Kapat

Biyometrik fotoğraf sakallı olur mu

Anasayfa
Genel Biyometrik fotoğraf sakallı olur mu
Biyometrik fotoğraf sakallı olur mu

Sakallı erkekler kimlik veya ehliyet alırken/değiştirirken biyometrik fotoğraf istendiği için fotoğrafçıya giderken tereddüt yaşamaktadırlar. Biyometrik fotoğraf sakallı olur mu, olursa nasıl olur en ince ayrıntılarına kadar yazımızda yer almaktadır.

Esasen insanların sakal konusunda tereddüt yaşamasının en önemli nedeni biyometrik fotoğraf kriterleri belirtilirken sakal konusuna temas edilmemiş olmasıdır.

Biometrik fotoğrafın kriterlerini ICAO (Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü) belirlemektedir. Bu kriterlerin neler olduğunu Nüfus Müdürlüklerinin internet sitelerinden veya bizzat gidip memura sorarak öğrenebilirsiniz.

Biyometrik fotoğrafta aranan kriterler özetle şunlardır:

  • Biyometrik fotoğrafta yüz biyometrisi net olarak belli olmalıdır. Fotoğraf tarama cihazlarında net olarak taranabilmeli, çözünürlüğü de yeterli (En az 600 dpi )olmalıdır.
  • Biyometrik fotoğraf ehliyet, kimlik veya pasaport için lazımsa 5 cm x 6 cm ebatlarında olmalıdır. Shengen  Vizesi (Avrupa Birliği ülkeleri ve Kanada için geçerlidir) için ise 3,5 cm x 4,5 cm ebatlarında olmalıdır. Amerikan vizesi (Green Card) için 5 cm x 5cm gerekir. (Normal vesikalık 4,5 cm X 6 cm dir)
  • Biyometrik fotoğraf çektirmeye giderken aşırı desenli kıyafet giymeyiniz. Kıyafet sade bir kıyafet olmalı, arka fon tek renk olmalı ve rengi yüz renginiz ve giysinizle yeterli kontrast oluşturmalıdır.
  • Yüzde ve arka fonda gölgeler olmamalı, ışık yüze eşit dağılmalıdır.
  • Fotoğrafta göz rengi belli olmalı, kısık bakılmamalıdır. Kameraya doğru bakılmalıdır. Fotoğrafta kırmızı göz olmamalıdır.
  • Kişi gözlük takıyorsa ışığı yansıtmayan bir gözlük takabilir. Güneş gözlüğü, şapka veya benzeri aksesuar olmamalıdır.
  • Fotoğrafta başın tamamı çıkmalı ama gövde olmamalıdır. Fotoğraf açısız olarak ön cepheden çekilmeli, kulakların her ikisi de görünmelidir. Kişi başörtüsü takıyorsa kulaklar görünmeyebilir ama yüzün saç çizgisine kadar olan kısmı açık olmalıdır.
  • Kişi başörtüsüz ise saç modelinin tamamı fotoğrafta yer almalıdır.
  • Fotoğrafta başka biri olmamalı, çocuklar birinin kucağına oturtulmamalıdır.
  • Fotoğrafta aşırı mimik olmamalı yüz doğal haliyle olmalıdır.
  • Fotoğrafta rütuş olmamalı, varsa yara izleri, doğu izleri, derin çizgiler, et benleri gizlenmemelidir. Fotoğraf kontrastı iyi ayarlanmalı yüz hatları iyi anlaşılmalıdır.

Biyometrik fotoğraf sakallı olur mu ?

Biyometrik fotoğraf kesinlikle sakalsız olur diye bir kriter yoktur. Biyometrik fotoğrafta kirli sakal, top sakal, çember sakal hatta uzun tarikatçı sakalı dahi olabilir.

Ama biyometirk fotoğrafta yüz biyometrisinin net olarak belli olması, yüz hatlarının anlaşılır olması gerekir. Eğer sakal yüzün geneline yayılmış ise sorun olabilir. Mesela sakalın üst kısımları elmacık kemiklere kadar ulaşıyorsa, gür bıyık, dudak kıvrımlarını örtüyorsa kıllar yüz hatlarını kapatmış olacaktır.

Bu yüzden biyometrik fotoğraf sakallı olarak çektirilecekse saç ve sakalı kenarlarından toparlatmakta fayda vardır.

Konunun bir de değişik ülke ve kurumların uygulama farklılıkları yönü vardır. Mesela nüfus kağıdı çıkarırken veya ehliyet alırken fotoğrafta sakal olması sorun olmayabilir ama yurt dışına çıkarken veya mülakata girerken sorun çıkarabilir.

Pomem için çektirilen biyometrik fotoğrafta sakal olabilir mi ?

Polislik görevini yapmak için (sivil polis değilse) sakalı kesmek gerekir ama Pomem müracaatına sakallı fotoğraf verilebilir. Buna bir engel yoktur. Fakat mülakat esnasında mülakatı yapan kişiler sakal durumunu negatif puanlayabilirler.

Polislik vatanı için gerekirse canını feda etmeyi gerektiren bir meslektir, mülakatı yapan kişi “Mesleği için sakalını bile feda edememiş, canını nasıl feda edecek ?” gibi düşünebilir. Mülakatta esnasında bu mesleğe en fazla yakışanı ve bu üniformayı giymeyi en çok arzulayanı seçeceklerdir.

Ama resmi olarak sakala engel yoktur. Pomem başvuru işlemlerinde biyometrik fotoğrafta sakaldan ziyade fotoğrafın ebatlarının uygun olmasına (Genelgeye göre 5×5 veya 5×6 cm ebatlarında olmalı), yüzün 32 ila 36 mm olmasına ve fotoğrafın düzgün çekilmiş olmasına bakılmaktadır.

Askeri kimlikte sakallı fotoğraf olur mu ?

TSK akıllı kartlarında sakallı fotoğraf kullanılabilmesi için kişinin görevinin sakal bırakmayı icap ettirmesi gerekmektedir. Bu %1 den az görülen bir durumdur. Normal şartlarda fotoğrafın sakalsız olması gerekir.

Astsubay ve uzman er-erbaş alım başvurularında da fotoğrafta sakal olmayacağına dair kılavuzlarda bir ifade olmasa da bu tür başvurularda biyometrik fotoğrafların bıyıksız ve sakalsız olması daha iyi olacaktır.

Sakallı vize fotoğrafı olur mu ?

Evet olur. Üstelik fotoğraf sakallı diye seyahatlerin sakallı gerçekleştirilmesi mecburiyeti yoktur. Vize fotoğrafı sakallı olabilir, yurt dışına çıkarken sakalı kesmiş olabilirsiniz veya sakalınızı uzatmış olabilirsiniz. Bu konuda sakalınız Bin Laden’inkine benzemiyorsa genellikle bir sorun yaşamazsınız.

Amerikan vizesi fotoğrafı sakallı olur mu ?

Amerika sakal ve kılık kıyafet olayına diğer ülkelerden daha fazla dikkat etmektedir. Vize fotoğrafındaki sakal Arda Turan’ınkine benziyorsa sorun olmaz, Cübbeli Ahmet Hocanınkine benziyorsa bazen kontrol esnasında size vakit kaybı yaşatırlar ama neticede varacağınız yere yine varırsınız.