Kapat

Lingual tedavi süresi ne kadardır ?

Anasayfa
Sağlık Lingual tedavi süresi ne kadardır ?
lingual ortodonti

Lingual tedavi, çapraşık dişlerin düzeltilmesi için dişlerin arka yüzeylerine braket ve tel takılması suretiyle uygulanan bir diş teli tedavisidir.

Klasik diş teli tedavisinde braket ve teller dişlerin görünen kısmına takıldığı için görüntü olarak kişiyi rahatsız edebilmektedir. Lingual tedavide ise kullanılan malzeme dişin dışarıdan görünmeyen arka kısmına yerleştirilmektedir.

Bu sebeple lingual tedavi görünmez diş teli tedavisi veya gizli diş teli tedavisi olarak da bilinmektedir.

Lingual tedaviyi tüm diş tabipleri yapabilir mi ?

Lingual tedavi klasik diş teli tedavisine göre bir miktar daha uzmanlık gerektirmektedir. Yurt dışında lingual ortodonti tedavisi diş hekimliği alanında uzmanlık üstü uzmanlık kabul edilmekte ve bu tedaviyi uygulayacak kişiler normal diş hekimliği eğitiminden sonra 2 yıl teknik eğitim almaktadırlar.

Yani lingual ortodonti tedavisi her ortodontistin yapabileceği bir işlem değildir.

lingual ortodonti

lingual ortodonti

Lingual tedaviye kaç yaşında başlanması uygundur ?

Lingual tedaviye başlamak için üst bir yaş sınırı olmamakla birlikte, alt sınır olarak hastanın kalıcı dişlerinin tamamen gelmiş olması istenir.

Lingual tedavi süresi ne kadardır ?

Lingual tedavi süresi genellikle bir yıl ile iki yıl arasında değişen bir zaman dilimidir. Klasik tedavi ile lingual tedavi arasında süre açısından belirgin bir fark bulunmamaktadır.

Bu süreyi genel olarak dişlerdeki çapraşıklık sorununun ne düzeyde olduğu belirlemektedir.

İnvisalign ile lingual ortodonti farkı nedir ?

Her iki yöntem de halk arasında görünmez diş teli tedavisi olarak bilinir ama birbirinden farklı yöntemlerdir. İnvisalign tedavisi teller değil şeffaf plak ile yapılır ve sadece basit vakaların tedavisinde kullanılır.

Invisalign

Invisalign

İncognito ile lingual ortodonti farkı nedir ?

Aslında İncognito bir lingual ortodonti tekniğidir. İncognito tekniğinde diş teli ve braketler kişinin dişine özel olarak üretilir. Braketlerin kişiye özel olarak üretilmiş olmaları nedeniyle kullanım rahatlığı sağlamaktadır.

Lingual tedavi süresince yaşanabilecek sıkıntılar

Alışma süresi

Lingual tedavide hastaya takılan braket ve tellere alışma süresi klasik diş teli tedavisine göre bir miktar uzun olabilmektedir. Klasik diş teli tedavisinde teller hastanın dişinin ön tarafına takılmakta ve yaklaşık bir haftada hasta bu tellere alışmaktadır.

Lingual tedavide ise teller dişin arka tarafına takılmakta ve alışma süresi 2-4 hafta civarı olmaktadır.

Dilde tahriş olması

Diş telleri dişin arka tarafına takıldığı için dilin hareket alanı biraz kısıtlanmakta, bu sebeple dilde tahriş ve kızarıklık olabilmektedir. Genellikle bir hafta içinde alışma sağlanmakta ve bu sorun düzelmektedir.

Tellerin birbirine temas etmesi

Üst dişleri fazla ilerde olan kişilerde , üst dişler alt dişleri fazlasıyla kapatmakta ve bu sebepler üst dişlere takılan teller alt dişlere temas etmektedir. Bu sorun da yaklaşık bir ayda kendiliğinden kaybolmaktadır.

Konuşma sorunu

Bazı hastalar tel takıldıktan sonra bazı harflerin telaffuzunda sorun yaşamaktadırlar. Kişinin braketlere alışması ve konuşma sorunlarının düzelmesi için yaklaşık 2-4 haftalık bir zaman dilimi geçmesi gerekmektedir.