Kapat

Misafirlikte kıble nasıl bulunur

Anasayfa
Genel Misafirlikte kıble nasıl bulunur

Kendi evimizde kıblenin ne taraf olduğunu daha önce tespit ettiğimizden her seferinde kıble yönü  tespiti yapma gereği duymayız. Ama yolculukta ve misafirlikte namaz kılmadan önce kıblenin ne taraf olduğunun tespit edilmesi gerekir.

Eski insanlar misafir odasındaki (hani ev sahibi çocukların girmesine izin vermediği oda) ibriklerin ağzını kıbleye doğru çevirirlermiş. Böylece misafir kıble yönünü ev sahibine sormadan ibrike bakarak bulabilirmiş.

Şimdilerde öyle bir adet yok fakat insanlar yeni yöntemler buldular. Mesela Türksat uydusuna yönelen çanak anten yaklaşık olarak Güney yönüne bakıyor. Çift çanak kullanan kişiler bir tane Türksat bir tane de Hotbirde yönelen çanak kullanıyorlar. Hotbirde yönelen çanak güney batıya doğru çevrilmiş durumdadır.

Elbette güney = kıble şeklinde bir varsayım doğru olmaz. Trabzon, Malatya ve Şanlıurfa gibi şehirlerimizde kıble yaklaşık olarak güneye denk gelir ama yurdumuzun batı bölgelerinde kıble güney doğu yönündedir.

Namaz takvimlerinde “Kıble saati” yazan bir yer vardır. Kıble saati yazan saatte güneş neredeyse o tarafa yönelirseniz o taraf kıbledir. Misafirlikte kıbleyi bu şekilde de bulabilirsiniz.

Gündüzleri güneşe bakarak az çok kıblenin ne taraf olduğunu tahmin edebilirsiniz. Öğle vakitlerinde güneş güney yönüne yakındır, ikindi vaktinde ise güneş güney batıya sarktığı için kıble güneşe bakarken bir miktar güneşin solunda yer alır. Geceleri ise güneşten yararlanma imkanı olmadığı için Kutup Yıldızının yerini tespit etmek gerekir.

Yıldızların yeri değişken iken kutup yıldızı her zaman kuzey yönünde çakılıdır. Dolayısıyla kutup yıldızına yöneldiğiniz zaman arkanız güney tarafa kalmaktadır. Gerçi günümüzde kutup yıldızının yerini gözle tespit edebilecek kadar deneyimli olan fazla kişi yoktur.

Geceleri Kutup yıldızından yararlanamıyorsak, çanak antenlerin yönüne de güvenmiyorsak uzaktan görebildiğimiz cami minarelerine bakmamız gerekir.

Sokak lambalarının veya gökteki ay ve yıldızların ışığı sayesinde minarelerin kapılarının ne tarafta olduğunu görebiliriz. Minare kapıları her zaman kıbleye dönük olarak yapılır. Bu şekilde kıble bulunabilir.

Açık arazideyseniz, yani etrafınızda ne cami ne de bir bina var ise ağaç ve taşların yosun tuttuğu yönlere dikkat etmek gerekir. Fazla güneş almayan yerler yosunlu olacaktır. Yosunlu gölgelerin baktığı yön kuzeydir. Buna dikkat ederek tahmini olarak kıble tespiti yapılabilir.

Gerekli araştırmayı yaptıktan sonra tahmini olarak tespit edilen kıbleye doğru namaz kılınır. Diyelim ki sonradan yanlış yere doğru namaz kılındığı anlaşıldı. Namazı yeniden kılmaya gerek yoktur, çünkü kıble için kişiye düşen “araştırma” görevi yapılmıştır.

Eğer kıble yönünü tespit için herhangi bir çaba veya araştırma gösterilmeden namaz kılınsa ve yönün yanlış olduğu anlaşılsa doğru tarafa yönelip namazı yeniden kılmak gerekir.