Kapat

Burun damlası orucu bozar mı? Diyanet Açıklamasıyla

Anasayfa
Genel Kültür Burun damlası orucu bozar mı? Diyanet Açıklamasıyla
burun-spreyi-orucu-bozar-mi

Burun damlası orucu bozar mı? Buruna sprey sıkmak orucu bozar mı? Burun spreyi orucu bozar mı? Diyanetin açıklamalarıyla tüm bu soruların cevabına yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.

Burun damlası orucu bozar mı?

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından oruç bozulmasıyla ilgili en çok sorulardan biri olan burun damlası orucu bozar mı? sorusuna yanıt geldi. İşte Diyanetin cevabı;

Tedavi amacıyla buruna damlatılan ilacın bir damlası, yaklaşık 0, 06 cm3 tür. Bunun bir kısmı da burun çeperleri tarafından emilmekte, çok az bir kısmı mideye ulaşmaktadır. Bu da, mazmazadan ( ağzı su ile çalkalamadan) sonra ağızda kalan rutubette olduğu gibi orucu bozacak düzeyde görülmemiştir. Kaldı ki bu işlem yeme içme yani gıdalanma anlamı da taşımamaktadır. Dolayısıyla burun damlası orucu bozmaz (DİYK 22. 09. 2005 tarihli karar).

Haram olan bir fiilin işlenmesi, oruca zarar verir mi?

Müslüman her zaman ve her yerde haramlardan sakınmalı, başta oruç olmak üzere ibadetle geçirilen Ramazan ayında ise daha da dikkatli davranmalıdır. Oruçlu kimsenin tüm günahlardan sakınarak oruç ibadetinin maksadına uygun hareket etmesi gerekir.

burun damlası orucu bozar mı

Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmaktadır: “Her kim yalan söylemeyi ve yalanla amel etmeyi bırakmazsa, o kimsenin yemesini içmesini bırakmasına Allah’ın hiçbir ihtiyacı yoktur.” (Buhârî, Savm, 8).

sakız-çiğnemek-orucu-bozar-mı

Oruçlu olan kimsenin yalan konuşmaktan ve yalanla iş yapmaktan uzak durduğu gibi gıybet, kötü söz söylemek, kul hakkı yemek, harama bakmak, kumar oynamak vb. yasak davranışlarda bulunmaktan da uzak durması gerekir.
KAZA, KEFFÂRET, FİDYE, ISKÂT-I SAVM

Merhem ve ilaçlı bant kullanmak orucu bozar mı?

Deri üzerindeki gözenekler ve deri altındaki kılcal damarlar yoluyla vücuda sürülen yağ, merhem ve benzeri şeyler emilerek kana karışmaktadır. Ancak cildin bu emişi, çok az ve yavaş olmaktadır. Diğer taraftan bu işlem, yeme içme anlamına da gelmemektedir. Bu itibarla, deri üzerine sürülen merhem, yapıştırılan ilaçlı bantlar orucu bozmaz (DİYK 22. 09. 2005 tarihli karar; bkz. Merğînânî, el-Hidâye, II, 263-264; Kâsânî, Bedâî’, II, 98; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 366, 367).

Kaynak: https://kurul.diyanet.gov.tr/Cevap-Ara/505/burun-damlasi-orucu-bozar-mi-