Kapat

Meteospasmyl zayıflatır mı ?

Anasayfa
Sağlık Meteospasmyl zayıflatır mı ?
meteospasmyl

Meteospasmyl gibi bazı ilaçlar halkımızca prospektüsünde yer alan kullanım alanları dışındaki amaçlar için de kullanılmakta ve bazen faydası da görülmektedir. Örneğin Meteospasmyl‘i bir zayıflama ilacı olarak kullananlar bulunmaktadır.

Peki Meteospasmyl zayıflatır mı ?

Meteospasmyl ne ilacı ?

Meteospasmyl bağırsaklarda kramp, kasılma, kilitlenme veya yavaş çalışma gibi sorunlara bağlı olarak gelişen gaz ve şişkinlik şikayetlerini geçiren bir ilaçtır. Ayrıca bağırsak hareketlerini hızlandırma özelliği de bulunmaktadır.

Meteospasmyl antisazmodik grubu (kas gevşetici) bir ilaçtır. Düz kaslara yani iç organlarımızda bulunan ve istem dışı olarak çalışan kaslara etki eder.

Bağırsakların hareketini sağlayan kaslar düz kaslarıdır (beyaz kas  da denir) ve  otonom sinir sisteminin nörotransmitter aracılığıyla uyarması ile çalışır.

Huzursuz bağırsak sendromu, fazla hareketsizlik, besin alerjisi veya öfke, üzüntü gibi psikolojik sebeplerle (sinirsel kolit) bağırsak kaslarında istemsiz bir şekilde kasılma olur ve bu da gaz, şişkinlik gibi şikayetlere neden olur.

Meteospasmyl bağırsaklardaki düz kaslara etki ederek, spazm var ise gevşetir. Böylece bağırsaklarda biriken gazı kolayca dışarı atmak mümkün olur. Meteospasmyl’in kas gevşetici etkisi ayrıca dışkılamayı da kolaylaştırır.

Meteospasmyl’i neden zayıflama ilacı olarak kullanıyorlar ?

Bazı zayıflama ilaçları bağırsak hareketlerini hızlandırmak yolu ile zayıflatırlar. Yenilen gıdalardaki kaloriler tam olarak sindirilmeden bağırsaklardan geçtiğinde gıdaların içerdiği kalorilerin bir kısmı vücut tarafından emilmeden dışkı yoluyla atılır.

Yani zayıflama ilacı kullanan biri bağırsaklarının hızlı çalışması nedeniyle yediği gıdalardaki kalorinin %100’ünü değil, %60-80’lik bir kısmını alır. Bu da kilo vermeye yardımcı olur.

Meteospasmyl bağırsak hareketlerini bir miktar hızlandırdığı için bazıları bu ilacı kilo verme amaçlı olarak kullanmaktadır.

Meteospasmyl zayıflatır mı ?

Meteospasmyl’in prospektüsünde zayıflama ile ilgili herhangi bir bilgi yer almamaktadır. Kullanım alanlarında zayıflama yer almadığı gibi yan etkilerinde de kilo kaybı gibi bir yan etkisinin olduğuna dair bir bilgi verilmemiştir.

Ancak bu ilacın bazı kişilerde kilo vermeyi kolaylaştırma ihtimali vardır. Bazı kişilerde ise bu yönde bir etkisi olmayacaktır.

Meteospasmyl kullanıp zayıflayan kişilerin kilo kaybetmelerinin sebebi doğrudan ilaç kullanımı ile alakalı olmayabilir. Çünkü gaz ve şişkinlik şikayetlerinin giderilmesi için ilaç kullanmanın yanında beslenmeye dikkat edilmesi ve egzersiz yapılması da gerekir.

Kişinin yaptığı diyet ve egzersiz kilo kaybına sebep olmuş olabilir.

Meteospasmyl’i zayıflama ilacı olarak doğru mu?

Kullanım amacı zayıflama olmayan bir ilacı sırf kilo vermek için kullanmak doğru değildir. Ayrıca bağırsaklarında spazm olmayan kişilerde Meteospasmyl’in zayıflamada olumlu etki yapma ihtimali düşüktür.

Bunu şöyle açıklayabiliriz:

Meteospasmyl bağırsaklardaki spazmı çözer ve bağırsak hareketlerini hızlandırır. Dolayısıyla bağırsaklarında spazm olmayan birine fayda etmeyecektir.

Bir benzetme yaparsak, bağırsaklardaki spazmı akıcı trafiği engelleyen bir trafik kazasına benzetebiliriz. Meteospasmyl de kazalı araçları çeken çekiciye benzetiriz.

Kazalı araçlar yoldan çekilince trafik eski akıcı haline gelecektir. Peki ortada kaza yoksa, çekici çağırmanın trafiğin akıcılığına bir faydası olur mu ? Elbette olmaz.

Dolayısıyla sizde spazm kaynaklı gaz şikayeti yoksa doktor reçete etmeden sırf zayıflamak için Meteospasmyl gibi bir ilaç kullanmayınız.

Zayıflamak isteyen ne yapmalı ?

Öncelikle fazla kiloların sebebi araştırılmalıdır. İnsanların yaş ilerledikçe aşırı kilo almasının sebebi sadece iradesizlik nedeniyle fazla yemek yemek değildir.

Yaş ilerledikçe önceden var olmayan sorunlar ve hormonal değişikler ortaya çıkabilmekte ve bu yüzden kilo alınmaktadır.

Örneğin insulin direnci gelişen kişilerde kandaki şeker seviyesi tam algılanmadığı için kişi hep kan şekerinin düşük olduğunu zannetmekte ve gereğinden fazla yemektedir. (Özellikle de tatlı) Bu kişilere doktor Glifor gibi bir kan şekeri düzenleyici ilaçı reçete edince kişinin iştahı normale dönmekte ve kilo verilmektedir.

Diğer bir örneği de tiroid bezi az çalışan kişilerdir. Tiroid bezi normalden az çalışan kişilerde metabolizma daha yavaş çalışmakta ve yenilen gıdalar çabuk yakılmadığı için kilo alınmaktadır. Doktor bu kişilere yapay tiroid hormonu işlevini görmek üzere Levotiron gibi bir ilaç verdiğinde hasta zayıflamaktadır.

Kişideki fazla kilolar açlık ve tokluk hormonlarına (Leptin ve Ghrelin) bağlı olarak da oluşabilir. Yani kişi gereğinden çabuk acıkıyor veya doyması gerekirken yiyip yiyip doymuyor olabilir. Bu hormonlar düzenlendiğinde kişi diyet bile yapmadan zayıflayacaktır.

Kilo alımına neden olan sebepler çok fazladır. Bu nedenle fazla kiloları olan kişiler gelişi güzel zayıflama ilacı kullanmak veya şok diyetleri uygulamak yerine önce kendinde bir sağlık sorunu var mı diye doktora gitmelidir.

Hastanelerin endokrinoloji bölümleri bu tür tetkikler içindir. Endokrinoloji bölümünde tahlil vererek kilo almanıza sebep olan şeyin ne olduğunu bulabilir ve doktorun verdiği ilacı kullanarak hem sağlığınızı düzeltir hem de zayıflarsınız.

Sağlık sorununuzu giderdikten sonra devlet hastanesindeki bir diyetisyenden durumunuza uygun bir diyet listesi alarak kilonuzu düzene sokabilirsiniz.