Kapat

Diaformin adet düzensizliği yapar mı ?

Anasayfa
Sağlık Diaformin adet düzensizliği yapar mı ?
diaformin nasıl kullanılır aç mı tok mu

Kullananlar tarafından Diaformin adet düzensizliği yapar mı, Diaformin adet gecikmesi yapar mı gibi sorular gelmektedir. Bu konuyu kısa ve net olarak herkesin anlayabileceği şekilde açıklamak isterim.

Eğer doktor size Diaformin reçete ettiyse;

  • Muhtemelen sizde PKO (Polikistik Over Sendromu- yumurtalıklarda kist olması durumu) ile birlikte seyreden insülin direnci vardır. Kilo artışı, tüylenme, adet düzensizliği, hamile kalamama gibi sorunlardan en az biri (veya hepsi) sizde vardır.
  • İkinci ihtimal sizde tip 1 veya tip 2 diyabet vardır.
  • Üçüncü ihtimal sizde insülin direnci ve spor yapmaya rağmen kilo verememe gibi sorunlar vardır.

Diaformin yaygın olarak bu sebeplerden en az biri nedeniyle doktor tarafından yazılmaktadır.

Diaformin adet düzensizliği yapar mı ?

Diaformin adet düzenini etkileyebilecek bir ilaçtır. Ama etkisi olumlu yöndedir. İlacı kullanmaya başladıktan sonra adet gecikmesi veya düzensizleşmesi olsa dahi düzenli olarak kullanıldığında hastanın adeti düzene girecektir.

Dolayısıyla adet gecikmesi yaşayan veya son aylarda düzensizlik yaşayan biri bunu Diaformin kullanımına değil kendisinde var olan PKO veya insülin direnci veya şeker hastalığı gibi sağlık sorunlarına yormalıdır.

Diaformin kullanılmaya başladıktan 2 veya 3 ay sonra adet döngüsü belirli bir düzene oturmaktadır. Düzenli adet görüyor olmak hamile kalma şansını artıran bir faktördür.

Diaformin ne işe yarar ?

Diaformin insülin duyarlılığını artıran ve kandaki glukoz seviyede tutmaya yarayan bir ilaçtır. Karaciğerden glikoz çıkışını azaltarak açlık plazma glukozunun düşmesi sağlar. Ayrıca periferik dokuların insülin karşısındaki duyarlılığını da artırmaktadır.

Diaformin insülin direncini kırmak için de kullanılmaktadır. (Adet düzensizliğinin bir sebebi de insülin direncidir) Hastanın insülin direncini kırması için tek başına ilaç kullanması yeterli olmayabilir, belli bir miktar kilo kaybetmesi (vücut kitle endeksini 28’in altına düşürmesi veya vücut ağırlığının en az yüzde 5-10 luk kısmını vermesi gerekir) gerekir.

Dolayısıyla Diaformin kullanırken hastanın aynı zamanda beslenmesine dikkat etmesi ve düzenli egzersiz yapması gerekir. Diaformin kullanıp bırakan bazı kişilerde daha sonra eski şikayetlerin geri geldiği, verilen kiloların yeniden alındığı görülmüştür.

Diaforminin yan etkileri ne zaman geçer ?

Diaformin kullanan bazı kişilerde yorgunluk, ishal, karın ağrısı, mide bulantısı, zihinsel bulanıklık, bazı gıdalardan tiksinme (koku ve tatlarından) ve iştahsızlık gibi yan etkiler görülebilir. Bunların bir hafta içinde kaybolması veya azalması beklenir. Şikayetler şiddetliyse veya uzun süre devam ederse doktora danışılmalıdır.

Diaformin hamilelikte kullanılır mı ?

Diaformin hamile kalmayı kolaylaştırmaktadır. Hamile kalınca Diaformin’in kesilip kesilmeyeceği veya hangi doz kullanılacağı konusunda doktora danışılmalıdır. Genellikle hamileliğin 8 ile 10 haftasına kadar Diaformin kullanılmaktadır.

Diaformin nasıl kullanılır ?

Diaformin hapı tok karna alınır. Aç iken alınırsa mide bulantısı, mide yanması gibi şikayetlere neden olabilir. İnsulin ile veya şeker hastalığı ilaçları ile birlikte kullanılabilir.

Doktorunuz Diaformin reçete ettikten 10-15 gün sonra sizin yeniden muayeneye gelmenizi ve tahlil yaptırmanızı isteyecektir. Doktora gitmeyi ve bu tahlilleri yaptırmayı ihmal etmeyiniz. Çünkü ilk 10-15 gün başlangıç dozu uygulanır, tahlil sonuçlarına ve görülen yan etkilere göre doz yeniden ayarlanır