Kapat

Reflor şase bebeklerde kullanılır mı ?

Anasayfa
Sağlık Reflor şase bebeklerde kullanılır mı ?
reflor

Bebeklerde ishal, kabızlık veya gaz gibi sindirim sistemi kaynaklı sorunların meydana gelmesinin sebeplerinden birisi bebeklerin bağırsaklarında yeterli miktarda yararlı bakteri kültürünün bulunmamasıdır.

Bağırsaklarımızda yararlı ve zararlı bakteriler birbirlerinin aşırı çoğalmasını baskılayarak popülasyon itibariyle bir denge halindedirler. Ancak vücuda zararlı virüs, mantar veya bakterilerin yoğun bir şekilde girmesi, bağışıklık sisteminin zayıflaması veya antibiyotik tedavisi gibi nedenlerle bağırsaklardaki bakteri florasının dengesi bozulur ve sindirim sistemi sorunları baş göstermeye başlar.

Bebeklerin etrafındaki cisimleri elleyerek veya ağzına atarak tanımaya çalışması Clostridium difficile gibi toprakta ve etrafımızda yaygın bulunan bakteri türlerinin bağırsaklarda çoğalmasına neden olur. Ayrıca rota virüsü ve novo virüsü gibi ishal yapıcı virüsler, bağışıklık sistemleri henüz yetişkinler kadar gelişmemiş olan bebeklerde şiddetli ve kronik ishallere yol açmaktadırlar.

Bağırsaklarda zararlı bakterilerin çoğalması sadece ishale değil, gaz sancısı ve kabızlığa da yol açmaktadır.

Bebeklere antibiyotik tedavisi uygulanması yararlı bakterileri de öldürdüğünden antibiyotik tedavisi sonrası bebeklerde sindirim sistemi şikayetleri artmaktadır.

Son yıllarda bebeklerde yaşanan kronik sindirim sistemi sorunlarının antibiyotik kullanmak yerine bağırsaklara yararlı probiyotik mayalar verilmesi yoluyla çözümlenmesi benimsenmiştir.

Reflor şase içeriği nedir ?

Reflor şase Saccharomyces boulardii isimli bir mantarın kültüründen oluşmaktadır. Bu mantar kültürü liyofilize edilerek yani özelliklerini kaybetmeden dondurulup kurutularak ve paketlenerek satışa sunulmuştur.

Reflor şase de Saccharomyces boulardii mantar kültürüne ilave olarak ;

  • Laktoz monohidrat,
  • Levüloz (Fruktoz),
  • Susuz kolloidal silika,
  • Karışık meyva aroması

Kullanılmıştır. Bunlar ürünün yardımcı maddelerdir. Reflorun etken maddesi Saccharomyces boulardii mantarıdır.

Saccharomyces boulardii nedir ne işe yarar ?

Sağlıklı bir insanın bağırsaklarındaki bakteri ve mantarlar birbirinin nüfusunu kontrol ederler ve bir türün fazlaca üremesini engellerler. Bu denge bozulduğu zaman, zararlı bir mikrop tür aşırı çoğalır ve bağırsakları tahrip edebilecek enfeksiyonlar baş gösterir.

Saccharomyces boulardii bir mantar türü olmakla birlikte aynı zamanda bir probiyotiktir ve bağırsaklardaki zararlı mikropların aşırı çoğalmasını baskılar.

Saccharomyces boulardii kültürü  vücuda alındıktan sonra bağırsaklarda geçici olarak koloni kurar ve kullanımdan en erken bir gün sonra (Genellikle 3 gün sonradan itibaren) yararlı etkisini göstermeye başlar.

Saccharomyces boulardii bağırsakta zararlı bakteri çoğalmasını önlediği gibi zararlı bakterilerin bağırsaklara tutunmasını da önler.

Saccharomyces boulardii vücuda alındıktan sonra bağırsaklar haricinde yayılım göstermez.  Bağırsaklarda geçici olarak koloni kurar, bu koloninin varlığını devam ettirebilmesi için ağız yoluyla Saccharomyces boulardii alınmaya devam edilmesi gerekir.

Saccharomyces boulardii alımı kesildikten yaklaşık 5 gün içinde bağırsaklardan atılır.

Reflor şase kullanım alanları

Reflor şase yaygın olarak ishal tedavisinde kullanılmaktadır. Kullanım alanları şunlardır:

  • Mikrobik ishal tedavisi
  • Sebebi bilinmeyen ishal tedavisi
  • Seyahat kaynaklı ishal tedavisi
  • Antibiyotik tedavisi sonrası görülen ishal veya kabızlığın tedavisi
  • Toprakta yaygın olarak bulunan Clostridium difficile bakterisinin neden olduğu şikayetlerin giderilmesi
  • Helicobacter pylori tedavisi
  • Aids hastalığı kaynaklı ishal
  • Akne tedavisi

Reflor şase bebeklerde kullanılır mı ?

Reflor şasenin kullanım talimatında çocuklarda kullanılabileceği belirtilmiş ancak bebeklerde kullanılıp kullanılmayacağına dair bir bilgiye yer verilmemiştir.

Reflorun bebeklerde kullanımı ile ilgili olarak iki husus şunlardır:

  • Reflor şase kullanımının bebeklere faydası var mıdır ?
  • Bebeklerde Reflor şase kullanılırsa ne tür sakıncaları veya riskleri bulunmaktadır ?

Reflor şase kullanımının bebeklere faydası var mıdır ?

Her ne kadar Reflor şase kullanma talimatında bebekler ile ilgili bir husus bulunmamakta ise de doktorların kronik olarak sindirim sistemi sorunları yaşayan bebekler için faydası olabilir düşüncesiyle Reflor şase reçete ettikleri ve Reflor şase kullanan bebeklerde çoğunlukla olumlu etki görüldüğü bilinmektedir.

Ancak bir bebekte Reflor şase kullanılıp kullanılmayacağına karar vermesi gereken kişi bebeği muayene eden doktorudur. Sindirim sistemi ile alakalı (gaz veya ishal-kabızlık) yaşayan bir bebeğe doktora danışmadan Reflor şase verilmesi uygun değildir.

Bebeklerde Reflor şase kullanımıyla ilgili olarak bebeğin kaç aylık veya kaç yaşında olduğu ve şikayetlerin ne süredir devam ettiği gibi hususlar doktor tarafından değerlendirilir.

Bebeklerde Reflor şase kullanılırsa ne tür sakıncaları veya riskleri bulunmaktadır ?

Kullanım dozunun iyi ayarlanmaması veya uzun süre kullanılması durumunda bebekte ters etki yapabilir. Özellikle gaz şikayetleri artabilir. Bu tür şikayetler görülürse kullanımı bırakılmalıdır.

Reflor şase nadiren de olsa bebeklerde alerjiye neden olabilmektedir. Bebekte nefes alma güçlüğü, ağız, dudak bölgesinde şişme, kaşıntı, döküntü, kurdeşen gibi şikayetler olursa bunlar alerji belirtileridir, bebek acilen hastaneye götürülmelidir.

Reflor şase bebeklerde kullanımı

Reflor şase 10’lu ve 20’li şase içeren kutularda satılmaktadır. Her bir şase 250 mg Saccharomyces boulardii mayası içermektedir.

Doktor önerisi olmadan bebeklere reflor şase verilmemeli, doktor reçete ettiyse dozu öğrenilmelidir. Genel olarak bebeklere günde bir adet şase (250 mg) yeterli olmaktadır.

Reflor bebeklere nasıl verilir ?

Bir bardak kaynamış ve soğutulmuş suya bir şase içerisindeki toz atılır ve karıştırılarak bebeğe içirilir. Aç karnına verilirse etkisi daha yüksek olur. Yiyecekle birlikte veya yemeğin ardından verilirse etkisi azalır.

Bu nedenle Reflor şase yemekten hemen önce veya sonra değil öğün aralarında bebeğe verilmelidir.

Eğer bebeğe aç karnına verildiğinde dışarı çıkarıyor veya kusuyorsa tok iken vermeyi deneyebilirsiniz. Bebek tadını beğenmezse meyve suyuna, mamasına veya yoğurda karıştırılıp verilebilir. Veya şerbete şase eklenilerek karıştırılıp verilebilir.

Reflor şasenin bebeklerde etki süresi

Saccharomyces boulardii mayasının bağırsaklara yerleşmesi yaklaşık 3 gün sürer. Yani Reflor şasenin bebekte etkisini tam olarak göstermesi için 3 gün geçmesi gerekir. Rahatsızlığın türüne göre doktor Reflor şasenin kullanım müddetini belirleyecektir.

Bebeğe Reflor şase verilmesi sonlandığında bağırsaklardaki  Saccharomyces boulardii popülasyonu azalmaya başlar ve yaklaşık 5 gün sonra tamamen bağırsaklardan kaybolur. Bu nedenle Reflor şase kesildikten 3-5 gün sonra da bir miktar etkisi görülür.

Reflor şasenin bebeklerde kullanım süresi

Reflor şasenin bebeklerde kullanım süresi günde bir kere 250 mg’lik bir şase olmak üzere 5 veya 10 gündür.