Kapat

Karnabahar gaz yapar mı ?

Anasayfa
Sağlık Karnabahar gaz yapar mı ?
Karnabahar gaz yapar mı

Karnabaharın tadını beğenmeyen, lezzetsiz bulan bir çok kişi vardır. Fakat bu sebzenin bir çok yönden sağlığa faydası vardır. Vitamini fazla, kalorisi düşük bir sebzedir. Bir posiyon karnabahar yemeğinden günlük C vitamini ihtiyacınızın tamamını karşılayabilirsiniz.

Ayrıca K vitamini, B vitamini ve folat da içerir. Lif açısından zengin olduğu için sindirim sisteminin çalışmasını rahatlatır

Ancak küçük bir sorunu vardır, fazla tüketilirse gaz yapar. Eğer karnabaharı fazla kaçırırsanız şişkinliğe yol açar. Makalenin devamında karnabaharın gaz yapmasının nasıl azaltılacağına dair bilgi bulunmaktadır.

Karnabahar neden gaz yapar ?

Karnabahar, turp, şalgam, brüksel lahanası, brokoli ve her tür lahana çeşidi turpgiller ailesindendir ve bu aile üyelerinin fazla tüketildiğinde gaz yapma özelliği vardır. Üstelik dışkı ve gazınızın kökü kokmasına da yol açarlar. Peki neden ?

Karnabahar ve diğer turpgiller ailesine mensup sebzelerde bir oligosakkarit ( 3 ile 10 arası sakkarit uzunluğuna sahip şekerlere oligosakkarit denir ve bir karbonhidrat türüdür.) türü olan rafinoz bulunur.

Rafinoz şeker kamışı, pamuk tohumu, fasulye gibi sebzeler, tahıllarda bulunan bir madde olup rafinozu sindirmek için gereken enzim insanda bulunmaz.

Rafinozun insan vücudunda sindirilmesi ancak bağırsaktaki yararlı bakteriler sayesindedir. Karnabahar içindeki rafinoz midede sindiremediği, sindirilmesi bağırsaklara bırakıldığı için bakterileri rafinozu parçalarken ortaya çıkardığı gaz bağırsaklarda şişkinliğe yol açmaktadır.

Bu durum sütün sindirilmesi gibidir. Sütü sindirmek için gerekli enzim de insan vücudunda yoktur ve bu yüzden sütü de bakteriler parçalar. Yeni doğan bebeklerde aşırı gaz sorunu olmasının sebebi bebeklerde henüz yeterli derecede yararlı bakteri popülasyonunun olmayışındandır.

Karnabahar kaynaklı gaz neden kötü kokar ?

Karnabahar ve diğer turpgiller ailesi grubu sebzelerin hoş olmayan tadın ve dışkıyı kokutmalarının sebebi içerdiği kükürtlü bileşiklerdir.

Karnabahar yemeği gaz yapmaması için nasıl pişirilir ?

Karnabaharın gaz yapmaması için bu sebzeyi az pişmiş yemekten kaçınmak, iyice pişirmek gerekir. Eğer pişirmeden öncede tuzlu suya koyarsanız içindeki gaz yapıcı maddelerin karnabaharı terk etmesini sağlarsınız.

Karnabahar yemeğine kimyon atarsanız, bu da karnabahar yemeğinin gazını azaltacaktır.

Bu formülü fasulye için de uygulayabilrisiniz.

Karnıbahar bebekte gaz yapar mı ?

Karnabahar bebekte gaz yapar. Bebeklerin bağırsaklarında yeterince yararlı bakteri olmadığından karnabahar bebeklerde fazlasıyla gaza sebep olur.

Gaz şikayetlerinden genel olarak rahatsız oluyorsanız Gaz yapan 10 şey başlıklı makalemizde sayılan şeylere dikkat ediniz.