Kapat

Lopermid mi Reflor mu ?

Anasayfa
Sağlık Lopermid mi Reflor mu ?
Lopermid mi Reflor mu

İshal şikayetleri için Lopermid mi Reflor mu daha etkilidir, bu iki ilacın birbirine göre avantajlı ve dezavantajlı yönleri nelerdir ?

Her iki ilacı kısaca tanıtalım:

Lopermid

Loperamid hidroklorür etken maddesine sahip reçete ile satılan bir ishal ilacıdır.

Akut nonspesifik ve iltihabi barsak hastalıkları ile ilgili kronik ishalin semptomatik tedavisinde kullanılır.

Etki mekanizması, bağırsak hareketlerini azaltmak, bağırsak kaslarını yavaşlatmak üzere kuruludur. Bağırsak hareketleri yavaşladığında ishalin şiddeti de azalmakta, vücuttan dışkı atılımı yavaşladığı için de tuvalete gitme süresi uzamaktadır.

Loperamid’in kullanım şekli şu şekildedir:

Akut ishal geçiren yetişkinlerde günde iki tablet (4 mg) ile başlanır ve her dışkılamadan sonra bir tablet (2 mg ) alınır. Günlük doz en fazla 16 mg’dir. Tedaviye başladıktan 48 saat içinde etkisini gösterir. 48 saat içinde herhangi bir iyileşme belirtisi görülmezse ilacın kullanılması kesilmesidir.

Tedavi süresince hastanın su ve elektrolit içeren sıvı alımını ihmal etmemesi gerekir.

Lopermid çocuklarda kullanılacaksa kiloya göre doz ayarlaması yapılması gerekmektedir.20-30 kg arası çocuklarda günde iki kez bir tablet (toplam 4 mg), 30 kg’dan daha ağır çocuklarda ise günde 3 kez 1 tablet (6 mg) verilir.

Lopermid toksijenik etkili mikroorganizmaların (E.coli, Salmonella, Shigella) neden oldukları enfeksiyonlarda ve geniş spektrumlu antibiyotik kullanımına bağlı psödomembranöz kolitte kullanılmaz.

Reflor

Reflor Liyofilize Saccharomyces boulardii isimli mantarımsı mikroorganizma içeren biyolojik bir ishal kesicidir. Mikrobik ve spesifik olmayan ishallerin ve antibiyotik tedavisi kaynaklı ishaller için kullanılır.

Ayrıca seyahata bağlı turist ishali ve Clostridium difficile bakterisinin neden olduğu ishalde kullanılır.

İshal vakalarında bağırsaklardaki zararlı mikroorganizmalar aşırı çoğalmaktadır. Saccharomyces boulardii bir çok zararlı mikrobun aşırı çoğalmasına karşı etkilidir.  Bağırsaklarda zararlı mikropların azalması ishali tedavi etmektedir.

Reflor’un kullanım şekli aşağıda tarif edilmiştir:

Reflor günde 1 veya 2 kapsül kullanılır. 6 yaş altı çocuklarda ise Reflor şase kullanılır. Kullanım dozunu ve süresi Reflor’u reçete eden doktor hastaya tarif etmelidir.

reflor

Lopermid mi Reflor mu ?

Lopermid ve Reflor nonspesifik yani özel bir sebebi olmayan ishallerde kullanılabilmektedir. Lopermid ishalin semptomatik tedavisi için uygundur. Yani ishal şikayetlerini azaltmak için kullanılır.

Reflor ise ishalin kendisini tedavi etmede kullanılır.

Lopermid mikrobik ishalde, yani bakteri ve virüslerin neden olduğu ishal vakalarda sadece tuvalete gitme sıklığını azaltır, ishal hastalığının süresini kısaltmaz. Bazı mikrobik ishal türlerinde ise (E.coli, Salmonella, Shigella gibi mikropların neden olduğu ishal vakalarında) kullanılmaz.

Reflor ise mikrobik ishal vakalarında da etkilidir. Antibiyotik tedavisi sonrası yaşanan ishalde de Reflor kullanılmalıdır.

Lopermid mi Reflor mu karşılaştırmasında Reflorun en önemli eksisi SGK tarafından ödenmemesi ve fiyatının Lopermid’e göre oldukça fazla olmasıdır. Lopermid yaklaşık 5 TL iken Reflor 50 TL’dir.

Yan etkleri itibariyle Reflor genellikle yan etki yapmayan bir ilaçtır. Kaşıntı, kurdeşen, yüzde, boğazda şişme gibi bir şikayete neden olduysa Reflor’a alerjiniz vardır, bu takdirde Reflor kullanmayı bırakınız.

Lopermid ise nadiren deri döküntüsü, karın ağrısı, şişkinlik ve bulantı gibi yan etkiler gösterebilir. Uzun süre kullanılırsa hastada kabızlık başlayabilir. Eğer ateş çıkması, abdominal gerginlik veya beklenmeyen şikayetler görülürse veya 48 saatte herhangi bir tedavi kesilmelidir.

Lopermid 5 yaşından büyük kişilerde kullanılmaktadır. 5 yaşın altına kullanılmaz. Reflor’un şase ürünü ise 6 yaş altı çocuklarda ve bebeklerde kullanılabilmektedir.