Kapat

Kanal Tedavisi Acı Verir mi? Kanal Tedavisi Yaptıranların Yaşadıkları

Anasayfa
Sağlık Kanal Tedavisi Acı Verir mi? Kanal Tedavisi Yaptıranların Yaşadıkları

Kanal tedavisi acı verir mi? Veya dişe yapılan kanal tedavisi ağrı verir mi? Gibi birçok sorunun cevabı aranıyor. Kanal tedavisi yaptıranlar bu konu hakkında neler düşünüyor? Gerçekten dişe yapılan kanal tedavisi ağrılı mı geçiyor? Tüm merak ettiklerinizi kanal tedavisi yaptıranların ağzından sizlere sunuyoruz. Diş hekimine gidip tedavi olan insanların yaşadığı ve geçirdiği aşamalara değinerek konu hakkında bilgi sahibi olacaksınız.

Kanal Tedavisi Nedir?

Kanal tedavisi, dişin merkezindeki küçük, iplik benzeri dokunun, yani diş özünün (pulpa) çıkarılmasıdır. Hasar gören, hastalanan veya ölen pulpa çıkarıldığında, kalan boşluk temizlenir, şekillendirilir ve yeniden doldurulur. Bu işlemle kök kanalı kapatılır. Yıllar önce, hastalanan veya zarar gören dişler çekilirdi. Bugün, kanal tedavisinde, kaybedilecek durumdaki dişler bile kurtarılabilmektedir.

kanal tedavisi acı verir mi?

Pulpa hasarının en genel sebepleri şunlardır:

+Çatlak diş
+Derin çürük
+Geçmişte veya yakın zamanda dişe ciddi darbe gibi nedenlerle dişte hasar.

Pulpa enfeksiyon kaptığında veya öldüğünde, tedavi edilmediği takdirde, dişin kökünde, çene kemiği içinde apse oluşturan irin birikebilir. Apse, dişi çevreleyen kemiği yok ederek ağrıya neden olabilir.

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kanal tedavisi, duruma göre birden fazla seans gerektirecek çeşitli adımlardan oluşur. Bu adımlar şunlardır:

kanal-tedavisi-nasil-yapilir

+Önce, ön dişin arka tarafında veya azı ya da küçük azı dişlerinin kuronunda bir delik açılır.

+Hastalıklı pulpa çıkarıldıktan sonra (pulpektomi) pulpa boşluğu ve kök kanalları temizlenir, genişletilir ve kanal dolgusu için şekillendirilir.

+Birden fazla seansa ihtiyaç varsa, seanslar arasında dişi korumak için kuronda açılan deliğe geçici dolgu yapılır.

+Daha sonra geçici dolgu çıkarılır ve pulpa boşluğu ve kanal kalıcı olarak doldurulur. Gutta percha (Güta Perka) adı verilen konik uçlu, kauçuk bir malzeme kanalların her birine sokulur ve genellikle simanla (yapışkanla) yerine yapıştırılır. Bazen, yapısal destek için kanalın içine metal veya plastik çubuk konulabilir.

+Son adımda, doğal görünümünü ve şeklini eski hale getirmek için dişin üzerine kuron kaplanır. Diş kırılmış ise, kuronu yerleştirmeden önce dişi onarmak için post uygulaması gerekebilir.

Kanal Tedavisi Acı Verir Mi? Yaptıran Kişilerin Yaşadıkları

Kanal tedavisi yaptıran bireylerden alınan bilgiler şöyledir. Dişçiye ilk gidildiği zaman tedavi sürecine başlamadan önce dişe röntgen çekilir. Dişin durumu ve kanal boyları incelendikten sonra diş hekimi tedaviye başlar.

Daha önce kanal tedavisi yaptıran bir okurumuzun geçirdiği aşamalar;

+Öncelikle dişe film çekilir. Hekim dişinizin durumunu inceler.

+Sonra dişiniz iğne ile uyuşturulur. Uyuşmanın gerçekleşmesi için 15dk beklenir. İğne yapılırken hiçbir ağrı duymazsınız. Uyuşma için acele etmeyin. Uyuşmanın tam gerçekleşmesi ağrı hissetmemenizi sağlayacaktır.

+Uyuşmadan sonra diş hekimi gelerek ilgili aletlerle dişinizde ki çürüğü temizler ve kanal yolu açar. Matkaba benzeyen aletleri sizi korkutmasın. Kesinlikle hiçbir acı hissetmeyeceksiniz.

+Kanal yolu açıldıktan sonra çeşitli araçlarla bölge bakterilerden temizlenir.

+Dişinizin durumuna göre 2-3 seans sürebilir. Doktor kanal tedavisi yaparken dişinizin iyileşme durumuna göre seansı uzun tutabilir. Eğer problem yoksa tek seansta acısız olarak kanal tedavisini bitirir.

+Dişiniz iyileşmemişse açtığı kanalları temizler ve buralara ilaç koyar. Daha sonra geçici dolguyla kapatıp tekrar muayene için size tarih verir.

+Diğer seanslarda dişinizi uyuşturmadan işlem yapar. Çünkü sinirler öldüğü için hiçbir ağrı hissetmezsiniz. Diş hekimi çeşitli aletlerle sinirleri alır ve temizlenen kanalları doldurur.

+Son aşamada kalıcı dolgu yapılarak tedavi sonlandırılır.

Kanal Tedavisi Yaptıracaklara Tavsiyeler

+Kanal tedavisi yaptıracak olanlar mutlaka diş hekimlerini iyi seçmelidir.
+Tedavi yapılacak olan yerde teknolojik aletlerin olması ağrısız bir operasyon geçirmeniz için önemlidir.
+Doktorun teknolojiden haberdar olması oldukça elzemdir.

Bu öneriler kanal tedavisi yaptıran okurlardan alınmıştır. Kanal tedavisi acı verir mi? Sorusunun net cevabı yaptırdığınız yere göre değişkenlik gösterir. Eğer teknolojiden haber iyi bir diş hekiminde tedavi oluyorsanız acı ve ağrı hissetmezsiniz. Kanal tedavisinde bu hususlara dikkat ettiğiniz taktirde kesinlikle acı hissetmezsiniz. Diş fobisi olan diş yaptırmaktan korkan kişilerin korkmasına gerek yoktur.