Kapat

Helikobakter pilori bulaşıcı mıdır ?

Anasayfa
Sağlık Helikobakter pilori bulaşıcı mıdır ?
Helikobakter pilori bulaşıcı mıdır ?

Helikobakter pilori bulaşıcı mıdır sorusuna net bir şekilde EVET diyebiliriz. Çünkü mikrobik hastalıkları insanların kendi bünyeleri oluşturmazlar, başka bir kaynaktan mikrobu alarak hasta olurlar.

Bu nedenle asıl soru Helikobakter pilori nasıl bulaşır ve ben bundan nasıl korunurum olmalıdır.

Helikobakter pilori nasıl bulaşır ?

Helikobakter pilori vücut sıvılarından, içilen sulardan ve yenilen gıdalardan bulaşmaktadır. İnsanlar Helikobakter pilori mikrobunu genellikle çocukluk yaşlarında kapmaktadırlar. Çünkü çocukluk ve bebeklikte bağışıklık sistemi yetişkinliğe oranla mikroplara karşı daha savunmasızdır.

Yani eğer siz 20 yaşına kadar Helikobakter pilori mikrobunu kapmadıysanız, bu yaştan sonra kapma ihtimaliniz düşüktür.

Helikobakter pilorinin bir numaralı bulaşma yolu sudur. Şehir şebekesinin yeterince temiz olmadığı veya kuyu suyu kullanımının olduğu yerlerde bulaşma ihtimali yüksektir.

Helikobakter pilori dışkı ile temas durumunda da bulaşır. Bu nedenle kanalizasyon şebekesi olmayan veya içme-kullanım suyuna kanalizasyon şebekesinden sızıntı olan yerlerde de Helikobakter pilori mikrobu bulaşma ihtimali yüksektir.

Dolayısıyla ülkemizin kırsal kesiminde yaşıyorsanız Helikobakter pilori mikrobunu kapma ihtimalinin yüksektir.

Helikobakter pilori gıdalar üzerinden de bulaşabilmektedir. Bu mikrop besinlere bulaştıktan sonra 3 ila 5 gün arasında yaşayabilmektedir.

Helikobakter pilori tükürük, kusmuk gibi vücut sıvıları üzerinden de bulaşabilmektedir.

Helikobakter pilori mikrobu dünya nüfusunun yaklaşık %50’sinde bulunmaktadır. Ülkemizde ise bu oran yaklaşık %60-70’tir.

Helikobakter pilori tedavisi esnasında tüketmemiz gereken besinler

  • Midenizde Helikobakter pilori mikrobu var ise yoğurt, kefir gibi probiyotikleri yeterli miktarda tüketmelisiniz. Bunlar vücuttaki yararlı bakteri sayısını artırarak zararlı bakteriler ile mücadele ederler.
  • Et ihtiyacınızı daha hafif gıdalar olması nedeniyle kırmızı et yerine tavuk ve balık gibi beyaz et kaynaklarından gidermelisiniz.
  • Omega-3 ve omega-6 içerikli gıdalar (örneğin, balık yağı, zeytin yağı) mide iltihabını gidermeye yardımcı olur.
  • Meyve tercihini fazla asidik olmayanlardan yana kullanmak gerekir. Haşlanmış meyveler de tercih edilebilir. Bunlar kolay sindirilebilir.
  • Ahududu, çilek, böğürtlen ve yaban mersini gibi bazı meyveler Helikobakter pilori ile savaşmaktadır, bunlardan aşırıya kaçmamak kaydıyla tüketilebilir.
  • İzotiyosiyanatlar adı verilen maddeler içeren lahana, karnabahar ve brokoli gibi sebzeler Helikobakter pilori ile savaşmakta ve mide kanseri riskini düşürmektedir. Günlük 70 gram brokoli yeterli olacaktır.