Kapat

Göz damlası kullanmak orucu bozar mı? Diyanet Kaynağıyla Kesin Bilgi

Anasayfa
Genel Kültür Göz damlası kullanmak orucu bozar mı? Diyanet Kaynağıyla Kesin Bilgi
göz damlası kullanmak orucu bozar mı

Göz damlası kullanmak orucu bozar mı? Diyanetin açıklamasıyla milyonlarca kişinin merak ettiği göz damlası kullanmak orucu bozar mı? sorusunun cevabı açıklandı. Göz sağlığı için göz damlası kullanmak zorunda kalan insanlar tarafından merak edilen oruç bozma konusu artık gün yüzüne kavuştu. Göz damlası kullanmak zorunda kalan hastalar oruç tutabilecekler mi? Bu tür hastalar için Ramazan ayında izlenecek yol ne olacak? Bütün soruların cevapları yazımızın devamında yer alıyor.

Göz damlası kullanmak orucu bozar mı? Diyanetin açıklaması

goz-damlası-orucu-bozarmı-diyanet-2018

Konunun uzmanlarından alınan bilgilere göre, göze damlatılan ilaç, miktar olarak çok az (1 mililitrenin 1/20’si olan 50 mikrolitre) olup bunun bir kısmı gözün kırpılmasıyla dışarıya atılmakta, bir kısmı gözde, göz ile burun boşluğunu birleştiren kanallarda ve mukozasında mesâmat (gözenekler) yolu ile emilerek vücuda alınmaktadır. Kaldı ki bu işlem yeme içme yani gıdalanma anlamı da taşımamaktadır. Dolayısıyla göz damlası kullanmak orucu bozmaz. (DİYK 22. 09. 2005 tarihli karar; bkz. Kâsânî, Bedâî’, II, 98).

Görüldüğü üzere Diyanetin açıklamasına göre göz damlası kullanan kişiler Ramazan ayında oruç ibadetlerini rahatlıkla yerine getirebilirler. Yeme ve içme işlevi görülmediği için göz damlası kullanmak orucunuzu bozmamaktadır. Bu tarz spreyler yeme ve içme işlevi görmediği için haliyle orucu bozmaması da normal karşılanmalıdır.

Oruç tutmakla yükümlü olmanın şartları nedir?

İslam’a göre, bireyin sorumlu olmasının temel şartları Müslüman, akıllı ve ergenlik çağına ulaşmış olmaktır. Dolayısıyla bu şartlar, oruç ibadeti ile sorumlu olmanın da şartlarıdır. Buna göre, bir kimsenin Ramazan ayında oruç tutmasının farz olması için öncelikle Müslüman ve âkil-bâliğ olması gerekir (Kâsânî, Bedâî’, II, 87).

bilerek oruç bozmanın cezası

İbadetlerle yükümlü olma şartlarını taşıdığı halde bazı özel durumlardaki kimselere oruç tutmama ruhsatı verilmiştir. (Geniş bilgi için bkz. 481ve 484 nolu fetva)

İbadetlerle yükümlü olmamakla birlikte ergenlik yaşına gelmeyen çocukların alıştırılmak ve ısındırılmak maksadıyla namaz kılmaları ve oruç tutmaları teşvik edilir. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.), yedi yaşından on yaşına kadarki sürede çocuğun namaza alıştırılmasını önermiştir (Ebû Dâvûd, Salât, 26).

Kaynak: https://kurul.diyanet.gov.tr/Cevap-Ara/493/goz-damlasi-orucu-bozar-mi-