Kapat

Madecassol tüylenme yapar mı ?

Anasayfa
Sağlık Madecassol tüylenme yapar mı ?
Madecassol tüylenme yapar mı

Yanık, güneş lekesi, kesik, cerrahi operasyon yarası veya çeşitli deri hasarları için kullanılan Madecassol krem tüylenme yapar mı yapmaz mı bunu ele alacağız. Esasen bu soruyu iki farklı açıdan ele almak gerekir:

  1. Yüzümde, çenemde, göbeğimde veya vücudumun başka bir yerinde tüylenme var, bunun sebebi kullandığım Madecassol krem mi ?
  2. Madecassol krem kullanacağım ama tüylenme yapar mı ?

Bu soruların cevabını verebilmek için öncelikle Madecassol kremin içeriğini inceleyelim:

 Madecassol krem içeriği

Madecassol kremde kullanılan ana madde Gotu Kola bitkisinden elde edilen Centella asiatica’nın titre edilmiş ekstresidir. Bir gram Madecassol kremde 10 mg Centella asiatica ekstresi bulunur. Krem formülünde glikol stearat (C20H40O3) , propilen glikol (Nem tutucu, mikrop öldürücü özelliği olan bir petrol yağı türevi) , Sıvı parafin (Merhemin suya dayanıklılığını artırmaktadır), terpen içermeyen ıtır yağı  ve terpen içermeyen lavanta yağı ve saf su bulunmaktadır.

Madecassol krem içeriği incelendiğinde genel olarak tüylenmeyi teşvik edecek bir unsurun olmadığı görülmektedir. Bununla birlikte her kişinin cildi kendine özeldir, nadiren de olsa bazı ciltler Madecassol kreme sıra dışı tepki verebilir.

Hangi kremler tüylenme yapar ?

Cilt bakımında kullanılan kremlerin bazıları en az 6 ay-1 yıl civarı düzenli kullanılmaları veya gereğinden daha  yoğun kullanılmaları durumunda tüylenmeye sebebiyet verebilmektedir.

Genellikle E, A ve B vitamini içeren cilt bakım kremleri bu tür sorunlara yol açmakta olup E, A ve B vitamini içeriği barındıran kremler cildi besledikleri gibi kıl köklerini de beslediklerinden 6 aydan uzun süre kullanılırsa ( tüy kökünün yaşam döngüsü 6 ay civarıdır) tüylerin normalden daha gür veya çabuk çıkmasına sebep olabilmektedir.

Madecassol merhemin normal şartlarda tüylenme yapmaması beklenir. Bunun istisnası E, A ve B vitamini içeren bir kremle karıştırılıp kullanılması veya doğrudan Madecassol’a E vitamini eklenerek kullanılmasıdır. Bu takdirde ayva tüylerinin sayısında veya kalınlığında artış görülebilir. Ancak yine de bu tür bir etkinin görülmesi için Madecassol merhemin uzun süre ve düzenli olarak kullanılması gerekir.

Madecassol tüylenme yapar mı ?

Madecassol merhem başka bir ürünle karıştırılmadığı takdirde uzun süre kullanılsa dahi tüy artışına veya tüy kalınlaşmasına sebep olmaz. Ancak küçük bir ihtimal de olsa tüylerin daha hızlı uzamasını teşvik edebilir. Kullanıcı bu durumu “tüylenme” olarak algılayabilir ama çıkan ekstra bir tüy yoktur.

Kadınlarda tüylenme neden olur ?

Kadınlarda tüylenmenin sebebi nadiren kullanılan cilt bakım ürünleridir, genellikle hormonal dengesizlikler tüylenmeye sebep olmaktadır.

Tüylenmenin kullanılan krem kaynaklı olduğunun belirtileri şunlardır:

  1. Uzun süreli cilt bakım kremi kullanımı sonrası ortaya çıkar,
  2. Tüylenme bölgeleri krem sürülen yerlerle sınırlıdır, diğer yerlerde tüy artışı yoktur,
  3. Tüylenme türü, ince tüylerin çoğalması veya çabuk uzaması şeklindedir.

Tüylenmenin hormonal olmasının belirtileri ise şunlardır:

  1. Tüylenme daha çok çene, dudak üstü, göğüs, kasık göbek arası, kalça veya yanak bölgelerinde görülmektedir,
  2. Artan tüyler ayva tüyü gibi değildir, itici görünümde (erkek kılı gibi) kalın ve uzundur.

Kadınlarda hormonal tüylenmenin sebebi kadında erkeklere has bazı hormonların seviyesindeki artıştır. Bu tür androjenik hormonların az miktarda kadınlarda görülmesi normaldir anca gereğinden fazla salgılanırsa tüylenmeye sebep olur. Kadınlarda bu tür bir hormonal bozukluğun sebepleri;

  • Polikistik over sendromu,
  • Doğum kontrol hapları,
  • Menopoz,
  • Tümör,
  • Kullanılan ilaçlar (Özellikle de tiroid ilaçları),
  • Böbreküstü bezlerin çalışmasını etkileyen bazı faktörler,

Olabilir.

Kadınlarda tüylenme için hangi doktora gidilmeli ?

Tüylenme sorunu hormonal ise buna Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları bölümü bakmaktadır fakat 182 den direk bu bölüme randevu alınamayabilir. Bu takdirde önce Dahiliye doktoruna gidilir, doktor gerekli görürse hastanın bu bölüme sevkini yapacaktır.

Tüylenme için hangi hormon testi yapılır ?

Kadınlarda tüylenme sorunun görülme sıklığı %5-10 civarındadır. Tüylenme sorunun kaynağının saptanabilmesi için şu hormonların seviyelerine bakılır:

  • Testosteron,
  • Androstenedion,
  • DHEAS,
  • 17 alfa hidroksi progesteron,
  • Prolaktin