Kapat

Glifor adet gecikmesi yapar mı ?

Anasayfa
Sağlık Glifor adet gecikmesi yapar mı ?

Glifor metformin hidroklorür etken maddeli diyabet önleyici bir ilaçtır. Tip 2 diyabet hastaları veya insülin direnci olan kişilerde kandaki şeker düzeyini kontrol etmeyi kolaylaştırmak için kullanılır. Kısmen kilo verdirici etkisi vardır ayrıca polikistik over sendromunun tedavisinde de kullanılmaktadır.

Glifor nasıl kullanılır, ne işe yarar ?

Glior tok iken kullanılır. Aç iken alınırsa yan etkileri (genellikle mide bulantısı veya ağız tadının bozulması gibi şikayetler) daha kuvvetli görülecektir. Günde bir kere kullanılacaksa sabah kahvaltısının ardından, iki kere kullanılacaksa sabah ve akşam yemeklerden sonra kullanılır.

Tabletler çiğneme veya ezme olmaksızın doğrudan su ile yutulmalıdır. Gliforu uzun süredir kullanıyorsanız periyodik aralıklarla tahlil yaptırmalısınız.

Glifor’un prospektüsünde bu ilacın sağlıklı yaşam tarzının yerini alamayacağı yer almaktadır. Yani Glifor kullanırken beslenme tarzınızı doktorun önereceği şekilde değiştirmeniz ve düzenli egzersiz yapmanız gerekir.

Glifor tek başına veya diğer şeker ilaçları ile birlikte kullanılabilir. Başka kategorilerdeki ilaçlarla birlikte kullanılacaksa bu durum doktora danışılmalıdır. Glifor alkol ile birlikte kullanılmamalıdır.

Glifor kandaki glukoz seviyesini normal düzeye düşürmeye yarayan bir ilaçtır. Ancak tedavi açısından tek başına bu ilaç yeterli olamayabilir. Hastanın ilacını düzenli kullanmasının yanı sıra beslenme diyetine ve önerilen egzersiz programına uyulması gerekir.

Glifor insülin direncini kırmaya, obez glukoz tolerans bozukluğu olan hastalarda şeker hastalığının önlemesi, fazla kilolu olması nedeniyle diyet ve egzersiz ile kandaki şeker düzeyini dengede tutamayan tip 2 hastaların tedavisinde kullanılır.

Glifor adet gecikmesi yapar mı ?

Glifor kullananlardan “Glifor adet gecikmesi yapar mı?” şeklinde sorular gelmektedir. Tam tersine, bu ilaçtan adeti düzene sokması beklenir. Düzenli olarak kullanıldığında adet döngüsünün belli bir düzene girmesini sağlar. Bununla birlikte Glifor kullanan birinde adet gecikmesi görülmesi muhtemeldir. Fakat bu gecikmenin sebebini Glifor kullanmaktan ziyade başka sebeplerde aramak daha doğru olur.

Adet gecikmesine kullanılan ilaçların yanı sıra, hastada meydana gelen hormonsal değişimler, stres, yolculuk, duygu geçişleri ve bazı hastalıklar da sebep olmaktadır.

Gliforun olası yan etkileri

Glifor kullananların dile getirdiği başlıca yan etkiler tat alma duyusunun azalması, mide bulantısı, yorgunluk, uyku düzeninin bozulması gibi şikayetlerdir.

Böbreklerle alakalı sorunları olan kişiler Glifor kullandıkları takdirde laktik asidozla karşılaşma ihtimalleri vardır. Laktik asidoz kendini kusma, aşırı yorgunluk, karın ağrısı ve kas krampları şeklinde gösterir. Bu tür şikayetler gördüğünüzde ilacı kullanmayı kesip doktora başvurmak gerekir.

Glifor nadirende olsa metabolik asidoz, hepatit belirtileri, karaciğer fonksiyon testinde anormal sonuçlar alınması, vücuttaki B12 vitamininin azalması, aşırı iştah kaybı, cilt sorunları ve titreme gibi şikayetlere neden olabilir. Bu tür durumlarda da doktora gitmek gerekir.

Ciddi derecede böbrek veya karaciğer sorunları olanlar Glifor kullanmamalıdır.

Glifor kullanırken adet gecikmesi yaşarsanız;

Yaşanılan adet gecikmesi Glifor kaynaklı olmayabilir, ilacı kullanmaya devam ediniz. Eğer sonraki aylarda da adet gecikmesi yaşarsanız doktora başvurunuz.