Kapat

Paratiroid ameliyatı sonrası şikayetler nelerdir

Anasayfa
Sağlık Paratiroid ameliyatı sonrası şikayetler nelerdir

Paratiroid ameliyatı paratiroid bezlerinden birinin veya birkaç tanesinin boyundan açılan bir kesiyle çıkartılması operasyonu olup bu işlem tıp dilinde “paratiroidektomi” olarak isimlendirilir. Bu ameliyatın sonrasında hastada bazı şikayetlerin görülmesi normal karşılanmaktadır.

Ameliyat esnasında paratiroid bezlerinin bulunabilmesi zordur. Özellikle de kanama olursa bezleri bulmak, hastalıklı kısımları tespit etmek daha da zorlaşabilir. Ameliyatla alınacak parçaların damar ve sinirlere yakın olması da cerrahi operasyonun zorluk derecesini yükseltir.

Paratiroid ameliyatları yüzde 90’ın üzerinde başarılı geçen ameliyatlardır. Ameliyatı deneyimli bir cerrah gerçekleştirirse başarı oranı yüzde 90’ın üzerine çıkacaktır.

Ameliyatta sinir ve damarların zedelenmesi halinde ameliyat sonrasında bazı ciddi şikayetler görülebilir. Ameliyat başarılı geçse dahi ameliyat sonrasında hasta bazı geçici şikayetler yaşayacaktır.

Paratiroid bezi hangi hormonu salgılar ?

Paratiroid bezi, “parathormon” denilen bir hormon salgılar. Bu hormon vücutta kalsiyum ve fosfor mineralleri arasındaki dengeyi sağlamaktadır. Parathormon hormonunun az veya fazla salgılanması kemik, böbrek, kas ve sinirlerle ilgili şikayetlere neden olur.

Paratiroid bezinin vücuttaki yeri neresidir ?

Paratiroid bezleri 4 tanedir ve tiroid bezinin hemen arkasında, nefes almayı ve ses çıkarmayı kontrol eden sinirlerin çok yakınında bulunur. Bu 4 bezin toplam ağırlığı ortalama olarak 120-150 gram civarındadır.

Paratiroid bezinin görevi nedir ?

Paratiroid bezlerinin işlevi kandaki kalsiyum seviyesini ayarlamak, dolaylı şekilde sinirlerin, böbreklerin, kalbin ve kemiklerin işlevlerini normal şekilde sürdürmesini sağlamaktır.

Paratiroid bezleri D vitaminini aktive eder ve bağırsakların kalsiyum emilimi yapmasını sağlar. Ayrıca kemikten kalsiyum açığa çıkması ve böbreklerin kalsiyum tutmasını bu bezler yönetir.

Paratiroid bezi kaynaklı hastalıklar nelerdir ?

Hipoparatiroidi: Tiroid ameliyatında paratiroid bezi zarar görürse hormon üretimi düşer. Bu durum geçici olup genellikle ameliyattan bir ay sonra düzelir. Bazı hastalarda ise önceden beri parathormon yetersiz salgılanır. Her iki durum da hipoparatiroidi olarak adlandırılır.

Hipoparatiroidi hastalarında tırnak kırılması, saç dökülmesi, parmak uçlarında uyuşukluk ve kas kasılması gibi şikayetler görülür. Hastaların kanlarında kalsiyum seviyesi düştüğü için kalsiyum desteği verilir.

Hiperparatiroidi: Paratiroid hormonu gereğinden fazla üretilirse buna hiperparatiroidi denilmektedir. Bunun sebebi paratiroid bezlerinden bir veya birkaçının normalden fazla büyümesidir.

Hiperparatiroidi hastalarında mide bulantısı, kabızlık, halsizlik, kemik ağrısı, böbreklerde taş oluşması ve güçsüzlük gibi şikayetler görülür.

Paratiroid kanseri: Oldukça nadir görülür. Tedavisi kanserli dokunun çıkarılması şeklindedir.

Paratiroid ameliyatının riskleri

Bu ameliyatın en önemli riski operasyon esnasında sinirlerin zarar görmesidir. Zira paratiroid bezleri nefes almayı ve ses çıkarmayı kontrol eden sinirlere çok yakın bir yerde bulunur. Ameliyatı becerikli ve deneyimli bir cerrahın yapması gerekir. Sinirler zarar görürse geçici olarak ses kısıklığı, nefes darlığı gibi şikayetler görülür. Bir süre sonra bu şikayetleri geçmesi beklenir.

Bazen tek ameliyat kalıcı çözüm olmayabilmekte ve hiperparatiroidi tekrarlayabilmektedir.

Paratiroid bezinin alınmasının kalıcı olarak hipoparatiroidiye yol açması riski de bulunmaktadır.

Paratiroid ameliyatı sonrası şikayetler

Yaygın olmasa da bazı hastalarda paratiroid ameliyatı sonrası yutkunma ve konuşma güçlüğü, kanama, aşırı halsizlik, vücudun bazı bölgelerinde uyuşma veya kasılmalar, yüksek tansiyon, nefes darlığı gibi şikayetler görülebilir. Bazı hastalarda bu şikayetler daha yoğun ve şiddetli olabilir.

Hastanın ameliyattan sonra doktorlarıyla ilişkisini kesmeyip şikayetlerini iletmesi ve ilaçlarını harfi harfine kullanması gerekir.