Kapat

Reflor neden ödenmiyor ?

Anasayfa
Sağlık Reflor neden ödenmiyor ?

Sosyal Güvenlik Kurumu belirli aralıklarla Sağlık Uygulama Tebliğ ekinde yer alan ilaç listesini güncellemektedir. Güncel haliyle SGK Reflor isimli ilacı ödememektedir.

Reflor ne için kullanılır ?

Reflor ishal vakalarında kullanılan bir ilaçtır. Etken maddesi Saccharomyces boulardii dir. Bu madde fungal yapıda olduğu için antifungal ilaçlara karşı duyarlıdır.

Reflor mikrobik ishallerde ve seyahat kaynaklı ishallerde oldukça etkili bir ilaçtır.

Reflorun satılan iki çeşidi vardır. Birincisi REFLOR 250 mg liyofilize toz içeren 10 saşe şeklindedir ve fiyatı 30,16 TL dir. Diğer ilaç ise REFLOR 250 mg 20 kapsül şeklindedir ve fiyatı 42 TL dir.

Reflor devlet karşılıyor mu ?

Reflor çok pahalı olmamasına rağmen devlet bu ilacın parasını karşılamamaktadır. Yani SGK Reflor’u ödemiyor. Devletimiz genellikle pahalı ilaçları veya vitamin, besin takviyesi gibi alımı kişinin insiyatifine bağlı ilaçları karşılamıyor. Bunların haricince çoğu ilacı devlet karşılıyor. Hatta bazı ilaçlarda rapor var ise katkı payı dahi alınmıyor.

Fakat ishal için kullanılan Reflor’u SGK tarafından ödenmiyor, doktor reçete ettiğinde ücretin tamamını hasta ödüyor.

Reflor neden ödenmiyor ?

Sağlık uygulama Tebliği’ne eklendiği takdirde SGK bu ilacı ödeyebilir. Fakat eklenmediği için doktorun veya eczacının yapabileceği bir şey yok. Doktor muadili bir ilaç yazabilir.

Reflor orijinal bir ilaç ve genellikle orijinal ilaçların yerine daha ucuz olan jenerik ilaçlar SGK tarafından ödenmektedir. Reflorun ödenmeme sebebi bu olabilir.

Reflorun etken maddesi Saccharomyces boulardii bir maya olup piyasada bu etken maddeyle hazırlanmış takviye şeklinde ürünler vardır. SGK gıda ve vitamin takviyelerini ödemediği için ve piyasada Reflor’un etken maddesi ile hazırlanmış muadili yerine geçebilecek probiyotik ürünler satıldığı için de ödenmiyor olabilir.

Ayrıca ishal gibi bağırsak sistemi hastalıklarında doktorlar doğrudan ilaç yazmak yerine beslenme tavsiyesi de verebilmektedirler. Çünkü Reflor gibi ishal ilaçları, eğer kullanımları alışkanlık haline getirilirse bağırsaktaki bakteri florasını bozabilmektedir.

Reflor muadili ürünler

Reflor’un muadili ilaç DIYACURE’dir. SGK bu ilacı da ödememektedir.

Piyasada Reflor’un muadili olarak 7 TL’ye Albflor adında probiyotik satılmaktadır. 6,50 TL’ye Enflor, 7 TL’ye Neoflor isimli probiyotikler satılmaktadır.

Bir diğer Reflor muadili ise 14 TL’ye satılan Sabflor isimli gıda takviyesidir.

Özetle; piyasada 7 TL’ye reçetesiz olarak muadili ürünler (Saccharomyces boulardii etken maddeli probiyotikler) satıldığı için SGK fiyatı, 30 TL ile 40 TL arasında olan Reflor’u ödememektedir.

Doktor SGK’nın ödeyeceği bir ilacı yazmaya mecbur mudur ?

Doktorlar hem SGK’nın karşıladığı hem de karşılamadığı ilaçları reçete edebilmektedir. Hasta doktora sadece SGK’nın karşıladığı ilaçları reçeteye yazmasını rica etse doktor bunu yapmaya mecbur değildir. Yani doktor reçeteye sadece SGK’nın ödemediği ilaçları yazsa bile hastanın hastalığına aykırı bir reçete yazmadığı sürece sorumluluk altında değildir.