Kapat

500 kişilik düğün salonu kaç metrekare olmalı ?

Anasayfa
Genel 500 kişilik düğün salonu kaç metrekare olmalı ?
500 kişilik düğün salonu kaç metrekare olmalı

500 kişilik düğün salonu kaç metrekare olmalı gibi bir sorunu düğün salonu işletmecisinin sorduğunu varsayarak cevaplandıracağım.

Bu makalede çeşitli masa kombinasyonları üzerinden 500 kişilik düğün salonu kaç metrekare olmalı sorusuna cevap vereceğim.

Aşağıdaki resimde düğün salonu için çeşitli masa kombinasyonları bulunmaktadır. Masaları, sandalyeleri nasıl dizdiğinize göre 500 kişilik yerin kapladığı alan farklı olacaktır.

500 kişilik düğün salonu kaç metrekare olmalı

500 kişilik düğün salonu kaç metrekare olmalı

Eğer 500 kişi kapasiteli bir düğün salonu istiyorsanız ihtiyaten en geniş alanı seçmeniz gerekmektedir.

500 kişilik düğün salonu kaç metrekare olmalı ?

Düğün salonu dekorasyonu için tercih edeceğiniz mobilyalarınızı ve ekipmanlarınızı mevcut alanınız içerisinde birçok farklı şekilde düzenleyebilmeniz ve farklı kombinasyonlar uygulamanız mümkündür.

Misafirlerin oturma düzeninizi seçerken etkinliğin türünü ve misafir/katılımcı başına gereken net yüzey alanını dikkate almanız gerekir.

Bu makalenin konusu düğün salonu ama siz düğün salonu işletmecisi olacaksanız aynı mekanın sadece düğün salonu değil, mezuniyet partisi, toplantı, köy buluşma etkinliği gibi amaçlar için de kiralayabileceğinizi hesaba katmalısınız.

Düğün salonu için bahsettiğimiz alan, kapalı konaklama yerinizin, sahne, bağımsız dekorasyon ve her türlü teknik tesis hariç alanıdır.

Düğün salonunda sadece misafirlerin masaları yer almaz, gelin, dadın oturma yerleri, müzisyen yerleri, servis yerleri, dans pisti vs de alan kaplayacaktır.

Düğün salonunda sunucunun, konuşmacının herkesi görebileceği, herkesin de onu görebileceği ve duyabileceği bir mekan lazımdır.

500 kişilik düğün salonu kaç metrekare olmalı hesabını yaparken bu tür şeyleri dikkate almak gerekmektedir.

Masa dizaynı ve mekan dekorasyonu yaparken  ayrıca misafirlerin görüş alanını kesebilecek kolanlara veya birbirlerinin önünü kapatmamalarına dikkat etmek gerekmektedir.

Düğün salonunuzu yemekli mi yoksa kuru pastalı mı kullanacaksınız ?

Genellikle düğün salonlarında her ikisi de olur ama bazı düğün salonları yemekli düğünler için ekstra tercih sebebidir. Bu sebeple masa ebatları ve formasyonları, dizilişleri fark edebilmektedir.

Yemekli düğün salonlarında yuvarlak masalar tercih edilmektedir. Eğer düğün salonu 1. sınıf bir mekan olacaksa misafirlerin bacak mesafeleri geniş olmalı ve sandalyeleri de rahat olmalıdır. Ayrıca masalar da büyük olmalıdır.

Düğün salonunda VİP misafirler için veya gelin-damatın anne babası için ayrılan kısımlar için ekstra yerler ayarlamalısınız.

Bu kriterlere ve farklı masa-sandalye dizilimlerine göre aşağıdaki örnekler üzerinden 500 kişilik düğün salonu için metrekare hesabı yapabilirsiniz.

Tiyatro salonu gibi dizayn yapılırsa

Düğün salonunuza sığabilecek maksimum kişi sığsın istiyorsanız aşağıdaki resimde gösterildiği tarzda bir dizilim yapabilirsiniz.

Tiyatro salonu gibi dizayn yapılırsa

Tiyatro salonu gibi dizayn yapılırsa

Bu sayede 1 m2’ye 2 kişi olmak üzere 500 kişiyi 250 metrekarelik bir düğün salonuna sığdırabilirsiniz.

Sınıf dizilimi yapılırsa

Düğün salonunda ağırlıklı olarak yemekli düğün olacaksa 1,5 metrekareye 1 kişi şeklinde olacak şekilde aşağıdaki gibi dizim yapabilirsiniz.

Sınıf dizilimi yapılırsa

Sınıf dizilimi yapılırsa

Bu durumda 500 kişilik düğün salonu için yaklaşık 750 m2 alana ihtiyacınız olacaktır.

 

Kokteyl masası dizilimi yapılırsa

Düğün salonunuzdaki masaları azalttığınız ve küçülttüğünüz zaman daha fazla insan sığdırabilirsiniz.

Kır düğünlerinde veya kokteyl masalı iç mekanlarda metrekareye bir kişi sığacak şekilde bir dekorasyon olabilir.

Kokteyl masası dizilimi yapılırsa

Kokteyl masası dizilimi yapılırsa

Yukarıdaki resimdeki gibi bir dizayn düşünürseniz 500 kişilik düğün salonu için 500 m2 alan yeterli olacaktır.

Kabare dizilimi yapılırsa

Ülkemizdeki düğün salonu masa dizaynları sıklıkla aşağıdakine benzemektedir.

Kabare dizilimi yapılırsa

Kabare dizilimi yapılırsa

Daha az masa ve masalar büyük olur, bir masada fazla kişi oturur. Kuru pasta, limonata ikramlı düğünler için ideal bir dizilimdir.

Yukarıdaki resimdeki gibi bir masa dizaynı olursa 500 kişilik düğün salonu için 500 m2 alan yeterli olur.

Kare dizilimi yapılırsa

Ülkemizde aşağıdaki şekilde de masa dizilimi yapıldığı görülmektedir. Ortada dans pisti olmak üzere misafirler kenarlardaki masalara birbirine yakın otururlar.

Kare dizilimi yapılırsa

Kare dizilimi yapılırsa

Hem ortada dans için büyük bir alan kalır, hem de masalara oldukça fazla insan sığar.

Bu durumda 500 kişiyi 250 m2’lik bir mekana sığdırmak mümkün olmaktadır.

Yemekli düğün salonu düşünülüyorsa

Yemekli düğün salonu düşünülüyorsa

Yemekli düğün salonu düşünülüyorsa

Yemekli düğünlerde yuvarlak ve büyük masalar daha fazla rağbet görmektedir. Çünkü masanın yuvarlak olması kapasiteye opsiyon sağlamaktadır.

Örneğin düğüne iki kişi gelecekse, yanına çocukları da gelse yuvarlak masaya oturması kolay olmaktadır. Masa büyük olduğu için yemek yemesi de kolay olmaktadır.

Ayrıca masa sayısı az olduğu için garsonların masaların arasından geçmesi daha kolay olmaktadır.

Bu dizilimde 1,5 metrekareye 1 kişi sığar. Yani 500 kişi için 750 m2’lik bir alan gerekir.

U dizilimi yapılırsa

Üç tarafı masalar ve bir tarafı da boşluk ve gelin-damat masası şeklinde dizilim yapılırsa orta kısımdaki dans pistine misafirlerin ulaşımı daha kolay olmaktadır.

U dizilimi yapılırsa

U dizilimi yapılırsa

Yukarıdaki resimdeki gibi bir masa dizilimi yapılırsa her metrekareye bir kişi şeklinde hesap yapılır. Yani 500 kişi için 500 metrekarelik alan gerekir.

Parti dizilimi yapılırsa

Parti dizilimi yapılırsa

Parti dizilimi yapılırsa

Düğün salonu dizaynında hem kokteyl masası olsun, hem misafir masası olsun istenirse aşağıdaki gibi bir dizayn tercih edilebilir.

Dans pistinin hemen arkasında büyük yuvarlak misafir masaları, yanlarda ufak kokteyl masaları olur.

Kenarlarda barlar olabilir, en önde de müzik sanatçıların ve sunucunun olacağı bir podyum olur.

Bu tür bir tasarımda 1,5 metrekareye 1 kişi şeklinde hesap yapılır. Yani 500 kişilik düğün salonu için 750 metrekarelik alan gerekir.

Düğün salonu ruhsatı kaç para?

Düğün salonu ruhsatlarını ilgili Belediyeler belirlemektedir. Bu yüzden düğün salonu ruhsatı kaç para sorusunu düğün salonu açacağınız yerin Belediyesine sormanız gerekmektedir.

Fakat aklınızda bir fikir olması açısından bazı rakamlar verebilirim. Bir çok belediye düğün salonu ruhsat harcını sınıfa göre almaktadır.

Örneğin 1. Sınıf düğün salonu ruhsat harcı 15 bin, 2. sınıf düğün salonu ruhsat harcı 12 bin, 3. Sınıf düğün salonu ruhsat harcı 10 bin civarındadır.

Bu rakamlar yaklaşık rakamlardır ve fikir olsun diye verilmiştir.

Turizm beldelerinde ve büyük şehirlerde bu rakamların üzerine çıkabilmekte, ufak ilçelerde 3-5 bin gibi rakamlara düşebilmektedir.

Esasen düğün salonu açmayı planlıyorsanız asıl yapacağınız masrafa göre düğün salonu ruhsatına vereceğiniz para devede kulaktır.

Daha önceden restoran, kafe, çay bahçesi gibi bir amaçla kullanılan bir yere düğün salonu ruhsatı almak sırf harç ödemeyle hallolacak bir iş değildir.

Öncelikle imar durumunun  düğün salonu açmaya uygun olması gerekir. İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik gereğince;

  • Sinema,
  • Tiyatro,
  • Düğün Salonu,
  • Ekmek fırını,
  • Hamam,
  • Sauna,
  • Akaryakıt istasyonu,
  • Sıvılaştırılmış, sıkılaştırılmış gaz istasyonu,

Gibi yerlerin çalışma ruhsatı alabilmeleri için “özel yapı şekli” şartını karşılamaları gerekmektedir. Öyle sıradan binaya düğün ruhsatı verilmez, düğün salonu fonksiyonlarını karşılayacak bir bina olması gerekir.

Bu nedenle de daha önceden düğün salonu olmayan bir yeri 500 kişilik bir düğün salonuna dönüştürmeniz için bir mimarın kapısını çalmanız gerekir. Eğer imar planı değişikliği gerekiyorsa bir de şehir plancısı bulmanız gerekir.

Gerekli tadilatlar yapıldıktan sonra ruhsat harcını ödeyerek mekanı 500 kişilik düğün salonuna dönüştürebilirsiniz.

Düğün masaları kaç kişilik?

Düğün masalarının şekli ve ebatlarına göre aç kişinin sığabileceği değişmektedir. Kokteyl masaları ufak olsa dahi insanlar ayakta olacağı için fazlaca kişiye hizmet vermektedir.

Yuvarlak yemek masaları, 4,6,8,12 ve hatta daha fazla kişilik olabilir, büyüklüğüne göre değişir.

Ufak dikdörtgen masalar ise 2,4,6,8 kişilik olabilir.

Düğün salonu para kazandırır mı?

Düğün salonu para kazandıran bir iştir. Çok ekstrem bir durum olmaz ise karlılık oranı bir çok sektöre göre oldukça yüksek bir meslektir.

Fakat ekstrem denilen beklenmedik olaylar ülkemizde olur. Örneğin Covid-19 zamanı bir çok düğün salonu işletmecisi zor durumda kaldı.

Ayrıca düğün salonu ruhsatı olmayan çay bahçesi, kafe, restoran gibi işletmeler de düğün yaptırıyor. Ayrıca otoparklarda, okullarda bile düğün yapıldığı için hesaplanan müşteri daha ucuz diye bu tür yerlere kayabilmektedir.

Diyelim ki işler iyi gitti, gayet karlı bir durumdasınız. Bu sefer de üzerinize mafya çökebilmektedir. Düğün salonu gibi göz önünde olan işletmelerin mafya radarından kurtulması zordur ayrıca rakip işletmecileriniz de mafyavari veya mafya ile işbirliği içinde olan kimseler olabilecektir.

Özetle, düğün salonu açmak için para, ticari zeka, siyasi nüfuz ve cesaret gibi özelliklere ilave olarak “korkusuzluk, kararlılık” gibi özelliklere de sahip olmanız gerekmektedir.

Tarlaya kır düğün salonu yapılır mı?

Tarlaya kır düğün salonu yapılabilseydi emin olun tarlalarımızda domates, patlıcan yerine düğün salonları olurdu.

Çünkü kır düğün salonunun bir aylık geliri, aynı metrekaredeki sebze, meyve yetiştiriciliğinin bir senelik gelirinden çok fazladır.

Bu sektör geliri masrafına göre oldukça fazla olan bir sektördür. Kır düğününün adı üzerinde kırlarda yapılması gerekir ama imar mevzuatımız gereği bu tür tesisler imar planı olan yerleşik yerlerde yapılabiliyor, ekilen, biçilen yerlerde ve ormanlık alanlarda bu tür işletmelere izin verilmiyor.

Eğer nadiren böyle bir işletme gördüyseniz sahibi hakikaten gücü fazla olan eli kolu uzun bir işletmecidir veya kaçak çalıştırıyordur.

Bu makalede 500 kişilik düğün salonu kaç metrekare olmalı konusunu oldukça teorik işlemiş bulunmaktayız. Eğer daha somut örnekler, fotoğraflar görmek istiyorsanız Düğün salonu projeleri başlıklı makalemi okuyabilirsiniz.