Kapat

Leke tutmayan halı tavsiye

Anasayfa
Dekorasyon Leke tutmayan halı tavsiye
Leke tutmayan halı tavsiye

Halılarla ilgili başlıca sorunumuz, ciddi paralar ödeyerek satın aldığımız halıda kalıcı leke oluşmasıdır. Bütün uğraşlara rağmen halıdan çıkarılamayan ufacık bir leke veya lekeyi çıkarmaya çalışırken oluşan bir deformasyon veya ton kaybı o halıyı gözden çıkarmanıza neden olabilmektedir.

Halının leke tutmaması halının markasıyla değil hangi malzemeden üretildiği ile ilgilidir. Örneğin kaliteli markaların kaliteleri halıları bile eğer bambu veya pamuk gibi leke tutan malzemelerden yapıldılarsa halıdaki lekeleri çıkarmak zor olmakta, hatta kalıcı olabilmektedir.

Leke tutmayan halı tavsiye

Halı seçiminde tek kriter leke tutmaması olsaydı, leke tutmama açısından malzemelerin sıralaması aşağıdaki şekilde olurdu:

Naylon halı

Garip ama gerçek, leke tutmama açısından en başarılı naylon malzemeden yapılır. Naylon ipliklerden yapılan halılar, neme, küfe ve lekeye karşı oldukça dayanıklı, esnek ve çok yönlü kullanılmaya müsaittir.

Leke tutmayan halı tavsiye

Naylon ipliklerin leke tutmaz olmasının sebebi naylon ipliklere, leke tutmaması için uygulanan bazı işlemlerdir.

Naylon halılar ayrıca, mobilya ağırlıklarına iyi dayanmaları ve renk akması olmaması nedeniyle de tercih edilmektedir.

Eğer halı seçimindeki tek kriter leke tutmaması olsaydı her evde naylon halıları görecektik. Ancak naylon halıların da bazı dezavantajları olduğundan her evde naylon halı görmemekteyiz.

Olefin halı

Olefin halı, polipropilen halıdır. Çoğu kimse olefin halı ile naylon halının aynı malzemeden oluğunu düşünür ama farklıdır. Olefin halı suni elyafların en ucuzudur. Leke tutmaz, nem emmez, küfe karşı da dayanıklıdır.

Leke tutmayan halı tavsiye

Leke tutmaması açısından tam bir fiyat performans ürünüdür. Olefin halısı kimyasal madde kullanımında veya güneşe maruz kalmayla dahi kolayca solmaz.

Naylon halıya göre esnekliği daha az olması dezavantajıdır. Yoğun kullanımlı zeminlerde (iç mekanlarda ve dış mekanlarda) olefin halıları fazlasıyla görmekteyiz. Ancak oturma odası halısı olarak pek tercih edilmez.

Neden tercih edilmez, çünkü ısıya karşı hassasiyeti vardır. Leke tutmaması bir avantaj olmakla birlikte mobilya sürtünmelerine bağlı koyu alanlar oluşmakta ve bu koyu alanların düzelmesi mümkün olmamaktadır.

Ayrıca mobilya baskısı olan kısımlarda kalıcı izler kalmakta, çabuk aşınma olmaktadır.

Akrilik halı

Akrilik naylonun uzaktan akrabası olan bir malzemedir. Sentetik bir elyaftır. Leke tutmamaya karşı kısmı bir direnci vardır. Temizliği de nispeten kolaydır.

Leke tutmayan halı tavsiye

Akrilik halının tercih edilme sebebi sentetik olmakla birlikte yüne benzer yumuşaklığı olması (doğal malzemeymiş gibi hissettirmesi) , küfe, neme, aşınmaya karşı dayanıklı olmasıdır.

Genel olarak akrilik halı kullanışlı bir halıdır. Önemli bir eksisi tozlanma yapmasıdır.

Polyester halı

Polyester, akrilikten ucuz ama dayanıklılığı da akrilikten düşük bir malzemedir. Bir çok halı polyester ve akrilik karışımı malzemeden yapılmaktadır.

Leke tutmayan halı tavsiye

Polyester malzemesi kaliteli ve lüks halılarda da kullanılabilmektedir. Leke tutmama konusunda oldukça başarılır, kolay temizlenebilen, ezilmeye, küfe karşı dayanıklı bir malzemedir.

Yukarıdaki malzemelerden hepsi leke tutmama konusunda oldukça başarılıdır. Eğer halınızın leke tutmamasını istiyorsanız halınızı bu malzemelerden seçiniz.