Kapat

Reflor probiyotik kabızlığa iyi gelir mi ?

Anasayfa
Sağlık Reflor probiyotik kabızlığa iyi gelir mi ?
reflor

Günümüzde kronik kabızlık için doğal çözümler rağbet görmektedir. Peki Reflor probiyotik kabızlığa iyi gelir mi ?

Kabızlığın tıp literatüründeki ismi konstipasyon olup bağırsak hareketlerinin gereğinden az sıklıkta olması halidir. Buna bağlı olarak tuvalete çıkma süresi de uzamaktadır.

Bağırsak hareketlerini yavaşlatan unsur eğer bağırsak florasının bozulmasıysa probiyotik gıdalar ve probiyotik ürünler bu konuda çözüm olabilmektedir.

Kabızlık nedenleri

Kabızlığa çeşitli yeme bozuklukları, irritabl bağırsak sendromu, hamilelik, sindirim sistemindeki sinirler ve kaslarda sorunlar, kolon kanseri, parkinson hastalığı, tiroid bezinin az veya fazla çalışması gibi sorunlar neden olabilir.

Kabızlığa çözüm üretmek için öncelikle altta yatan sebebin bulunması gerekmektedir.

Kabızlığa kullanılan bazı ilaçlar da sebep olmaktadır. Örneğin;

  • Ağrı kesici ilaçlar,
  • Antidepresanlar,
  • Demir hapları,
  • İçinde kalsiyum veya alüminyum bulunan antacid ilaçları

Kabızlığa sebep olabilmektedir.

  • Kişi kronik olarak kabızlık yaşıyorsa ve müshil veya laksatif etkili maddeleri uzun süredir kullanıyorsa bu da kabızlığa yol açabilir.
  • Kişinin lifli besinleri fazla tüketmemesi, hareketsizlik, stres gibi faktörler de kabızlığa neden olabilmektedir.

Reflor probiyotik kabızlığa iyi gelir mi ?

Reflor bağırsak florasının çeşitli nedenlerle bozulmasının yol açtığı bağırsak şikayetleri için kullanılan bir probiyotiktir.

Bağırsak florası nedir ?

Bağırsaklarda  Bacteroides, Clostridium, Fusobacterium, Eubacterium, Ruminococcus, Peptococcus, Peptostreptococcus ve Bifidobacterium gibi yaklaşık 30-40 cins bakteri türü ve Candida ve Saccharomyces gibi bazı mantar türleri bulunmakta olup buna bağırsak florası denilmektedir.

Bağırsak florasını oluşturan mikroorganizmaların sayısı insan vücudundaki hücre sayısından fazladır. İnsanlar bağırsaklarında yaşayan mikroorganizmalar ile simbiyotik ve mutualistik bir ilişki içerisindedir. Yani her iki tarafın çıkarına bir ilişki söz konusudur.

Uzun süreli antibiyotik tedavisi, dışarıdan Norovirüs, Clostridium difficile bakterisi gibi zararlı mikropların  alınması veya bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi durumlarda bağırsak florası bozulmakta ve zararlı mikroorganizmalar aşırı derecede üreyerek bağırsakta enfeksiyonlara yol açmaktadırlar.

Bunun sonucu olarak genellikle ishal veya gaz sancısı gibi şikayetler yaşanır. Bazı kişilerde ise kabızlık yaşanır.

Reflor nedir ne işe yarar ?

Reflor bağırsaklardaki zararlı mikroorganizmaları öldüren, yararlı bakterilere zarar vermeyen Saccharomyces boulardii  isimli bir mantarın kültürünü içeren bir probiyotiktir. Bu mantar türü ürettiği toksinlerle enfeksiyonlara yol açan zararlı mikropları bağırsaklardan atar.

Bu mantar türü bağırsaklarda kalıcı olan bir tür değildir. Reflor alımı kesildiğinde birkaç gün içinde bu mantar türünün bağırsakta kurduğu koloni küçülerek zamanla kaybolur.

Bağırsak şikayetlerini önlemede başarılı olduğu konu ishaldir. Seyahat ishalinden AİDS hastalarının yaşadığı ishal şikayetlerine kadar bir çok tür ishal şikayeti için kullanılmaktadır.

İshali kesmede en etkili olduğu alanlar Clostridium difficile bakterisi gibi zararlı bakterilerin yol açtığı ishaller, seyahat ishali ve antibiyotik tedavisi sonrası yaşanan ishallerdir.

Reflor bağırsak florasını düzenlediği için ishal dışındaki sindirim sistemi şikayetleri için fayda sağlayabilmektedir.

Kabızlıkta reflor etkili mi ?

Bağırsak florasının bozulması bazı kişilerde ishal veya gaz şikayetlerine yol açarken bazı kişilerde ise kabızlığa yol açabilir.

Bu nedenle Reflor kullanımı kabızlığa iyi gelebilir ancak bunun bir garantisi bulunmamaktadır. Kronik olarak kabızlık yaşayan kişilerin Reflor yerine başka probiyotikleri kullanması daha uygundur.

Eğer kabızlık için bir probiyotik ürün kullanmayı düşünüyorsanız içerisinde aşağıdaki bakteri türlerini içeren probiyotikleri tercih ediniz:

  • Bifidobacterium lactis
  • Bifidobacterium longum
  • Lactobacillus Asidoflus
  • Lactobacillus Reuteri
  • Lactobacillus Plantarum

Kabızlığın tedavisi için mümkünse bunların kombinleri olan probiyotik ürünleri tercih ediniz.

Kabızlığın doğal yolla tedavisi

Sağlıklı beslenerek ve daha fazla fiziksel hareket yaparak kronik kabızlık şikayetlerini azaltmak mümkündür.

Yapılması gerekenler:

  • Daha fazla su içmek
  • Daha fazla hareket etmek
  • Lif içeren sebze, meyve ve bakliyatı daha fazla tüketmek
  • Lokmaları daha iyi çiğnemek

Sakınılması gerekenler:

  • Hazır gıdalarda lif oranı düşüktür, hazır gıda tüketimini azaltmak gerekir.
  • Pilav, makarna ve fast food yiyeceklerden sakınmak gerekir.
  • Süt ürünleri tüketimini azaltmak gerekir.