Kapat

Mem ne demek ?

Anasayfa
Genel Kültür Mem ne demek ?
mem ne demek

Mem kavramı ilk olarak bir evrimsel biyolog olan İngiliz bilim adamı Richard Dawkins tarafından ortaya konmuştur.

Dawkins memleri biyolojik genlerin kültürel paraleli olarak tasvir etmiştir. Genlerin üreme yoluyka aktarıldığı gibi memler de kültürel varlıklar gibi bir kişiden başka kişiye taşınır, kopyalanır.

Mem ne demek ?

Mem taklit yoluyla yayılan kültürel bilgi birikimidir. Sloganlar, deyişler, moda, mimari, ezgiler başlıca mem örnekleridir.

Bir kültür içinde memler bir fikir , bir beceri, bir davranış, bir cümle veya belirli bir moda gibi çeşitli biçimler alabilir . Bir memin kopyalanması ve iletilmesi, bir kişi, bir memi içeren bir kültürel bilgi birimini başka bir kişiden kopyaladığında gerçekleşir. İletim süreci, kitaplardan ve sohbetten televizyona , e-postaya veya İnternete kadar, öncelikle sözlü, görsel veya elektronik iletişim yoluyla gerçekleştirilir . Kopyalanmakta ve aktarılmakta en başarılı olan memler, bir kültür içinde en yaygın olanlardır.

Kültürel evrim , kültürel aktarım ve taklit arasındaki ilişkilerin araştırılması, memler hakkında ilgi çekici teorilere yol açmıştır. Örneğin, memlerin doğası hakkında faydalı , tarafsız veya zararlı olup olmadığı gibi çeşitli fikirler ortaya çıkmıştır.

Bazı bilim adamlarına göre memler , zihnin parazitleri veya virüsleridir ; İnsan zihninde bir kez asimile edildikten sonra, asıl amaçları kendi kopyaları haline gelir ve insanlar üzerinde çok az kontrole sahiptir veya hiç kontrole sahip değildir.

Ancak bazı memler iyi huyludur .ya da faydalı ama tehlikeli olabilirler çünkü insan zihnine ekildikten sonra kötüye veya istismara maruz kalırlar.

Örneğin, dini veya siyasi fikirlerle ilişkilendirilen memler, onları taşıyan insanlara fayda sağlayabilse de, aynı memler, dini veya siyasi memleri farklı olan insanlara empoze edildiğinde, örneğin dini geleneklerin veya sosyal veya politik istikrar.

Dini veya siyasi fikirlerle ilgili memler, dini kültler veya aşırılık yanlısı gruplar durumunda olduğu gibi, bireylerin ölümüyle sonuçlanabilecek şekilde kötüye kullanılabilir. Faydalı memler ise hijyenle ilgili memler gibi insan sağlığını ve hayatta kalmasını destekleyenleri içerebilir .

21. yüzyılın başlarında ortaya çıkan memler genellikle internet kültürü ile ortaya çıkmış ve yayılmıştır.

İnternetin yaygınlaşması mem kavramlarını çoğaltmıştır. İnternet memleri, taklit yoluyla, tipik olarak e-posta, sosyal medya ve çeşitli Web siteleri aracılığıyla kişiden kişiye yayılır .

Genellikle, rastgele mutasyona uğramak yerine, bireyler tarafından kasıtlı olarak değiştirilen kültürel bilgileri içeren resimler, videolar veya diğer medya biçimini alırlar. Bununla birlikte, bunların kasıtlı olarak değiştirilmesi, Dawkins’in orijinal mem kavramını ihlal eder ve bu nedenle , diğer mem türleriyle temel benzerliklerine rağmen, İnternet memleri, Dawkins ve diğer bazı bilim adamları tarafından mem kavramının farklı bir temsili olarak kabul edilir.

Mem örnekleri

Günümüzde mem deyince daha çok dile pelesenk olmuş sözler veya sosyal medyada kullanımı yaygın olan kelimeler/kısaltmalar akla gelmektedir.

Mesela eski zamanlarda sesli güldüm diye bir tabir yoktu, son 10-20 yıldır komik gelen bazı sosyal medya paylaşımlarına lol (sesli güldüm) yazılması bir alışkanlık olmuştur.

Lol kısaltmasını zamanın birinde bir kişi ilk kez kullanmış, sonra taklit edile edile yayılmıştır. Bizde de 12 dev adam, açken sen sen değilsin, kontrolsüz güç güç değildir sözler mem kapsamında değerlendirilebilir.

Seksenli yıllarda da tokalaşır gibi yapıp elini saçını tarayacakmış gibi geri çekmek gibi garip davranışlar vardı.

Sosyal medya kullanımının artması memleri yaygınlaştırmıştır. Şimdilerde birinin yaptığı, söylediği bir şey hemen taklit edilip yayılmaktadır.

Mesela Kestane balı diyarı Zonguldak’ın Gökçebey ilçesinden selam olsun gibi memler yakın örneklerdir.

Mem in farklı manaları

Eğer konu bilgisayar ise mem “memory” yani depolama alanı, cihaz hafızası anlamında kullanılır.

Eğitim konusunda ise Milli Eğitim Müdürlüğü manasına kullanılır.