Kapat

Matofin kabızlık yapar mı ?

Anasayfa
Sağlık Matofin kabızlık yapar mı ?

Bazı ilaçlar kabızlığa neden olabilirler, peki Matofin kabızlık yapar mı? Diğer bir ifadeyle şeker hastasındaki kabızlığın sebebi Matofin mi yoksa başka bir şey mi ?

Matofin kabızlık yapar mı ?

Matofin bazı kişilerde kusma, ishal, mide bulantısı ve karın ağrısı gibi yan etkiye sebep olabilir. Dolayısıyla sindirim sistemini bir miktar etkilediği ortadadır. Bununla birlikte şeker hastalığı olan biri kronik olarak kabızlık yaşıyorsa ve aynı zamanda Matofin kullanıyorsa kabızlığının ana sebebinin Matofinden ziyade şeker hastalığından kaynaklanıyor olması muhtemeldir.

Çünkü şeker hastalığında zamanla sinirler hasar görmektedir. Şeker hastası bu hasarı çoğu organında hissedebilir. Yaraların geç iyileşmesinden gözle alakalı sorunlara kadar bir çok sağlık problemin ortaya çıkışında şeker hastalığının sinirleri yıpratması etkili olmaktadır.

Sindirim sistemi ile sinir sistemi arasında güçlü bir bağ olup mide ve bağırsaklarda meydana gelen sinir hasarı hastada zamanla kabızlık şeklinde kendini göstermektedir. Dolayısıyla Matofin kullanan bir şeker hastası kabız olduysa büyük ihtimalle bunun sebebi Matofin değildir. Zaten ilacın prospektüsünde kabızlık yaptığına dair bir ifade yer almamaktadır.

Şeker hastalığında kabızlığa karşı nasıl önlem alınır ?

Şeker hastaları sürekli su içme arzusundadırlar, sık sık su içerler. Bu nedenle tuvalete de sık giderler. Tuvalete sık gitmemek için sıvı alımını kısıtlamak doğru değildir. Kabız olmamak için ve organ sağlığını korumak için hastanın yeterli miktar sıvı tüketmesi gerekir.

Şeker hastalığında kilo önemli bir sorundur. Fazla kilolar hem hastalığın ilerlemesine yol açar hem de hastanın hareketini kısıtlar. Hareketsiz bir yaşam başlı başına kabızlık sebebidir. Şeker hastası , mümkün olduğunca uzun süre hareketsiz kalmamaya çalışmalı, düzenli yürüyüş  yapmalıdır.

Marketlerde paketlenmiş halde satılan hazır gıdalarda işlenme esnasında lif açısından gıda fakirleştirilmektedir. Lif yönünden düşük gıdalar ise kabızlığa neden olur. Bu nedenle kabızlık yaşayanların işlenmiş gıdalardan uzak durması lif yününden zengin besinlere yönelmesi gerekir.

Hangi ilaçlar kabızlık yapar ?

Ağrı kesiciler sinirlerin çalışmasını yavaşlattığı için düzenli kullanıldığında bağırsak sinirlerini de etkilerler ve kabızlığa yol açarlar. Antidepresanlar da kabızlık yapabilirler.

Bazı vitaminler de fazla kullanıldığında kabızlığa neden olabilir.

Matofin kullanan birisi kabız olursa ne yapmalı ?

Daha önceden kabızlık şikayeti olmamakla birlikte Matofin kullanmaya başladıktan sonra kabızlık başladı ise bunun birkaç sebebi olabilir. Matofin bazı kişilerde B12 eksikliğine yol açabilir, bu da kabızlığa sebep olabilir. Kişide B12 eksikliği belirtileri var ise doktora gidip tahlil yaptırmalıdır.

Kabızlığın sebebi seyahat, stres veya kullanılan başka bir ilaç da olabilir.

Nadiren de olsa hastanın Matofin’in etken veya yardımcı maddelerinden birine alerjisi olabilir ve bu da kabızlığa neden olabilir. Hasta eğer kabızlığının sebebinin Matofin olduğunu düşünüyorsa doktora giderek muadili bir ilaç yazdırabilir.