Kapat

Bisiklet yarışları ile ilgili terimler, Bisiklet terimleri sözlüğü

Anasayfa
Genel Kültür Bisiklet yarışları ile ilgili terimler, Bisiklet terimleri sözlüğü
Bisiklet terimleri sözlüğü

Bisiklet yarışları ile ilgili terimler, bisiklet terimleri sözlüğü, bisiklet terimleri sözlüğü, bisiklet yarışları isimleri ile ilgili aradığınız tüm bilgilere ulaşabileceksiniz.

Bisiklet Yarışları Hakkında Bilgiler

A) Yol Yarışları
B) Pist Yarışları
C) Bisikletli Koşu Yarışları
D) Dağ Bisikleti Yarışları
E) BMX Yarışları

olarak düzenlenir. Bisiklet yarışları Türkiye Bisiklet Federasyonu ve Uluslararası Bisiklet Birliği (UCI) yönetmelikleri ile düzenlenir. Bisiklet yarışları ile ilgili terimler

A) Yol Yarışları

Erkekler arası amatör bisiklet yarışları, 1896’dan beri Olimpiyat Oyunları’nda yer alır. Kadınlar arası yol yarışları ise 1984’te Olimpiyat Oyunları kapsamına alınmıştır.

Bisiklet sporunda ayrıca amatör ve profesyonel dallarda dünya şampiyonaları düzenlenmektedir

1)Zamana Karşı 

Zamana (saate) karşı yol yarışlarında, her bisikletçi kısa aralarla peş peşe çıkış noktasından hareket eder. Takım yada bireysel olarak yapılabilir.

2) Tek Günlük Yol Yarışları

Yol yarışlarında, tüm sürücüler toplu biçimde aynı anda yarışa başlar. Bu tür yarışlarda bitiş çizgisine ilk ulaşan yarışı kazanır. Klasik yarışlar 250km mesafede yapılabilir.

3) Turlar

Çok etaplı yol yarışlarıdır. 3 gün yada 21 gün olabilir. Etapların bazıları takım yada bireysel zamana karşı olabilir. Bu yarışların en ünlüsü, Fransa Turu’dur ve Fransa’nın çeşitli yerlerinde 4.000 km dolayında bir yol boyunca yapılır.
Benzer 21 günlük turlar İspanya ve İtalya’da da düzenlenmektedir.

Türkiye’de düzenlenen 8 günlük Cumhurbaşkanlığı Turunun 43.’sü 2007 yılında 12 ülkenin katılımı ile organize edilmiştir.

B) Pist Yarışları

Oval biçimindeki pistlerde yapılan bisiklet yarışları kısa mesafeli yarışlardır.

Pistin bir tur uzunluğu, katları 1000’i verecek şekilde, 500, 400, 333,3 ya da 250 metre olabilir. Bisiklet pistleri, dış kenarı yüksek olacak biçimde içe doğru eğimlidir ve bir fincan tabağını andırır.

Bu eğim, yarışçıların köşeleri hızla dönerken savrulmalarını önler.

500-1.000 metre arasındaki kısa mesafeli yarışlar, sürat yarışlarıdır.

Sürat yarışlarında, bitiş çizgisinde bisikletin hızı saatte 65 kilometreye kadar ulaşabilir.

4.000-5.000 metre yarışları takip yarışlarıdır.

5 km, 10 km ya da 20 km’lik orta mesafe yarışlarında ise, zamana karşı yarışılır.

Bu yarışların tümü tek kişilik bisikletlerle yapılan yarışlardır. Aynı zamanda iki kişilik bisikletlerle yapılan yarışlar da vardır.

C) Bisikletli Koşu Yarışları (Cyclocross)

Diğer bisiklet yarışları arasında, bisiklet yarışı ile krosun (kır koşusu) bir bileşimi olan bisiklet krosu vardır. Bisiklet krosu inişli çıkışlı ve bozuk yollarda yapılır.

Yarışçıların bazen bisikletten inerek yürümeleri ve bisikletlerini omuzlarında taşımaları gerekir. Bisiklet krosu, genç sürücüler arasında çok ilgi görmektedir.

D) Dağ Bisikleti Yarışları

Dağ sürüşlerinde her türlü arazide yol alınır. Son zamanlarda yaygınlaşan bisiklet sporlarından biri de maratondur.
İlk dağ bisikleti Dünya şampiyonası 1990 yılında düzenlenmiş, 1996 yılında ilk defa Atlanta Olimpiyat Oyunlarında yer almıştır. Bisiklet yarışları ile ilgili terimler

1) Olimpik Dağ Bisikleti Yarışı

5-9km uzunluğunda parkurda düzenlenir. Parkurun asfalt kısımları %15’i geçemez. Yeterli miktarda tırmanma, patika ve teknik iniş içermelidir. Büyük erkekler yarışı yaklaşık 2 saate denk gelecek sayıda tur atılarak yapılır.

2) Dağ Bisikleti Maraton Yarışı

80km’den uzun parkurlarda yapılır.

3) Dağ Bisikleti İniş Yarışı

5-3km uzunluğunda tamamı iniş olan parkurlarda yapılır.

Bisiklet yarışları ile ilgili terimler, Bisiklet terimleri sözlüğü

bisiklet yarışları ile ilgili terimler

Peloton: Yarış sırasında en çok bisikletçinin bulunduğu gruptur. Bisikletçiler rüzgardan minimum etkilenmek için toplu olarak hareket eder ve peloton’u oluştururlar. Kimi yarışlarda tek başına giden bir bisikletçi, pelotonda korunaklı bir şekilde yol almış bir başkasına göre yüzde 40 daha fazla enerji sarf etmiş olur. Ve haliyle son metrelerde güçsüz kalır ve yakalanıp geçilir.

Kaçanlar: Peloton’un bu etkisine rağmen yarışın hemen başında atak yapan bir ya da birkaç kişilik gruplar olur. Ana grubun onları yakalayacağını bilirler ama yine de atak yaparlar. Hepsinin farklı hesabı vardır. Kimi yol üzerindeki puanları toplamak, kimi daha sonra arkasına gelecek takım liderine yardımcı olmak, kimi ise sadece takımının sponsorlarının televizyondaki yayında daha fazla görünmesi için bu deliliğe kalkışmıştır. Kimi zaman peloton tembellik yapar ve kaçanlardan birine yarışı kazanma piyangosu çıkar!

Takip Grubu: Kaçanların fazla da kaçmaması, gerektiğinde yakalanıp geçilmesi için yarışın belli bir zamanında oluşan başka bir grup.

Zamana Karşı: Bisikletçilerin tek tek yarıştıkları ve belli bir mesafeyi en kısa zamanda aşanın kazandığı yarışlar ve etaplara bu isim verilir. Birçokları başkasından yardım alınmadan yarışıldığı için en çok bu stili sever. Kendine has bisikletleri, ekipmanları ve kıyafetleri vardır. bisiklet yarışları ile ilgili terimler

HC: En zorlu tırmanış rotalarına verilen kategorik derece. Yokuşlar ve zirveler en kolayı 5 olmak üzere 4, 3, 2, 1 olarak sıralanır. HC, yani “Hors Categorie” en zorludur. Geçmişte Fransa Turu’nda rota belirlenirken otomobillerin hangi viteste o yokuşu çıktığına bakılarak bu derecelendirmeler yapılmış. HC’lere o zamanın otomobilleri çıkamıyormuş!

Sarı (ve diğer renk) Mayo: Yarışlarda belirli liderleri belli etmek için farklı renkli ve başkasının giymediği mayolar vardır. Örneğin Fransa Turu’nda yarışın o anki lideri sarı mayo giyer. Bu İtalya Turu’nda pembe, İspanya Turu’nda kırmızı olur. Yine Fransa Turu’nda yeşil mayo en çok sprint puanı toplamış bisikletçiyi, beyaz üzerine kırmızı yuvarlaklı forma yokuş puanı kazananı, beyaz mayo en iyi dereceye sahip 26 yaş altı bisikletçiyi simgeliyor. Bir de gökkuşağı desenli Dünya Şampiyonu mayosuyla ülkelerin şampiyonlarının giydiği farklı renk ve desende mayolar vardır.

Sprint Kapısı: Etap sırasında bazı düzlüklerdeki takların altından ilk geçen birkaç bisikletçiye puanlar verilir. En çok puan düzlükte biten yarışlardın finişindedir. Bunlara sprint kapısı denir. En çok puanı toplayan bisikletçi, yarışın en hızlısı kabul edilir.

Domestik: Her takımın bir ya da iki tane yarışı kazanması amaçlanan lideri bulunur. Diğerlerinin bir kısmının yarıştaki tek amacı liderin önünde tempo yapmak, lideri rüzgardan ve diğer bisikletçilerin yaratacağı kazalardan korumak, icabında onu su ve yiyecek taşımaktır. Bu kişilere domestik denir.

Çekmek: Domestiğin, liderinin önünde tempo verip onu rüzgardan koruyarak taşıması.

Düşmek: Tabii ki kaza yapıp düşmeye de düşmek denir ama bu terim daha çok tempoya dayanamayıp gerilerde kalmaya başlayanlara denir.

Grupetto: Dağlık etaplarda özellikle sprint bisikletçileri çok geri düşer ve yarışı belirlenmiş zaman dilimi için bitirebilmek için (yoksa yarıştan ihraç edilirler) İtalyancada küçük grup anlamına gelen “Grupetto”ları oluştururlar.

Suvenyor: Yarışların belirli bölgelerinde bisikletçilere yiyecek torbaları veren takım görevlileri.