Kapat

İş Piyasasına Hazır Yeni Mezunlar İçin 9 İpucu

Anasayfa
Genel İş Piyasasına Hazır Yeni Mezunlar İçin 9 İpucu
en iyi dil öğrenme uygulamaları

Yeni mezun olmak heyecan verici bir dönem olabilir. Hayatın bir bölümü kapanıyor ve bir diğeri yeni başlıyor. Ancak, birçok yönden, mezuniyet sonrası iş bulmak başlı başına bir iştir. Öğrencilikten çalışanlığa geçiş yapmak her zaman kolay değildir. Nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilmiyorsanız yapılabilecek pek çok hata var.

Neyse ki deneyimli İK yöneticileri, iş aramayı biraz daha kolaylaştırabilecek ve mezuniyet sonrası yeni bir yolculuğa başlamanın getirdiği endişeleri azaltabilecek en iyi ipuçlarını ve uygulanabilir adımları paylaştı.

1. Tüm İş Deneyiminizi Özgeçmişinize Ekleyin

Özgeçmişinizi sadece başvurduğunuz pozisyonla ilgili olduğuna inandığınız iş deneyimlerini içerecek şekilde aşırı düzenlemeyin. Bebek bakıcılığı güvenilirliğinizi, restoran/perakende işleri ise dışa dönük ve azimli olduğunuzu gösterir. Ayrıca, ne kadar çok deneyim listelerseniz, mülakatı yapan kişiyle o kadar çok ortak noktanız olur ve bu da sizi daha akılda kalıcı bir aday haline getirir.

İşe alım uzmanlarını etkilemek için göz alıcı bir CV oluşturmakta zorlanıyorsanız iş arayan birçok insanın özgeçmiş oluşturmakta kullandığı çevrimiçi bir platform olan www.cvmaker.com.tr‘yi ziyaret edebilir ve dakikalar içerisinde profesyonel görünümlü bir CV oluşturmanın aslında ne kadar kolay olduğunu görebilirsiniz.

2. Ne İstediğinizi Bilin

Birincisi, değerlerinizi anlayın. Bu biraz tuhaf görünebilir, ancak hayatta ve işte sizin için neyin önemli olduğunu anlamak, kariyeriniz boyunca size iyi hizmet edecek ve mülakat yaparken ortak bir konu olarak hizmet edebilir. İkincisi, ne yapmak istediğinizi bilin ve bu konuda net olun. İş piyasasında yeniyseniz ve bir rol arıyorsanız, basit bir soruyu yanıtlayabilmeniz gerekir: “Ne yapmak istiyorsunuz?”

3. Esneklik Sağlayın

Esneklik güven gibidir: onu kazanmanız gerekir. Belirli bir deneyim istiyorsanız, işverenin beklentilerine de katkıda bulunabileceğinizi göstermelisiniz. En iyi çalışan, çevik, farklı insanlara/kişiliklere yaklaşımını ayarlayabilen, iş gerektirdiğinde programını esnetebilen ve engellerle karşılaştığında hızla sorun çözen/yenilik yapan kişidir.

4. Sosyal Medyadan Yararlanın

İşverenler sosyal medyaya bakıyor. Güçlü bir profil oluşturun ve LinkedIn’de ilerledikçe başarılarınızı kataloglayın. Başarılarınızı gösterdiğinizden emin olun.

5. Proaktif Olun

Reaktif değil proaktif olarak kendi kariyerinizin sorumluluğunu alın. Hedef kitlenizi tanıyın ve anlayın. Bunu başardığınızda, beklentinin ne olduğunu bileceksiniz. Ardından, sizden istenmeden önce bu beklentiyi karşılamak için önceden plan yapın.

6. Mezuniyetten Önce Bağlantılar Kurun

Mezun olmadan önce seçtiğiniz alanda mümkün olduğunca çok bağlantı kurmaya başlayın. Bu sadece iş bulma şansınızı artırmakla kalmayacak, aynı zamanda sektörde birilerini tanıyanlar genellikle sadece iş ilanlarına başvuranlara göre daha imrenilen rollere sahip olurlar. Bağlantıları olmayan ve nasıl bir yol izleyeceklerinden emin olmayan yeni mezunlar, ideal rollerini bulmak için önlerinde daha fazla iş olsa da yine de başarılı olabilirler.

7. Çalışmaya Hazır Olun

Yeni mezunları işe alan yöneticilerden sıkça duyduğum konulardan biri, onlara nasıl çalışacaklarını öğretmek için çok zaman harcadıklarıdır: zamanında gelmek, uygun giyinmek, toplantılara hazırlanmak, işi son teslim tarihine kadar tamamlamak, işbirliği yapmak, iletişim kurmak vb. Basit görünebilir, ancak bu becerilerde ustalaştıysanız, sınıfın en üstünde başlarsınız.

8. Araştırmanızı Yapın

İnternette gezinerek ve o sektörde benzer pozisyonlarda çalışan profesyonellerle bağlantı kurarak hedeflediğiniz işin ve sektörün kapsamı, beklentileri ve zorlukları hakkında daha fazla bilgi edinin. Benzer iş tanımlarını inceleyerek hedeflediğiniz iş için minimum ve tercih edilen gereksinimleri öğrenin ve iş geçmişinizin, becerilerinizin ve bilginizin işe nasıl uyduğunu gösteren başarıya dayalı bir özgeçmiş oluşturun.

9. Meraklı Olun

Hayatın bu döneminin en iyi yanı, meraklı olmak için nihai bant genişliğine sahip olmanızdır. Bu yüzden öğrenebildiğiniz kadar çok şey öğrenin. Zor soruları sorun, bariz soruları sorun. Merakınızın rehberliğinde değer katabileceğiniz fırsatlar bulacaksınız. Masada bir cevabınızın olması caziptir, ancak çoğu zaman doğru soruya sahip olmak sizi çok daha iyi sonuçlara götürecektir.