Kapat

En tehlikeli psikiyatri ilaçları

Anasayfa
Sağlık En tehlikeli psikiyatri ilaçları
En tehlikeli psikiyatri ilaçları

Bazı psikiyatri ilaçları bilinçsiz kullanıldığı zaman sağlık açısından ciddi tehlike arz etmektedir. En tehlikeli psikiyatri ilaçlarından bazıları kırmızı reçete ile bazıları ise yeşil reçete ile satılmakta olup bunların reçeteye yazılmaları bazı prosedürlere tabidir.

Esasen psikiyatri ilaçlarını tehlikeli kılan şey ilacın işlevini ve nasıl kullanılacağını bilmeden bilinçsiz kullanmaktır. Aksi takdirde hastanın ilaca ihtiyacı var ise, kullanması gerekirken kullanmıyorsa bu durum daha tehlikeli olabilmektedir.

En tehlikeli psikiyatri ilaçları

Alfabetik sıra ile kırmızı reçete ile satın alabileceğiniz en tehlikeli psikiyatri ilaçları aşağıda yer almaktadır:

Concerta

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu şikayetleri için kullanılan Concerta ilacının etken maddesi metilfenidat hidroklorür’dür. Bu ilacın tehlikeli bir pskiyatri ilacı olmasının sebebi ilacın sinsi yan etkilere sahip olmasıdır.

Bu ilaç kırmızı reçeteyle satılmaktadır.

Diğer psikiyatri ilaçlarını kullanırken hastada psikiyatrik bir sorun olduğunu bilirsiniz ve bu sebeple hastayı dikkatli takip edersiniz. Conterta ilacını ise psikolojik sorunlar yaşayan kişiler değil odaklanamama, hiperaktivite, dikkat eksikliği, isteği bastıramama gibi sorunları olan kişiler, çoğunlukla da çocuklar kullanmaktadır.

Günümüzde çocuk ve gençlerin bir çoğu bu tür sorunlar yaşamakta olup çok kişide görüldüğü için insanlar ilacın etkilerini hafife almaktadırlar.

Concerta’nın yan etkileri oldukça sinsi şekilde ilerlemektedir, bu sebeple ilaç aslında tehlikeli bir ilaçtır.

Concerta santral sinir sistemini uyarmakta ve beyindeki bazı bölgeleri aktif hale getirmektedir. Beyindeki aktif olmayan bölgelerin aktif hale gelmesi hastanın dikkatini daha kolay toplaması, kontrol edilemeyen dürtülerini kontrol edebilmesi adına faydalıdır fakat aynı zamanda bunun farklı sonuçları da olabilmektedir.

Beynin bazı bölgelerinin aktif hale gelmesi sürpriz sonuçlara gebedir. Örneğin hastada psikiyatrik bir hastalığa yatkınlık var ise bu tetiklenebilir. Uykusuzluk, kaygı, asosyallik, yeme bozukluğu gibi yaşamı olumsuz etkileyen faktörler tetiklenebilir.

Bu tür sorunlar çocuk ve gençlerin çoğunda olduğu ve yavaş ilerlediği için hasta yakınları bunları hastanın doğal hayat tarzı zannedebilirler. Halbuki bu tür sorunlar bir süre sonra depresyon, anksiyete bozuklukları, yanlış kararlar verme, insanlardan kopuk yaşama, başarısız aile ve iş hayatı gibi sorunlara dönüşebilir. Kısacası hastanın hayatı mahvolabilir.

Ritalin

Concerta’nın muadili bir ilaç olup etken maddesi, metilfenidat hidroklorür’dür.

Bu ilaç kırmızı reçeteyle satılmaktadır.

Konsenidat

Concerta’nın muadili bir ilaç olup etken maddesi, metilfenidat hidroklorür’dür.

Bu ilaç kırmızı reçeteyle satılmaktadır.

Medikinet

Concerta’nın muadili bir ilaç olup etken maddesi, metilfenidat hidroklorür’dür.

Bu ilaç kırmızı reçeteyle satılmaktadır.

Amfetamin etken maddeli ilaçlar

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu şikayetleri için kullanılan amfetamin etken maddeli ilaçlar yan etki olarak şizofren benzeri psikozlara neden olmaktadır. Bu grup ilaçlar SSRI grubu antidepresanlarla kullanılırsa serotonin sendromuna neden olabilmektedir.

Ayrıca beyin kanamasına, felce yol açabilmektedirler.

Lyrica

Pregabalin etken maddesine sahiptir. Nöropatik ağrılar ve anksiyete bozuklukları gibi psikolojik şikayetler için kullanılan Lyrica, bırakılınca yoksunluk etkileri görülen bir ilaçtır. Yoksunluk halinde veya yanlış doz ayarlaması yapıldığında tehlikeli olmaktadır.

Lyrica kilo alımı, paradoksal nöbet, görme bozuklukları, uyku hali gibi yan etkilere neden olmaktadır.

Efexor

Majör depresyon, panik bozukluk, kaygı bozuklukları, sosyal fobi gibi psikolojik şikayetler için kullanılır. Etken maddesi venlafaksin’dir.

Bu ilaç kısmen bağımlılık yapan ve bırakılınca yoksunluk şikayetlerine neden olan, bilinçsiz kullanıldığında tehlikeli olabilecek bir ilaçtır.

Bu ilacın tehlikesi ilacı bırakınca oluşmaktadır. İlaç aniden kesilirse saldırganlık ve intihar düşüncesi ortaya çıkmaktadır.

Rivotril

Panik bozukluk, nöbet ve kaygı şikayetleri için kullanılır. Etken maddesi klonazepam’dır. Sakinleştirici bir ilaç olduğundan bağımlılık yapmakta ve ilacın aniden kesilmesi yoksunluk şikayetlerine neden olmaktadır.

Rivotril yoksunluğu hasta için tehlikeli olabilmektedir.