Kapat

Trosyd emziren anneler kullanabilir mi ?

Anasayfa
Sağlık Trosyd emziren anneler kullanabilir mi ?
Trosyd krem emziren

Trosyd kremi emziren anneler kullanabilir mi sorusunda eczacılardan farklı yanıtlar alacaksınız. Bu konuda detaylı bilgileri bu makalede bulabilirsiniz.

Emzirme döneminde ilaç kullanılma hususu neredeyse her annenin kafasına takılmıştır. Emzirme dönemi yaklaşık 2 yıldır ve bu dönemde annenin herhangi bir hastalıkla karşılaşma ihtimali çok yüksektir.

İlaçların tamamına yakını anne sütüne geçmektedir. Bir çok ilaç prospektüsünde “ilacın anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir” şeklinde ibare yazmaktadır. Sizler bunu “bu ilaç anne sütüne geçer” şeklinde değerlendirmelisiniz. Çünkü sadece ilaçlar değil annenin yediği, içtiği bir çok gıda maddesi sütüne etki etmektedir.

Bu konuda değerlendirilecek hususlardan birisi ilacın anne sütüne etki etmesi halinde bebeğe etkisi ne olur dur. Maalesef ilaç üreticileri bu konuda prospektüste yeterli bilgi vermemektedir. Bu nedenle en kötü seçeneği varsayarak ilaç kullanılması halinde anne sütüne geçeceği ve anne sütüne geçmesi halinde de bebeğe zarar verebileceği ihtimalini değerlendirmek zorundayız.

Trosyd emziren anneler kullanabilir mi ?

Trosyd bir mantar kremidir. Mantar hastalıkları, toplumda yaygın görülen ve tedavi edilmediğinde çabuk bir şekilde ilerleyebilen hastalıklardır.

Trosyd kremin etken maddesi Tiokonazol dür. Dermo-Trosyd (Trosyd markasının deri kremi) kreminin prospektüsünde Emzirme Döneminde Kullanım başlığı altında;

Tiokonazolün insan sütü ile itrah edilip edilmediği bilinmemektedir. Bir çok ilaç insan sütü ile itrah edildiğinden, DERMO-TROSYD uygulaması sırasında emzirmeye ara verilmelidir.

Açıklaması yer almaktadır. Yani özetle denilmektedir ki Trosyd kremin anne sütüne geçip geçmediği bilinmediğinden bu kremi kullanırken emzirmeye ara veriniz.

İlaç üreticisi firma olası tazminat davalarını önlemek için prospektüse bu ibareyi koymuştur. Ancak bu konuda asıl sözü söyleyecek kişi Trosyd kremi reçete eden dermatolji uzmanıdır. Dermatoloji doktoru emziren annelere belli koşullar dahilinde bu ilacı kullanmasına müsaade edebilir.

Şöyle ki; Trosyd krem deriye lokal olarak uygulanan bir kremdir ve vücudun geneline etki etme riski oldukça düşüktür. Dolayısıyla anne sütüne geçme riski düşüktür. Eğer kısa süreli ve az bir yüzeyde kullanılacaksa dermatoloji doktoru bu kremin kullanmasına müsaade edebilecektir.

Bununla birlikte Trosyd krem kullanırken emzirmeye ara vermek veya mantar hastalığının tedavisini ertelemek de seçenekler arasında yer alacaktır.

Bilindiği üzere bebeklerin ilk 6 ayında anne sütü çok gerekli ve yararlıdır. Emzirmeye ara vermek için en azından bu 6 ayın geçmesi beklenebilir. 6 ay geçtikten sonra anne sütünün bebeğe yararı azalmakta, bebek ek gıdalarla da beslendiği için anne sütüne ihtiyacı azalmaktadır.

Ayak mantarı gibi mantar hastalıkları uzun süreli tedavi gerektirmektedir. Bu uzun süre boyunca bebeği anne sütünden mahrum etmek doğru olmayacaktır. Dolayısıyla ayak mantarı tedavisini ertelemek daha uygun olacaktır.

Vücut mantarı ve vajinal mantar ise daha kısa sürede tedavi edilmektedir.

Trosyd reçetesiz alınır mı

Emziren anneler Trosyd kremi nasıl kullanır ?

Öncelikle emzirme döneminde olan annelerin doktora danışmadan Trosyd veya başka bir ilaç kullanmaması gerektiğini hatırlatırız. Doktorunuz bu konuda fayda/zarar değerlendirmesi yaparak emzirme döneminde Trosyd kremin kullanılıp kullanılmayacağını, kullanılacaksa ne şekilde ve ne sürede kullanılacağını tarif edecektir.

Trosyd kremin çeşitleri vardır. Eğer sorun ayak veya vücut mantarı ise Dermo-Trosyd krem kullanılır. Tırnak mantarında Trosyd çözelti, vajinal mantarda ise Gyno-Trosyd krem kullanılır. Her ne kadar Trosyd kremin prospektüsünde ilacın ne süre ve ne doz kullanılacağı yer almakta ise mantar hastalığının şiddeti ve kapladığı alan doktor tarafından görüldüğünde en uygun doz ayarlanacaktır.

Emziren anneler bebeğin ilk 6 ayında Trosyd krem kullanmaktan kaçınmalıdır. Bebek 6 aydan büyük ise ve mantar tedavisi aciliyet arz ediyorsa Trosyd krem kullanırken emzirmeye ara vermelidir. Bu süre boyunca anne sütünü sağıp atmalıdır.

Eğer mantar enfeksiyonu vücudun gövde, sırt, kol gibi bölgelerinde ise bir haftalık tedavi yeterli olabilmekte, mantar enfeksiyonu şiddetli ve yaygın ise bu süre 2-4 hafta olabilmektedir. Ayak mantarında ise tedavi süresi en az 6 haftadır.

Trosyd kremin kullanılış şekli şu şekildedir:

Mantar enfeksiyonunun şiddetine göre günde bir veya iki kez Trosyd kremden bir miktar parmağa alınır ve ince bir tabaka halinde enfeksiyonlu bölgeye masaj yapılarak sürülür. Deri kremi kolaylıkla emecektir. Derinin emeceği kadar krem sürülmelidir.

Vajinal mantarda ise aplikatöre Gyno-Trosyd kremin tamamı doldurulur ve gece yatarken vajina içine uygulanır. Bu şekilde tek dozluk bir tedavi uygulanır. Yeterli gelmezse bir hafta sonra yeniden bir uygulama yapılır. Bu süre zarfında emzirmeye ara verilir.

Dermo Trosyd krem vajinada kullanımı