Kapat

Guatr kanseri ölümcül müdür ?

Anasayfa
Sağlık Guatr kanseri ölümcül müdür ?

Testlerde tiroid hormonlarının seviyesi referans aralığının dışında çıkarsa veya tiroid bezinde nodül çıkarsa hastada kanserli hücre olup olmadığı da araştırılır. Kanser teşhisi konulan hastaların “guatr kanseri ölümcülmüdür” diye merak etmelerinden daha doğal bir şey yoktur.

Guatr kanseri başka kanser türlerine kıyaslandığında ölüm riski az olan bir kanser türüdür. Ölüm riskini kanserli hücrelerin başka organlara yayılıp yayılmadığı, hastanın kaç yaşında olduğu ve tiroid kanserinin hangi alt türden olduğu belirler.

En yaygın guatr kanseri türü Papiller tiroid kanseridir ve guatr kanseri vakalarının yaklaşık beşte dördü bu türdendir. Papiller tiroid kanseri lenf bezlerine metastaz eğilimi gösterebilir. Özellikle de tümörün çapı 1 santimetreyi geçmiş ise bu risk artar. Bununla birlikte atom tedavisi gören hastalar büyük ölçüde hastalığın yayınlamasından korunurlar.

Tedavisini düzgün şekilde olan ve yaşı da henüz 40’ı geçmemiş hastalarda papiller tiroid kanseri yüzünden yaşam kaybı neredeyse hiç görülmemektedir.

Yaşlı hastalarda ise kanser hücresi yayıldıysa yaklaşık yüzde on civarında ölüm riski vardır.
Guatr kanserinin daha az görülen türleri ise foliküller tiroid kanseri, medüller tiroid kanseri, az diferansiye tiroid kanseri ve anaplaplastik kanserlerdir.

Bu kanser türlerinde de ölüm riski yüzde yirminin altındadır.

Tiroid kanseri olanlar kaç yıl yaşar

Eğer 40-45 yaşın altında tiroid kanserine yakalanmış iseniz tiroid kanserinden ölme ihtimaliniz oldukça düşüktür. Orta yaşın üzerinde tiroid kanserine yakalanmış iseniz bu hastalık nedeniyle hayatınızı kaybetme riskiniz yüzde yirmilere kadar çıkabilir. Ancak burada bilinmesi gereken önemli bir husus insanların mevcut hastalıklarının ve anatomik yapılarının farklı olması nedeniyle ömür beklentilerinin farklı olmasıdır.

Bir kişi tiroid kanserine 40 yaşında yakalanıp 90 yaşında bu kanserin yıpratıcı özellikleri nedeniyle yaşamını kaybedebilir. Veya 60 yaşında tiroid kanserine yakalanıp 65 yaşında  yaşamını yitirebilir. Bu kişilerin tiroid kanseri olmasa kaç yıl yaşayacağını kestirmek mümkün olmadığından ölüm nedenlerini yüzde yüz tiroid kanserine bağlamak mümkün görünmemektedir.

Tiroid kanseri iyileşme oranı nedir

Kanser iyi huyluysa ve yayılma yapmadıysa tiroid kanserinden yüzde 90 oranında tamamen kurtulmak mümkündür. Ancak ameliyat esnasında tiroid bezi alındığı için hastanın ömrü boyunca ilaç kullanması gerektiği ve çoğu hastada kanserin yayılım göstermemesi için atom tedavisi gerektiği ayrıca bu kanserin tekrarlama riski olduğu düşünülürse “iyileşme” denilen olgunun grip gibi bir hastalığı atlatma gibi “tamamen iyileşme” olgusu olmadığı, “iyileşme”den kastın hastalığın ölüm riskinin ve ciddi şikayetlerinin bertaraf edilmesi olduğu anlaşılmalıdır.

Kanser yayılım gösterdiyse tedavi süreci daha da uzun sürecektir. Genel bir değerlendirme yapıldığında guatr kanseri genellikle öldürmeyen, başlangıçta biraz süründüren daha sonra hastayı bu düşük yaşam koşullarına (sürekli ilaç kullanma durumu, kilo alma, iştahsızlık gibi şikayetler) alıştıran (şeker hastalığında olduğu gibi bir süre sonra alışacak ve yeni durumu kabulleneceksiniz) bir kanser türüdür. Eğer guatr kanserine genç yaşta yakalandıysanız can kaybından endişe etmeyiniz.