Kapat

Telefonum şarj olmuyor

Anasayfa
Genel Telefonum şarj olmuyor

Akıllı telefonların batarya ömürleri ve şarj süreleri günümüzde en çok şikayet alan konulardan biridir. Telefonum şarj olmuyor diyorsanız bu yazıyı okumalısınız. Standart bir akıllı telefonunun şarjı 1 gün civarındadır. Tabi ki bu süre kullanıma bağlı olarak da değişebilmektedir. Kablosuz şarj çözümleri henüz yeteri kadar etkili ve yaygın olmadığı için klasik şarj yolu olan telefonlarınızı şarj adaptörleriyle prize bağlamak en sık kullanılan şarj etme yöntemi oluyor. Yani her gün akıllı telefonunuzu şarja bağlamanız gerekiyor. Ancak bu işi yaparken akıllı telefon kullanıcıları birtakım teknik problemler ile karşı karşıya kalabiliyor. Yavaş şarj olma problemi, şarjın bir anda yükselmesi ve şarj olmama gibi sorunlar günlük hayatınızda eliniz ayağınız olan telefonlarınızı rahat bir şekilde kullanamamanıza sebep olabiliyor. ‘Telefonum şarj olmuyor’ diyen biriyseniz, size sunacağımız nedenleri ve çözümleri dikkatli bir şekilde incelemelisiniz. Eğer telefonunuzdaki şarj olmama sorununun nedenine ulaşırsanız, çözüm üretmeniz çok daha kolay olacaktır.

Telefonum şarj olmuyor neden ?

Uyumsuz Kablo Seçimi

Akıllı telefonlarımızı genellikle onlarla birlikte verilen USB kablolarını kullanarak şarj etmekteyiz. Ancak bazı nedenlerden dolayı bu kablolar arızalanabilir ve yenilerini satın almak zorunda kalabilirsiniz. Orijinal USB kablolarını almadığınız zaman şarj olmama sorunu ile tekrardan karşılaşmanız çok daha olası bir durumdur. İlk başlarda yavaş yavaş dolan şarjınızın zamanla hiç dolmadığını fark edeceksiniz. Bu durum hem telefonunuza hem de bataryasına zarar verecektir. Orijinal kablonun hangisi olduğuna karar vermekte zorlanıyorsanız o halde cihazınız ile birlikte gelen kullanım kılavuzuna göz atmanızda fayda var. Bu kılavuzda kullanmanız gereken şarj kablosunun standartlarını öğrenebilirsiniz. Bu sayede yeni satın alacağınız kablonun hangisi olması gerektiğini anlayabilirsiniz.

Kablonun ömrünün bitmesi

Uzun zamandır kullandığınız şarj kablonuz bir müddet sonra ömrünü doldurabilir. Kabloların çantanızda ya da cebinizde kıvrılmaları, neme maruz kalmaları ve ezilmeleri bu kullanım süresini daha da kısaltmaktadır. Dıştan sağlam görünen kablolar bir zaman sonra işlevini doğru bir şekilde yapamayabilir ve şarj etmeme sorunu ile sizi karşı karşıya bırakabilir. Arızalı kablolar telefonunuzu yavaş şarj edebilir, hiç şarj etmeyebilir ve telefonunuzda kalıcı hasarlara yol açabilir. Bu nedenden dolayı telefonunuz yavaş şarj oluyorsa ya da hiç şarj olmuyorsa çevrenizden temin edeceğiniz ya da yeni satın alacağınız aynı türdeki alternatif bir kablo ile telefonunuzu tekrardan şarj etmeyi deneyebilirsiniz. Bunu yaptığınız zaman hala aynı sorunla karşılaşıyorsanız farklı nedenlerden telefonunuz şarj olmuyor demektir. Fakat kablonuzu değiştirdiğinizde telefonunuz şarj olmaya başladıysa o halde kablonuzu değiştirmenizin vakti çoktan gelmiş demektir.

Bataryanın ömrünün bitmesi

Telefonunuzu bir türlü şarj edemiyorsanız ve şarj etseniz bile kısa sürede tamamen bitip kapanıyorsa bataryanızdan kaynaklı bir problem ile karşı karşıya olabilirsiniz. Telefoncuların ilk önce kontrol ettikleri şey bataryanın şişip şişmediğidir. Ömrünü bitiren bataryalar gözle ya da elle fark edilir derecede şişme yapacaktır. Bu şişme hem şarj olmama sorununu doğurur hem de cihazınızın patlamasına bile yol açabilir. Bu yüzden batarya konusunda son derece dikkatli davranmanız gerekir. Kimi telefonların bataryaları üretim sürecinde ortaya çıkan kronik bir problem ile size gelebilir. Böyle bir problem mevcutsa cihazınızı aldığınız yerle iletişime geçmeli ve bataryanızın değiştirilmesini istemelisiniz. Telefonunuzun bataryası belli bir ömre sahiptir. İlk başlarda kendini yavaş şarj olma problemi ile belli eden ömrü bitmiş bataryalar, daha sonrasında şarj olmama sorunu ile baş gösterir. Bu gibi bir durumda ise yapacağınız tek şey telefonunuzun bataryasını değiştirmek oluyor. Ancak batarya seçiminizi orijinalden yana kullanmanızda fayda var. Çünkü alternatif diğer bataryaların performansı hiçbir zaman orijinal batarya gibi olmayacaktır ve sizi çok daha kısa sürede yarı yolda bırakacaktır.

Şarj Adaptörünün bozulması

Telefonunuzu şarj ederken kullandığınız kablolar gibi adaptörlerinde arızalanma ihtimalleri yüksektir. Kullandığınız şarj adaptörünün telefonunuzun standartlarına uygun olması gerekir. Eğer farklı bir adaptör kullanmaya başladıysanız, uyumsuzluk nedeni ile problem yaşamanız çok daha yüksek bir ihtimaldir. Adaptörlerin amper ile ifade edilen çıkış güçleri bulunur ve farklı değerlere sahiptir. Telefonunuzun ihtiyaç duyduğu çıkış gücünün altında ya da üstünde olan bir adaptör şarj olmama sorununu da beraberinde getirecektir. Evinizde telefonunuza uyumlu farklı bir adaptör varsa deneme yapabilirsiniz. Hala şarj olmama sorunu yaşıyorsanız yeni ve orijinal bir şarj adaptörü almanız kaçınılmaz olacaktır.

Telefonunuzun USB yuvası kirlenmiş, paslanmış ya da arızalanmış olması

Akıllı telefonların USB yuvaları zaman içerisinde yıpranabiliyor ve farklı şartlara maruz kalabiliyor. Nem, sıcak, soğuk, pas, toz ve kir gibi etkenler telefonunuzdaki USB yuvasının çalışmasını engelleyebiliyor. Bu durumda şarj olmama sorununu beraberinde getiriyor. Eğer telefonunuzu sürekli cebinizde ya da çantanızda taşıyorsanız düzenli aralıklarla telefonunuzun USB yuvasını nazikçe temizlemeniz gerekir. Bu temizleme işini yaparken sıvı şeyler kullanmayın, yuva içerisinde bulunan parçalara zarar vermeyin ve hassas hareketlerde bulunarak işlemi gerçekleştirin. Telefonunuzun şarj yuvasına herhangi bir madde girdiği zaman içeriye baskı yapacağı için USB yuvasında bulunan pinlerin hasar görmesi olası bir durumdur. Aynı zamanda cebinizdeki ter ve nem gibi şartlarda bu yuvanın paslanmasına zemin hazırlar. Böyle bir sorun yüzünden telefonunuz şarj olmuyorsa, cihazınızı teknik servise yollamanız en iyi çözüm olacaktır.

Telefonunuzu şarj ettiğiniz güç kaynağının yetersiz güç sağlaması

Telefonunuzu sadece prizlerden değil, bilgisayarlardan ya da taşınabilir şarj cihazlarından da şarj edebilirsiniz. Günümüzde telefonların batarya kapasiteleri arttığı için daha zayıf bir güç kaynağı yeterli olmayabilir. Eskiden bilgisayarınıza bağladığınız telefonunuz hızlı bir şekilde şarj olurken şimdi bir tırnak bile ilerlemiyorsa, sorun bu güç kaynağından kaynaklanıyor demektir. Taşınabilir şarj aleti aldınız ve telefonunuzu şarj etmediğini fark ettiniz. Çünkü telefonunuzun şarj olması için belli bir çıkış gücüne ihtiyacı vardır. Taşınabilir şarj aletiniz telefonunuzun standartlarını karşılamıyorsa yavaş şarj olma ya da şarj olmama sorunu ile karşılaşmanız normaldir.

‘Telefonum şarj olmuyor’ dediğiniz zaman dikkat etmeniz gereken en önemli noktaları sizlerle paylaştık. Peki, bu nedenlere nasıl çözümler üretebileceğinizi biliyor musunuz? Eğer Android telefonlarınızı şarj etmek istediğinizde şarjda uzun süre takılı kalmasına rağmen telefonunuz inatla şarj olmuyorsa, aşağıda belirttiğimiz çözüm önerilerini deneyerek bu sorundan kurtulmayı başarabilirsiniz.

1. Şarj kablonuzu tam olarak doğru bir şekilde taktığınızdan emin olmanız gerekir. Bazen insanlar dikkatsiz davranabiliyor ve çoğu zaman bu kadar basit ama bir o kadarda önemli bir detayı atlayabiliyorlar. Eğer telefonunuzu şarja taktıysanız ve telefonunuzda zaman geçmesine rağmen şarj olma belirtileri yoksa (özellikle şarja takılan telefondan gelen bildirim sesi ya da göstergesi) ilk önce kablonun doğru ve tam takılı olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir. Eğer telefonunuz prize takılı haldeyken şarj olmuyorsa bu seferde bilgisayara bağlamayı deneyin ve orada şarj etme denemesi yapın. Problem bilgisayarda şarj olmaması ise tam tersi olarak telefonunuzun şarjını elektriğe bağlamayı denemelisiniz.

2. Eğer telefonunuza şarj kablosunu doğru bir şekilde taktığınız halde hala şarj olmama dorunu yaşıyorsanız, ilk olarak yapmanız gereken şey telefonunuzun bataryasını söküp 10 ila 15 dakika kadar beklemeniz olacaktır. Etkili bir sonuç almayı tercih ediyorsanız bu bekleme süresince telefonunuzun bataryasını pencere kenarında güneş görmeyen ve biraz soğuk bir zemine (mermer işinizi görecektir) koymanızda fayda var.

3. Tüm bunları yapmış olmanıza rağmen hala akıllı telefonunuz şarj olmuyorsa ve kullandığınız akıllı telefon rootlu ise recovery’e girerek advanced seçeceğinin hemen altında bulunan wipe battery stats seçeneğini tercih ederek batarya bilgilerinizi sıfırlamayı deneyin. Bu işlemi yaptıktan sonra telefonunuzu tekrardan şarj etmeyi deneyin.

4. Şarj olmama sorununuz son yaptığınız işlemlerden kaynaklanıyor olabilir. Bazı rom ve kernel yüklemelerinde bu gibi sorunlar yaşanabildiği için farklı custom rom ve kernel yüklemeleri yaparak denemelisiniz.

5. Eğer hala telefonunuzun neden şarj olmadığını bir türlü bulamadıysanız ve telefonunuzda custom rom varsa orijinal roma dönmeyi denemeniz gerekir.

6. Tüm bu yaptığınız çabaların hepsi sonuçsuz kaldıysa ve hala telefonunuzun şarj olmama durumundan şikayetçiyseniz size en yakın olan telefoncuya uğramanızı öneririz. Burada kullandığınız akıllı telefona uygun bir batarya almak istediğinizi söyleyin. Hemen orada yeni bir batarya ile telefonunuzu şarj etmeyi deneyin. Eğer tanıdıklarınızda sizinle aynı cihaza sahip olan kişiler varsa onların bataryasını ödünç alarak deneme yapabilirsiniz. Böylece şarj olmama sorununun bataryadan kaynaklanıp kaynaklanmadığını kolay bir şekilde çözmüş olacaksınız.

7. Son maddeyi de denemenize rağmen hala telefonunuzu şarja taktığınız zaman şarj olmama sorunu ile karşı karşıya kalıyorsanız, o halde zaman kaybetmeden telefonunuzun kendi teknik servisine başvurmalı, cihazınızı ve şarj aparatlarını servise yollamanız gerekir.