Kapat

Notepad++ nedir? Notepad Plus Plus Nasıl Kullanılır? Ne işe Yarar?

Anasayfa
Web Tasarım Notepad++ nedir? Notepad Plus Plus Nasıl Kullanılır? Ne işe Yarar?

Notepad++ nedir? Suali her web tasarımcısının bilmesi gerekir. Notepad++ programı genellikle web tasarım işiyle uğraşan web tasarımcılar tarafından kullanılır. Program Windows işletim sistemlerine standart olarak yüklenen not defteri aracının geliştirilmiş halidir. Notepad++ html, css, php, js gibi kodlama dillerinin daha anlaşılır ve kolay kullanımını sağlar. Rahat bir kodlama konforu sunan Notepad++ programı görsel zenginliğiyle de oldukça ön plandadır. Bilgisayarınızda fazla yer kaplamaz. Düşük sistemli bilgisayarlar da dahil olmak üzere tüm bilgisayarlarda rahatlıkla kullanılabilecek kadar hafiftir. Sisteminizi kesinlikle yormaz. Notepad plus plus tamamen Türkçe dil desteğine sahiptir.

Teknik Açıklamayla Notepad++ nedir?

Sorusunu teknik olarak yanıtlarsak; ‘’Windows işletim sistemi içerisine gömülü olarak gelen Notepad yazılımının yerine kullanılmak üzere C++ ile saf Win32 API ve STL ile geliştirilmiş GPL ile dağıtılan açık kaynak kodlu bir kaynak kod düzenleyicisidir.’’ Olarak ifade edilir.

Notepad++ Nasıl Kullanılır?

Notepad++ programını kullanabilmek için öncelikle https://notepad-plus-plus.org/download/ resmi sitesinden programı indirmeniz gerekiyor. İşletim sistemleri için 32bit ve 64bit seçenekleri bulunuyor. Buradan işletim sisteminize uygun seçeneği seçerek indirme işlemini başlatın. İndirme işlemi bittikten sonra programın kurulum talimatlarını izleyerek, kurulumu gerçekleştirin.

Notepad++ kod düzenleme programını açtıktan sonra çalışma yapmaya başlayabilirsiniz. Oldukça kullanışlı ve hafif bir programdır.

Notepad Plus Plus Ne işe Yarar?

Notepad plus plus programı çok daha rahat kodlama yapabilmenize olanak sağlar. Programı kullanarak düzgün ve kafa karıştırmayan kodlama yapabilirsiniz.

Notepad++ Özellikleri

+Söz dizimi renklendirmesi ve söz dizimi katlama

notepad++ nedir

+Desteklenen Diller: C, C++, Java, C#, XML, HTML, PHP, CSS, makefile, ASCII, art (.nfo), doxygen, ini dosyası, batch dosyası, JavaScript, ASP, VB/VBS, SQL, Objective-C, Pascal, Perl, Python, Lua, TeX, TCL, Assembler, Ruby, Lisp, Scheme, Diff, Smalltalk, Postscript, VHDL, Ada, Caml, AutoIt, KiXtart, Matlab, Verilog, Haskell, InnoSetup, CMake, YAML ve birkaç programlama dili daha.

+WYSIWYG (göründüğü gibi)

+Renkli bir yazıcıya sahipseniz üzerinde çalıştığınız kaynak kodu, aynen ekranda gördüğünüz gibi çıktı alabilirsiniz.

+Kullanıcı tanımlı söz dizimi renklendirmesi.

+Birçok tanınır yazılım dili için kod tamamlama.

+Birden fazla sayfa ile aynı ayda çalışabilme (başlığına tıklayarak).

+Bir kullanıcı ekranında birden fazla belgeyi aynı anda görebilme ve çalışabilme (çalışma ekranını bölümlere ayırma).

+Düzenli ifadelerle (regular expression) çalışma, arama ve değiştirme.

+Sürükle ve bırak desteği.

+Üzerinde çalışılan dosyanın durumunu denetleyebilme (silinme, taşınma).

web-tasarım-bölümü

+Aynı dosyaya farklı pencereler açarak dinamik görüntü sağlayabilme.

+Yazı büyütme ve küçültme

+Türkçe, Korece, Japonca, Arapça ve İbranice dâhil birçok dil için destek.

+Yer imi ekleyebilme

+Blok ya da normal parantezler için fazladan renklendirme – (), [], {} –

+Makro kaydedebilme ve oynatma.