Kapat

Sinema Nedir? Kısa Bilgilerle Sinemanın Tarihi

Anasayfa
Genel Kültür Sinema Nedir? Kısa Bilgilerle Sinemanın Tarihi

Sinema Nedir?

Sinema nedir? sorusunun en güzel cevabı, herhangi bir hareketi düzenli aralıklarla parçalara bölerek bunların resimlerini belirleme ve sonra bunları gösterici yardımıyla karanlık bir yerde, bir perde üzerinde yansıtarak hareketi yeniden oluşturma işidir.

Film göstermeye yarayan özel bir makineyle görüntülerin beyaz perdeye yansıtıldığı salon veya yapıya da sinema denir. İlk film cihazına büyülü fener (lanterne magique) denmişti.

5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunundaki Madde 5’e göre sinema:

tespit edildiği materyale bakılmaksızın, elektronik veya mekanik veya benzeri araçlarla gösterilebilen, sesli veya sessiz, birbiriyle ilişkili hareketli görüntüler dizisidir. Sinema, yedinci sanat olarak kabul edilir.

Sinema’nın Tarihi

Lumiere-kardeşler

Eski dönemlerde defterlere çizilen resimler hızlıca sayfalar hareket ettirildiği zaman hareket ettiğini görürüz. 1832 – 1834 yılları arasında çeşitli sinema filmleri için çalışmalar yapılarak film şeritleri makaraya sarılarak gösterilmesi sinema sektörünün gelişmesini sağlamıştır.

Thomas Alva Edison yaptığı icatlarından biriside sinema sektöründe canlılık getirmiştir. Yardımcısı ile yaptığı uzun bir çalışma sonrasında saniyede 40 fotoğraf gösteren makine icadını yapmışlardır.

Yapılan icadı inceleyen ve ilham alan Auguste ve Louis Lumiere kardeşler makineyi geliştirdikten sonra günümüzde sinema sektöründe gelişme sağladı. 11 kg ağırlığındaki alet sayesinde 28 aralık 1845 yılında meydana getirmiştir. Sinemaya önemli katkılarda bulunmuştur. Küçük ve kısa filmler sayesinde Lumiere kardeşler dünya genelinde sinemanın icadını yapan kişiler olarak bilindi.

Sinema nedir ? sorusunun yanıtını bizlere en güzel şekilde Lumiere kardeşlerin azmi ve başarısı açıklıyor. Okullarda sinema nedir ? sorusu adı altında araştırma ödevine en güzel cevapları burada bulabilirsiniz.

Türk Sineması’nın İlkleri

İlk Türk sinema gösterimi Cevat Boyer ile Murat Bey’in Şehzadebaşı’ nda 19 Mart 1908’de başlattığı gösteridir.

İlk sinema gösterimi Yıldız Sarayı’nda yapıldı. (1896)

Sürekli film gösterilen ilk salon Beyoğlu’nda Sigmund Weinberg tarafından Cinema Pathe adıyla açıldı. (1908)

İlk Türk filmi Fuat Uzkınay tarafından çekilen ‘Ayastefonos’daki Rus Abidesinin Yıkılışı’ (1914).

Afişi basılarak yurtışına satılan ilk Türk filmi Binnaz oldu (1919).

en-iyi-filmler-kusagi

İlk konulu Türk filmleri Sedat Simavi tarafından çekilen ‘Pençe’ ve ‘Casus’ (1917).

İlk özel yapım şirketleri Kemal Film (1922) ve İpek Film (1928).

İlk sesli Türk filmi ‘İstanbul Sokaklarında’ Muhsin Ertuğrul tarafından çekildi (1928).

İlk sansür yönetmeliği Mussolini’nin sansür yasasından esinlenerek hazırlandı ve yürürlüğe girdi. (1939).

İlk film festivali ‘Yerli Film Yapanlar Cemiyeti’ tarafından düzenlendi. ‘Unutulan Sır’ adlı film en iyi film seçildi. En iyi kadın oyuncu ödülünü Nevin Aypar, en iyi erkek oyuncu ödülünü Kadri Erdoğan aldı (1948).

Tiyatro etkisinden çıkan ilk film Kanun Namına’yı Ömer Lütfi Akad çekti (1952).

İlk renkli Türk filmi Halıcı Kız Muhsin Ertuğrul tarafından çekildi (1953). Aynı zamanda Muhsin Ertuğrul’un çektiği son filmdi.

Metin Erksan’ın ‘Aşık Veysel’in Hayatı’ adlı filmi Sansür Kurulu tarafından yasaklanan ilk film oldu.

İlk uluslararası ödülü Metin Erksan’ın yönettiği ‘Susuz Yaz’ aldı. Film Berlin Film Şenliğinde ‘Altın Ayı’ büyük ödülünü aldı (1964).

Köy hayatını işleyen ilk Türk filmi ‘Beyaz Geceler’i’ Lütfi Akad çekti (1965).

sinema nedir

Dünya Genelinde Sinema’nın İlkleri

İlk çekim aygıtını Fransız asıllı Amerikalı Lois Aime Augustin Le Prince buldu (1885).

İlk toplu film gösterimi West Orange’daki Edison Laboratuarları’nda gerçekleşti. Kadın Kulüpleri Ulusal Federasyonu’nun üyeleri Bayan Edison tarafından konuk edildikleri bir gün, küçük bir kutunun tepesinden bakarak eğilip gülümseyen ve şapkasını çıkararak selam veren bir adamla karşılaştılar (1891).

İlk yakın çekim tekniği ‘Fred Ott Aksırıyor’ adlı filmle gerçekleşti (1893). Film aynı zamanda ssinema tarihinin ilk ‘copyright’ alan filmi (1894).

İlk ücretli film gösterimi New York-Broadway’de gerçekleşti. 25 sent ödeyen her izleyici beş film izleyebiliyordu. İlk gün 120 dolar hasılat yapıldı, seyirci sayısı 500’dü. Filmlerin yapımcısı Edison Co. dünyanın ilk film yapım kuruluşu idi (1894).

İlk konulu film Sandw. Bu filmin oyuncusu sirk göstericisi Eugene Sandw da, kamera karşısına geçen ilk profesyonel olarak kabul ediliyor (1894).

Perde üzerinde ilk film gösterimi Paris’te gerçekleşti. Bir fabrikada işçilerin yediği akşam yemeğini konu alıyordu (1895).

Perde üzerinde ücret karşılığında gösterilen ilk film Broadway’de oynatıldı. Dört dakikalık film, bir boks maçını konu alıyordu (1895).

Avrupa’da para ödeyerek salona giren seyirciler karşısında ilk film gösterimi Berlin’de gerçekleşti (1895).
Dekor ve kostüm kullanarak kamera karşısına geçen ilk aktör, ‘Kraliçe Mary’nin İdamı’ filminde Kraliçe Mary’i oynayan R.L. Thomasas oldu (1895).

Sportif olaylar dışında ilk haber filmi, bir İngiliz kameraman tarafından çekildi (1895). Özel bir kutlama törenini görüntülüyordu.

Bir filmde oynayan ilk profesyonel oyuncu ‘Askerin Aşkı’ filminin başrol oyuncusu Fred Storey. Film kısa bir komediydi (1896).

İlk reklam filmleri ABD, Fransa ve İngiltere’de çekildi. Amerika’daki ilk film sigara reklamıydı (1897).

İlk eğitim filmi, Berlin Üniversitesi ameliyathanesinde çekildi (1898).

İlk senaryo yazarlığını gazeteci Roy Mc Cardell yaptı (1900).

İlk hayvan film yıldızı Rover adlı köpek oldu. ‘Rover Kurtarıyor’ adlı bir filmin başrol oyuncusuydu ve film gişe rekorları kırdı (1905).

İlk film müziği İtalya’da bestelendi (1906).

İlk korku filmi, Chicago’da çekildi (1908).

İlk film eleştirisi Frank E. Woods tarafından yazıldı (1908).

Sinemanın ilk starı Alman kadın oyuncu Hennry Porten oldu. ‘Kör Bir Kızın Aşkı’ filmiyle izleyicilerin gözdesi haline geldi (1909).

İlk sansür kurulu New York Kenti Hemşeriler Birliği temsilcileri tarafından kuruldu (1909).

İlk korku filmi Chicago’da çekildi (1908).

İlk sinema ödülü Turin’de düzenlenen bir film sergisinde İtalyan yapımı ’50 Yıldan Sonra’ filmine verildi (1912).

İlk çizgi filmler ABD ve İngiltere’de yapıldı (1906).

İlk çıplak sahne Avustralyalı film yıldızı Annette Kellermen tarafından oynandı ve şimşekleri üzerine çekti (1915).

İlk uzun metrajlı çizgi film, Arjantinli sanatçı Don Frederico Valle tarafından gerçekleştirildi (1917).

İlk renkli çizgi film New York’da Brey Pictures tarafından çekildi (1920).

İlk Akademi Ödülleri Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından verildi (1929). 1931’de Akademi Ödüllerinin adı ‘Oscar’ oldu.

İlk film festivali Venedik’de yapıldı (1932). Katılımcılar ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya ve Rusya’ydı.

İlk büyük reklam kampanyası ‘Rüzgar Gibi Geçti’ için gerçekleştirildi (1939).

Oscar ödülünü kazanan ilk zenci oyuncu ‘Rüzgar Gibi Geçti’deki rolüyle en iyi yardımcı kadın oyuncu Oscar’ını kazanan Hattie McDaniel oldu (1939).

Dünyanın güneş enerjisiyle gösterilen ilk filmi olan “Aptallık Çağı”nın prömiyeri Londra’da yapıldı.

Kısaca Sinema Sanatının Özellikleri

Sinema sanatının dört temel özelliği; ışık, hareket, gerçeklik izlenimi ve birleştirmedir. Sinemanın teknik temeli saydam bir filmden ışık geçirilerek perdeye görüntü düşürülmesine dayandığından, ışığın ve gölgelerin kullanılış biçimi ve şiddetiyle perdede değişik etkiler ve anlamlar yaratılabilir.

Sinemayı öteki grafik sanatlardan ayıran en temel özellik ise harekettir. Hareket aracılığıyla zaman içinde bir öykü anlatmak, dönüşümler ve gerilimler yaratmak olanaklıdır. Nesneler ve insanlar görüntüde gerçekteki biçimleriyle belirdiği için, sinema gerçeklik izlenimini en güçlü biçimde veren sanattır. Sesin kullanımı bu gerçeklik izlenimini daha da güçlendirmiştir.

Sinema nedir? sorusunun cevabını ve sinema tarihini kısa bilgilerle aktarmaya çalıştık. Eğer sinema tarihi ve sinema nedir? sorusu hakkında bildiklerinizi bizlerle paylamak isterseniz yorum alanını kullanabilirsiniz.