Kapat

Baş Ağrısı Nasıl Geçer? Baş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Anasayfa
Sağlık Baş Ağrısı Nasıl Geçer? Baş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Baş ağrısı nasıl geçer? Baş ağrısına ne iyi gelir? Baş ağrılarını ilaçsız geçirmek mümkün müdür? Baş ağrısı neden oluşur? Baş ağrısına iyi gelen doğal yöntemler nelerdir? Şiddetli baş ağrılarını dindirmek için ne tür yollar izlenmelidir? Baş ağrısı ile ilgili ilaçsız ve doğal yöntemler hakkında yararlı bilgilere ulaşarak, hem ağrılarınızı dindirebilir hem de bilgi sahibi olmuş olursunuz.

Baş ağrısı, her yaşta görülebilen ve bir çok kişinin tecrübe ettiği, çeşitli rahatsızlıklara bağlı olarak veya yaşam tarzından kaynaklı olarak ortaya çıkabilen, sık rastlanan bir rahatsızlık türüdür. Sinüzit, migren gibi hastalıklar yoğun baş ağrısı yaratabileceği gibi, sürekli gürültülü ortamlarda bulunmak, çalışmak veya aşırı şekilde zihni yoran uğraşlarla ilgilenmek de baş ağrısı oluşturabilir.

Baş ağrısı tedavisi için ilaç kullanmanız gerekmeyebilir

Hatta teknolojik aletlerin kullanımının yoğunlaştığı günümüzde küçücük çocukların bile artık baş ağrısından yakındığına pek çoğunuz şahit olmuşsunuzdur. Peki ilaç kullanmadan baş ağrısını geçirmenin yolları olduğunu biliyor muydunuz?

Tıbbi çalışmalar aracılığıyla elde edilmiş olan, baş ağrısı ile mücadelede etkin rol oynayan bir çok ilaç üretilmiştir. Bu ilaçların en yaygın şekilde bilinenleri; ağrı kesici haplar, kapsüller ve tabletler olarak sıralanabilir. Hastanın durumuna göre uzmanlar tarafından belirlenen aralıklarla ve miktarlarda alınması gereken medikal içerikler çoğu zaman işe yaramaktadırlar ancak bunların dışında rahatsızlığın yok edilebilmesi veya hafifletilebilmesi adına alternatif olarak yararlanılabilecek, kimyasal madde içermeyen, tamamen doğal başka seçeneklerde bulunmaktadır.

Baş ağrısı neden oluşur?

Bazen baş ağrılarının sebebi vücudunuzun yeterince su almamış olmasıdır. Bu nedenle, başınız ağrıyorsa, ilk yapmanız gereken şey bol bol su içmektir. İlla susamayı beklemeyin, kafeinli içeceklerden uzak durun ve vücudunuzun su seviyesini yüksek tutun.

Baş ağrılarının bir başka nedeni de duruş bozuklukları ya da boyun ve omuzlardaki gerilmeler olabilir. Bu durumlarda, basit egzersizler işinize yarayacaktır. Boynunuzu çevirme ve omuz egzersizlerini deneyin. Ayrıca gün boyu oturduğunuz koltuğunuzu daha rahat olanıyla da değiştirebilirsiniz.

Başı ağrıyan hasta ne zaman mutlaka doktora başvurmalı?

  • Ağrı sürekli ve artan şiddette ise;
  • İlk kez ağrıyla tanışan kişinin yaşı 10’un altında, 50’nin üstündeyse,
  • Daha önce mevcut olan ağrının şiddeti, şekli değiştiyse, tedaviye cevap vermiyorsa,
  • Baş ağrısı şimdiye kadar hayatında karşılaştığı en şiddetli ağrıysa ve ağrı bir fiziksel aktivite sırasında (ağır bir yük kaldırmak, cinsel ilişki) ortaya çıkmış ve şiddetini arttırmışsa mutlaka doktora gitmek gerekir.

Baş ağrısına ne iyi gelir? Doğal ve ilaçsız çözümler

Bazen baş ağrılarının sebebi vücudunuzun yeterince su almamış olmasıdır. Bu nedenle, başınız ağrıyorsa, ilk yapmanız gereken şey bol bol su içmektir. İlla susamayı beklemeyin, kafeinli içeceklerden uzak durun ve vücudunuzun su seviyesini yüksek tutun.

Baş ağrılarının bir başka nedeni de duruş bozuklukları ya da boyun ve omuzlardaki gerilmeler olabilir. Bu durumlarda, basit egzersizler işinize yarayacaktır. Boynunuzu çevirme ve omuz egzersizlerini deneyin. Ayrıca gün boyu oturduğunuz koltuğunuzu daha rahat olanıyla da değiştirebilirsiniz.

İlaçsız baş ağrısı nasıl hafifletilebilir?

Başınız ağrıdığında baskı uygulayabileceğiniz bir nokta, işaret parmaklarınız ve baş parmaklarınız arasında kalan eklem noktalarıdır. Bu noktaya baş parmağınız ve işaret parmağınız ile uygulayacağınız baskı baş ağrınıza iyi gelecektir. Ayrıca orta parmaklarınızı iki kaşınızın bittiği noktalara koyun ve o kısımdaki hafif yuvarlak boşluklara yerleştirdiğiniz parmaklarınızla, yavaşça daireler çizin. Daireleri önce bir yöne, sonra tam tersi yöne uygulayın. Bu hafif masaj tekniği de başınızın ağrısına oldukça iyi gelecektir.

baş-ağırısı-nasıl-geçer-ne-iyi-gelir

Burnunuzun hemen üzerindeki dokuyu orta parmağınızı bir gözünüze başparmağınızı da diğerine yakın bir şekilde yerleştirerek sıkın. Yavaşça yukarıya doğru ittirin, böylece kaşlarınızın kenarlarında basıncı hissedeceksiniz ve baş ağrınız hafifleyecektir.

Strese bağlı bir baş ağrısı yaşıyorsanız yapmanız gerekenler

Eğer strese bağlı baş ağrınız varsa, yastığınıza bir kaç damla lavanta yağı damlatıp, uyumayı deneyin, bu yöntem işe yarayacaktır. İş veya ofis gibi bir ortamdaysanız, stresinizi azaltmaya çalışın. Gün boyu aç kaldığınız, uykunuzu alamadığınız yada gün içinde normalden fazla iş yaptığınız için başınız ağrıyorsa, bu strese bağlı oluşan baş ağrısı demektir. Kendinize daha çok vakit ayırın ve yavaşlamaya çalışın.

Migrene dayalı bir baş ağrısı yaşıyorsanız yapmanız gerekenler

Baş ağrınız migrene dayalı bir ağrı ise, karanlık ve sessiz bir odada yatarak krizi atlatmayı tercih edin. Dinlendiğiniz ortam stres ve gerilimden uzak bir ortam olsun. Bulunduğunuz yerin havadar olmasına özen gösterin. Ağrıdan dolayı ışığa karşı duyarlılığınız arttıysa mutlaka karanlıkta dinlenin.

Sıcak duş, vücudunuzda gevşeme hissi yaratır. Duşa giremiyorsanız, ayaklarınızı sıcak su dolu bir kapta bekletin. Ardından su ılık olana kadar soğuk su ekleyin. Ayak banyosundan sonra çorap giyin ve dinlenmek üzere tekrar yatın. Beyinde yükselen kan akışı bu şekilde ayaklara aktarılır ve baş ağrısı sona erebilir.

Şayet kendinizde güç buluyorsanız, açık havada yürüyüş yapmak da baş ağrısına iyi gelir.

Baş ağrısına iyi gelen şifalı bitkiler

Uzmanlar özellikle baş ağrısı konusunda hastaların kesinlikle ilaca sarılmamalarını öneriyor. Ufak bir baş ağrısı için dahi ilaç kullanılması bunu ilerleyen dönemde bir bağımlılık haline getirebilir. Peki baş ağrısı ilaçsız nasıl geçer ? İlaç kullanmadan baş ağrısını geçirmenin bir diğer yolu ise bitkilerden faydalanmaktır.

Kedi Otu: Yatıştırıcı ve sakinleştirici etkisi ile bilinen kedi otu, baş ağrısı için de yararlı bir bitkidir. Günümüzde bir çok tablet, hap ve bitki özlü çay içerisine de katılan bu bitki çeşidi rahatsızlığın yatıştırılabilmesi adına başvurulabilecek başlıca bitki türlerinden biridir.

baş-ağırısı-için-kedi-otu

Sarı Kantaron: Özellikle doğal anti-depresan olarak bilinen bu bitki türü moral bozukluğu, motivasyon eksikliği, vb. semptomlara karşı etki eden ilaçların içerisinde kullanılmaktadır. Baş ağrısı açısından rahatlatıcı bir etkiye sahip olan sarı kantaron çay formunda tüketilebilir.

sari-kantaron-baş-ağrısı

Zencefil: Baş ağrıları için yararlanılabilecek diğer bir bitki çeşidi ise zencefildir. Diğer bitkisel içeriklerden farklı olarak zencefil baş ağrısını geçirmek değil de önlemek amacıyla kullanılabilir. Mide sancıları için de oldukça yararlı bir bitki türüdür.

zencefil-baş-ağırısı

Nane: Nane, baş ağrısı için çay şeklinde değil de yağ olarak kullanılmalı, ağrıyan noktalara yüzeysel şekilde, sürülerek uygulanmalıdır. Bilimsel bir kanıtı olmasa da bu uygulama şeklinin rahatlatıcı bir etkisi olduğu iddia edilmektedir.

nane-baş-ağrısı-için-faydalı

Baş ağrısına iyi gelen bitki çayları

Lavanta, melisa ve papatya gibi sakinleştirici etkisi bulunan çaylar sinirleri yatıştırır, kasları rahatlatır ve stres nedeniyle oluşan baş ağrısına iyi gelir. Bunlar en çok kullanılan bitiler olmasına karşın sizin en uygun çayı yada karışımı bulmak için bir kaç bitkiyi denemeniz gerekebilir. Ancak bu çayları günde 2-3 bardaktan fazla tüketmeniz tavsiye edilmez.

Migrene dayalı bir baş ağrısı yaşıyorsanız yapmanız gerekenler

Tam nedeni bilinmemekle birlikte beyni çevreleyen damarların daralması sonucu oluştuğu söylenen migren ağrıları ışık hassasiyeti, bulantı, terleme ve görme bozuklukları gibi diğer belirtilere yol açabilir. Migren ağrısı için tavsiye edilen zencefil çayı ağrıların hafiflemesine yardımcı olacaktır. Ancak düzenli olarak migren ilacı kullanıyorsanız zencefil çayı bu ilaçlarla etkileşime geçebileceğinden önce doktorunuza danışmalısınız.