Kapat

25 metrekare salon nasıl döşenir ?

Anasayfa
Dekorasyon 25 metrekare salon nasıl döşenir ?
25 metrekare salon nasıl döşenir

25 metrekare salon nasıl döşenir, tercih ve kararlar konusunda hangi sıralamayı takip etmeliyiz, eşya yerleşimi konusunda nelere dikkat etmeliyiz ?

25 metrekare salon nasıl döşenir ?

Salonlarımız genellikle 25 m2 ve civarındadır. Eğer en ve boy uzunluğu birbirine yakın ise işimiz nispeten kolay olacaktır. L salonlar, çapraz salonlar, ince uzun salonlar ve yamuk salonlar bizi biraz uğraştıracaktır.

Salonunuzun ebatları ne olursa olsun bir salonu döşerken işlem adımlarını sırasıyla takip etmek zorundayız.

Adım 1:Tarzınızı belirleyin

Şimdilerde bir çok dekorasyon akımı var ve evimizin güzel görünmesi için bir karakteri ve dekorasyon tarzının olması gerekmektedir.

Ayrıca kişisel zevklerimizi ve ihtiyaç önceliklerimizi de dekorasyona yansıtmak zorundayız. Halıdan perdeye, yemek masasından koltuk takımına kadar salon dekorasyonunda tarz açısından bir uyum olması gerekmektedir.

Adım 2:  İhtiyaçlarınızı belirleyin

Dekorasyon görsel bir şölendir. Ama bu görselliği ihtiyaçlarımız çerçevesinde şölene dönüştürmemiz gerekmektedir. Bu nedenle ihtiyacımız olmayan bir mobilyayı salona koymak veya ihtiyacımız olanı dışarıda tutmak gibi bir yanlış yapmamamız gerekmektedir.

Bu doğrultuda salonu ne amaçlı kullanacağımızı ve hangi mobilyaların gerektiğini en baştan belirliyoruz. 25 metrekarelik salon çok küçük bir salon değildir fakat yine de her istediğimiz mobilya takımını biz 25 metrekarelik alana sığdıramayız. Ayrıca “sığdırma” mantığı ile dekorasyon olmaz.

Bu nedenle salona koymayı elzem gördüğümüz mobilyaların listesini ve yaklaşık ebatlarını çıkarıyoruz. Bunları kroki üzerinde yerleştiriyoruz.

Bazı durumlarda koltuk grubunu vitrinlerle birlikte tam takım alındığında yemek takımına yer kalmamaktadır. Bazen konsol sığmamakta, bazen yemek masası sığmamaktadır.

Bu nedenle 25 metrekarelik salonlarda parça eksiltmesi gerekebilir. Örneğin bir üçlü, bir ikili ve iki adet tekli koltuktan oluşan klasik koltuk takımı yerine L koltuk düşünülebilir ve bu sayede yemek masası ve konsola yer açılmış olur.

Veya koltuk takımı tam takım olarak tercih edilir, yemek masası katlanır olanından tercih edilir.

Burada önemli olan bizim hangi mobilyalara daha fazla ihtiyaç duyduğumuz ve daha sık kullandığımızdır. Mobilya firmalarının bize sunduğu full takım seçenekleri bizim için her zaman uygun olmayabilir. Ayrıca mobilyaların ebat seçeneklerini de değerlendirmemiz gerekebilir.

Adım 3: Kumaş ve renk seçimi

Dekorasyonda uyum esastır. Ancak bu uyumu çeşitli yollardan sağlayabiliriz. Kimi zaman birbirine yakın renkler birbirine eşlik ettiğinde güzel bir uyum yakalanır. Kimi zaman da kontrast renkler mobilyaların güzelliğini öne çıkarır.

Halının perdeyle, koltuk takımının duvar boyasıyla renk açısından iş birliği içerisinde olması gerekir. Bu demek değildir ki ille de birbirine yakın renkler olsun. Renk uyumu demek gerek kontrast renklerin gerekse de akraba renklerin bir birine yakışır renkler olması demektir.

Bu uyum kumaş türü ile de ilgilidir. Örneğin keten koltuk takımı açık ve yaz renklerini severken, koltukta kadife kumaş kullanılırsa duvar boyasını koyu tercih etmek daha münasiptir.

Ayrıca işlevsellik de önemlidir. Görsellik ne kadar önemli olursa olsun mobilyaları bizler uzun süre kullandığımız için kiri belli etmeyen renkler, modası geçmeyen renkler daima öncelikli olmalıdır.

Adım 4: Odak noktası seçimi

Salona mobilyayla döşemek demek sadece satın alınan mobilyaları öylece yerleştirmek demek değildir. Salonda bir odak noktamız olmalıdır. Odak noktası ilginin en çok yöneldiği şeydir. Eğer televizyon seyretmeyi seviyorsak televizyon, yemek yemeyi ve yedirmeyi seviyorsak yemek masası, salonu daha ziyade dinlenmek için kullanıyorsak koltuk grubu, salonda şömine var ise şömine odak noktası olabilir.

Bir odak noktası belirlediğimizde önceliğimizi ona verir. Aydınlatmayı odak noktasını vurgulayacak şekilde yaparız, koltuk dizilimini dahi odak noktasına göre ayarlarız. Odak noktası salonda en dikkat çeken yerdir.

Adım 5: Kısıtlamalar ve kurallar

Salon dekorasyonunun önemli kuralları vardır ve bunlar ihmal edilirse sadece görsellikten değil işlevsellikten de kaybederiz.

Birinci kural salonun bir eşya deposu değil bir yaşam alanı olduğudur. Bu nedenle mobilyalar arasında belli miktar boşluk bırakılması, geçiş alanını kapatacak veya görselliğini kapatacak şekilde bir mobilya yerleşimi olmaması gerekir.

İkinci kural bakılan her şeyin bakış hizasına uygun şekilde yerleştirilmesi gerektiğidir. Örneğin saat, televizyon veya tablo gibi bakışların yöneldiği eşyalar bakış hizamıza uygun bir yükseklikte bulunmalıdır.

Üçüncü kural enerjide ve aydınlatmada maksimum verim almaktır. Bu nedenle gün ışığını kesmekten kaçınmak gerekir. Ayrıca kalorifer peteğinin önünü kapatmamak gerekir.

Salon içi aydınlatması yaparken de hem yeterli aydınlatmanın sağlanması hem de enerji israfının önlenmesi gerekir. Avize lambalarının yukarı veya aşağı bakması bile bu konuda etkilidir.

Dördüncü kural mobilyaların en fonksiyonel yerinde kullanılmasıdır. Örneğin pencere kenarına yemek masası koymak rahatsız edici olabilir veya gün ışığının direk yansıdığı yere televizyon koymak sorun olabilir. Televizyonu şömine, kalorifer peteği gibi ısı kaynağına yakın koymak sorun olabilir.

Beşinci kural aksesuarları yerli yerinde kullanmaktır. Evinin şirin ve güzel görünmesini isteyenler gözüne güzel görünen aksesuarları bilinçsizce kullandığında ortaya aksesuar kargaşası çıkabilmektedir.

25 metrekare salon nasıl döşenir-Örnek 1

Bu örneğimizde ahşap tonları kullanılmıştır. Sarı renginin ahşap renkleri ile uyumlu olduğu görülmektedir. Hem televizyon hem de şömine olan bir salonda odak noktası uygulamasının nasıl olacağı konusunda aşağıdaki resim fikir vermektedir.

25 metrekare salon nasıl döşenir

Gerçi şömine üstüne televizyon koymanın bazı zorlukları bulunmaktadır. (Şömine üstüne televizyon konur mu başlıklı yazımıza bakınız.)

25 metrekare salon nasıl döşenir-Örnek 2

Aşağıdaki resimde taş-toprak tonlarının uyumunu görmekteyiz. Aşağıdaki 25 metrekarelik salon televizyonun odak noktası olduğu bir salon.

25 metrekare salon nasıl döşenir

Masa, sandalye, dolap gibi öğelere yer verilmemiş.

25 metrekare salon nasıl döşenir-Örnek 3

Salon dekorasyonunun sadece mobilya yerleştirmek olmadığı, aynı zamanda bir sanat olduğunu gösteren önemli örneklerden birisi.

25 metrekare salon nasıl döşenir

Odak noktası olarak oturma grubu kullanılmış ve bunu pekiştirmek için duvar ve tavan dekore edilmiş. Mutfağa açılan kısmın ne kadar şık hale getirildiği dikkatlerden kaçmıyor.

25 metrekare salon nasıl döşenir-Örnek 4

Yumuşak renklerin kullanıldığı bu salonda da televizyon odak noktası seçilmiş. Ama asıl vurgulamak istediğim şey duvar renginin mobilyaların hakim renklerini ortaya çıkaracak kontrastlığı ihtiva etmesi.

25 metrekare salon nasıl döşenir

25 metrekare salon nasıl döşenir-Örnek 5

Aşağıdaki 25 metrekarelik salona akvaryum dokunuşu çok yakışmış. Discus balıklarının olduğu akvaryum salona bambaşka bir hava katmış durumda.

25 metrekare salon nasıl döşenir

25 metrekare salon nasıl döşenir-Örnek 6

Şömine ve televizyon bulunan odada dekorasyonun nasıl yapılacağına dair iyi örneklerden birisi aşağıda yer almaktadır.

25 metrekare salon nasıl döşenir

Resimdeki detaylardan birisi de pencerelerin önünün açık bırakılmasıdır.

25 metrekare salon nasıl döşenir-Örnek 7

Aşağıdaki resimde salonda yemek masasının bulunduğu bir dekorasyon görmekteyiz. Yemek masasını sorunsuz bir şekilde 25 metrekarelik bir salona yerleştirmek için hem yemek masası ebatlarından hem de oturma grubu ebatlarından fedakarlık yapmak durumundayız.

25 metrekare salon nasıl döşenir

25 metrekare salon nasıl döşenir-Örnek 8

Dekorasyonda ovalin gücünü aşağıdaki resim gayet iyi bir şekilde anlatmaktadır. Klasik şablonların dışına çıkılarak oval bir halı tercih edilmiş. Küçük oval yemek masası, 25 metrekarelik salona uyum sağlamış.

25 metrekare salon nasıl döşenir

Yukarıdaki resimde ayrıca zengin aydınlatma seçeneklerine örnekler verilmektedir.