektir.

Eğer evde bunlardan hiçbirisi yok ise antibiyotik özelliği olmasından dolayı yanığa bal sürebilirsiniz.

Yanık bölgesine dokunmamaya, güneşe maruz bırakmamaya çalışınız. Deride kabarcık olursa onlara dokunmayınız.

Yanık nedeniyle ağrı oluşacaktır. Bunun için ağrı kesici kullanabilirsiniz.

Yanık bölgesine konulmaması gereken maddeler

Yanık için geleneksel olarak uygulanan bazı yanlış tedavi usulleri vardır. Bunlardan kaçınmak gerekir. Mesela yanığa;

  • Tereyağı
  • Diş macunu
  • Buz
  • Yumurta akı

Gibi maddeler sürmek yanlıştır.