Kapat

Mama yiyen bebeğe su verilir mi ?

Anasayfa
Sağlık Mama yiyen bebeğe su verilir mi ?
bebek

Annenin yeterli sütü varsa bebeğe ilk altı ay anne sütü haricinde yiyecek-içecek bir şey verilmemelidir. Peki mama yiyen bebeğe su verilir mi , verilirse ne olur ?

Sütü yeterli gelmeyen veya bazı sebeplerle bebeğini emzirme imkanı olmayan anneler bebeklerine 6 aydan önce mama yedirmeye başlamaktadırlar.

Doğal olarak anneler şu soruyu sormaktadır: Mama içeriğindeki su bebek için yeterli midir , yoksa mamaya ilave olarak bebeğe su verilmesi gerekir mi ?

Mama yiyen bebeğe su verilir mi ?

Bebek altı aydan küçük ise;

Eğer bebek 6 aydan küçük ise ve sıvı mama ile besleniyorsa mamanın içerisindeki sıvı bebeğe yeterli gelecektir. Çünkü hazır mamalar sadece bebeğin besin ihtiyaçlarını karşılamaz, aynı zamanda bebeğin ihtiyacı olan suyu da içermektedir.

Bununla birlikte bebek kabız olmuş ise günlük yarım çay bardağı miktarı su gün içinde yudum yudum bebeğe içirilebilir. Bebek ishal olduğunda da sıvı kaybını telafi etmek için sıvı takviyesi gerekebilir. Bunun haricinde havanın sıcak olması veya bebeğin sık terlemesi gibi nedenlerle mama ile beslenen bebeğe su vermeye gerek yoktur.

Bebek altı aydan büyük ise;

Bebek 6 aydan büyük ise mama ve ek gıdanın yanı sıra su içmeye de ihtiyaç duyacaktır. Aldığı ek gıda miktarı arttıkça su ihtiyacı da artacaktır.

6 aylık bir bebeğin günlük su ihtiyacı yaklaşık yarım çay bardağıdır. Aylar ilerledikçe kademeli olarak bebeğe verilen su yavaş yavaş artırılmalıdır. Bir yaşındaki bebekler günde 3-4 çay bardağı kadar su içebilir.

Bebeğin içeceği su miktarı içmek isteyeceği kadar olmalı, bebeğe zorla su içirilmemelidir. Bebeğe 2-3 saatte bir su içmesi teklif edilir, bebek içmek istediği miktar kadar su içmeli, fazlasına zorlanmamalıdır.

Bebeğe gereğinden fazla su içirilmesi tokluk hissi yaratır ve iştahını kapatır. Bu da bebeğin yeterli beslenememesine sebep olur. Bebeğe fazla su verilmesi su zehirlenmesine de yol açabilir.

6 aydan büyük bebeklere su biberonla değil bardak ile veya çay kaşığında verilmelidir. Suyun biberonla içirilmesi bebeğin ağız ve diş gelişimini olumsuz etkileyebilir.

Bebeğin suya ihtiyaç duyduğu nasıl anlaşılır ?

Mama veya ek gıda ile beslenen bebekte;

  • İdrar renginin koyulaşması ve miktarının azalması,
  • Ağız içinde ve cildinde kuruluk,
  • Vücut ısısında hafif artış,

Gibi belirtiler var ise bebeğin su ihtiyacı vardır.

Bebeğe gereksiz yere su verilirse ne olur ?

Uzmanların ilk altı ay önce bebeğe su verilmemesini ısrarla vurgulamasının iki ana nedeni bulunmaktadır.

Birincisi; su zehirlenmesi denilen durum oluşabilir. Su zehirlenmesi bebeğin gereğinden fazla su içmesi nedeniyle vücuttaki elektrolit dengesi bozulmasıdır.

Bebeklerde su zehirlenmesinin belirtileri, halsizlik, zayıflık, sersemlik, uykulu olma hali, ödem, sık çiş yapma ve kusma gibi şikayetlerdir. Bu şikayetler göz ardı edilirse bebek nöbet geçirecektir.

İkincisi; Bebeğe gereksiz yere verilen su iştahını keser ve yetersiz beslenmesine neden olur. Bu da kilo alımını engeller.

Bebeğe normal su mu yoksa hazır bebek suyu mu verilmelidir ?

Belediye yetkilileri zaman zaman içme sularının temiz ve içilebilir olduğu yönünde beyanat verseler de suyun şebekeye pompalanmadan önceki hali ile musluklarımızdan akan hali arasında fark olabilir.

Su analizleri, su şebekeye pompalanmadan önce yapılmaktadır. Şehirlerimizin içme suyu şebekeleri genellikle eskidir ve borulardaki mikro çatlaklar nedeniyle suya mikrop karışması, borunun paslanması veya aşınması nedeniyle suya borudan kimyasal maddelerin geçmesi gibi hususlar olabilmektedir.

Damacana sularında da aynı damacananın yeterli hijyen sağlanmadan tekrar kullanılması, son kullanma tarihi geçmiş, çizikli damacanaların kullanılması, damacananın tam temizlenmemesi, hatta iç yüzeylerinde gözle görünmeyen yosunlar oluşması gibi sorunlar olabilmektedir.

Su analizleri hep temiz kaynak suyundan alınan numunelerden alındığı için tüketiciye ulaşan suyun ne derece sağlıklı olduğuna dair genellikle bir bilgimiz olmamaktadır.

Öte yandan gerek damacana suyu, gerek şebeke suyu, gerekse pet şişe suyu kullanılsın, kirlilik açısından sınır değerlerin bir tık aşılması ölümcül sonuçlar doğurmamakta, sağlığımıza belirgin negatif etkileri olmamaktadır.

Piyasada satılan bebek sularının yukarıda sayılan sulardan farkı, bebeğin içimi  için ideale yakın  pH ve mineral seviyesine sahip olmalarıdır.

Bebek için bebek suyu kullanmak elzem değildir, bir nebze daha sağlıklı olduğu için tercih edilmektedir.

Bebeğe su verirken kaynatmak gerekir mi ?

Şebeke suyu veya damacana suyu kullanılıyorsa suyu 5-10 dakika civarı kaynatıp ılıyınca bebeğe azar azar vermek gerekir.

Hazır bebek sularını ise bebeğe vermeden önce kaynatmaya gerek yoktur.