Kapat

Matofin 1000 mg xr zayıflatır mı ?

Anasayfa
Sağlık Matofin 1000 mg xr zayıflatır mı ?

Matofin 1000 mg xr şeker hastalarının kullandığı bir ilaçtır. Ayrıca glukoz tolerans bozukluğu, polikistik over sendromu gibi sağlık sorunları için de kullanılır. Matofin 1000 mg xr in diğer bir özelliği de zayıflamaya katkıda bulunmasıdır.

Matofin 1000 mg xr zayıflatır mı ?

Şeker hastalığı ile şişmanlık arasında ilişki bulunmaktadır. Şişmanlık şeker hastalığına sebep olurken, şeker hastalığı da şişmanlığa neden olur. Dolayısıyla hem kilolu hem de şeker hastası olan birisi genel olarak kilo alma eğilimindedir, sağlıklı kişilere göre çok zor kilo verir.

Spor ve rejim yaparak dahi fazla kilolarından kurtulamayan şeker hastaları veya henüz şeker hastalığına yakalanmamış olup insülin direnci olan kişiler hastalığın ilerlemesini durdurmak için ilaç kullanmak zorundadırlar.

Bu kişilerin ortak özellikleri tatlıya düşkünlük ve aşırı yemek yeme isteğidir. Buna sebep olan şey insülin hormonu seviyesinin yetersiz olması veya  vücudun insülin hormonunu yeterince kullanamaması nedeniyle kandaki şeker düzeyinin kontrol altına alınamamasıdır.

Kandaki şeker seviyesi kontrol edildiğinde hem şeker hastalığının tedavisi sağlanmakta hem de kilo alımının önüne geçilmektedir. Matofin 1000 mg xr gibi Metformin etken maddeli ilaçlar kandaki şeker düzeyini dengeledikleri için kilo vermeyi de sağlarlar. Dolayısıyla Matofin 1000 mg xr doğru şekilde kullanılırsa zayıflatır.

Matofin 1000 mg xr zayıflamada nasıl kullanılır ?

Matofin 1000 mg xr sağlıklı kişilerin kullanımına uygun değildir. Sağlıklı kişiler bu ilacı bilinçsizce şiddetli yan etkilerle karşılaşabilirler. Bu ilacı gerekli tahliller yapıldıktan sonra doktor reçetesi ile almak ve doktorun önereceği doza göre kullanmak gerekir.

Matofin 1000 mg xr polikistik over sendromu olan kişilerce de kullanılmaktadır. Çünkü bu sorun ile şeker hastalığı ve aşırı kilo alımı arasında da bir bağ bulunmaktadır. Dolayısıyla bu ilaç yalnızca şeker hastalığını tedavi etmez, kilo verdirir, polikistik over sendrounu tedavi eder ve bu sendroma bağlı adet düzensizliği var ise onu da düzene sokar.

Matofin 1000 mg xr kullanım dozunu kesinlikle hastayı muayene eden doktor belirlemelidir. Genellikle başlangıç dozu günde bir doz 500 mg xr dir. Hasta bu şekilde 15 gün kullandıktan sonra kan şekerini ölçtürür, çıkan sonuca göre yeni doz belirlenir.

Doz artışları 10-15 günde bir 500 mg Matofin xr şeklinde yapılır. Eğer hasta ayrıca hemen salınımlı tablet veya insülin kullanıyorsa bunları doktora bildirmelidir.

Matofin 1000 mg xr  şekli yemekten sonra veya öğün esnasında tableti çiğnemeden su ile birlikte yutmaktır.

Matofin 1000 mg xr  ile kilo verebilmek için;

Hasta hareketsiz yaşamdan uzak durmalı, günlük uygulayacağı bir egzersiz programı olmalıdır. Belli bir egzersiz veya spor programı yok ise günde 45 dakika-1 saat tempolu yürüyüş yapmalıdır.

Matofin 1000 mg xr  tatlı ihtiyacını azaltacak ve iştahı kesecektir. Ancak her hastada aynı derecede iştahı kesmeyebilir. Hastaların diyetisyene bir diyet listesi hazırlatmaları ve buna uymaları gerekir.

Hasta işlenmiş gıdalardan ve kalorili yiyeceklerden uzak durmalı, glisemik yükü düşük ve doğal besinler tercih etmelidir.

Matofin 1000 mg xr  kullanıldığı sürece kilo verdiren bir ilaçtır. Eğer hastadaki glukoz tolerans bozukluğu tedavi edilmeden ilaç bırakılırsa eski kilolar kısa sürede geri alınacaktır.

Matofin 1000 mg xr  in olası yan etkileri

Matofin 1000 mg xr  prospektüsünde yer alan ve Matofin 1000 mg xr   kullananların ifadelerine göre ilacın aşağıdaki şekilde yan etkileri vardır:

  • Tat alma bozukluğu
  • İshal
  • Zihin karmaşası
  • Yorgunluk
  • Mide bulantısı

Bu yan etkiler şiddetli görülürse doktora bilgi verilmelidir. Aşağıdaki şikayetler görülürse ilacın kullanımı hemen kesilmeli ve doktora gidilmelidir.

  • Laktik asidoz (Vücutta laktik asit birikmesidir aşırı yorgunluk ve ağrı şeklinde kendini belli eder)
  • Kan değerlerinde anormal sonuçlar çıkması (Özellikle de karaciğer fonksiyonları ile alakalı değerler)
  • B12 seviyesinin azalması (Yorgunluk, saç dökülmesi, sinirlilik, dikkat dağınıklığı gibi belirtileri vardır)
  • Ciltte kaşıntı, kızarıklık gibi şikayetler