Kapat

Maden suyu basura iyi gelir mi ?

Anasayfa
Sağlık Maden suyu basura iyi gelir mi ?
maden suyu

Maden suyu basura iyi gelirmi yoksa zararlımı ? Günümüzde birçok kişi basur hastalığı nedeniyle doktora başvurmaya çekinerek maden suyu içmek veya bazı otları kullanmak gibi alternatif tedavi yollarını denemektedir.

Maden suyu basura iyi gelir mi ?

Basur hastalığının tedavisine yardımcı olmak için maden suyu kullananlar vardır. Gerçek şu ki maden suyunun basur hastalığını tedavi edici bir özelliği bulunmamaktadır.

Bununla birlikte gün içinde tükettiğiniz sıvı miktarına ilave olarak günde bir veya iki şişe maden suyu içerseniz tükettiğiniz günlük sıvı miktarını artırmış olursunuz ayrıca besinlerin sindirim sisteminde daha kolay ilerlemesine ve dışkı kıvamının daha yumuşak olmasına katkıda bulunmuş olursunuz.

Basur hastalığında kronik kabızlık hastalığı kötüleştiren bir faktördür. Dolayısıyla sert dışkılamayı önleyecek her şey basur hastalığı için faydalıdır.

Maden suyu basura zararlı mı ?

Maden suyu tüketmenin basur için bir zararı bulunmamaktadır.

Basur hastalığının doğal yolla tedavisi için neler yapılabilir ?

Basur hastalığı yaygın görülen ve yaş ilerledikçe şiddeti artan bir hastalıktır. Eğer hastalık çok ileri düzeye ulaşmamış ise kontrol altına almak mümkündür.

Basur makat kaslarında bulunan toplardamarlarının varisleşmesi olduğundan makat kaslarını zorlayacak her türlü faktörü bertaraf etmek, basur tedavisine hizmet eder.

Dışkının sert olması makat kaslarını zorlayacağı gibi basur hastalığına bir de anal fissür (makat çatlağı) sorununu ekler. Bu yüzden basur hastalarının kabız olmaktan kaçınmaları gerekir.

Besinlerin kabızlığa neden olup olmaması içerdiği lif oranı ile ilgilidir. Bir besinde lif oranı yüksek ise daha yüksek oranda su tutar. Daha fazla su tutan besin sindirim sisteminden daha kolay geçer ve yumuşak kıvamlı dışkıya dönüşür.

Bunun tersine bir besinde lif oranı düşük veya yok ise hem sindirim sistemini zorlar hem de katı bir dışkıya sebep olarak makat kaslarını zorlar. Makat kaslarının zorlanması bölgede daha yoğun kan birikmesine bu da toplardamarların genişlemesine yani basura yol açar.

İşlenmiş gıdalarda, üretim aşamasında lifler alındığı için bu gıdalar tüketildiğinde bağırsaktan ilerlemeleri daha zordur. Basur hastalarının marketlerde satılan, hazır kek, unlu mamüller, bisküvi türü hazır gıdaların tüketimini azaltmaları gerekir.

Tükettiğimiz her meyve ve sebze az veya çok lif içerir. Allah yarattığı elmaya, kalori ve vitaminleri koyduğu gibi sindirim sisteminde kolay hareket etsin diye lif de koymuştur. Yani boşaltım sisteminden atığın bile işlevi bulunmaktadır.

Bazı yiyeceklerin lif oranları gayet yüksektir. Sebzelerin neredeyse tamamında ve erik, kayısı, armut gibi meyvelerde bolca lif bulunur. Hazır gıdalar yerine bu besinleri tüketmek gerekir.

Bazı yiyecekler ise fazla tüketilirse basur hastalığı için zararlıdır, bunlardan kaçınmak gerekir. Bunlar:

  • Portakal, mandalina, greyfurt gibi turunçgiller ailesinden meyveler,
  • Kahve ve çayın fazlası,
  • Yağlı et,
  • Konserve gıdalar,
  • Aşırı tuz veya tuzu fazla gıdalar,
  • Alkollü ve mayalı içkiler,
  • Süt ürünleri (fazlası),
  • Baharatlı gıdalar,
  • Kek, pasta, börek gibi hamur işi yiyecekler,
  • Kola ve diğer asitli içecekler,

Sadece beslenme konusunda bir takım değişikliklere giderek basur hastalığında bir miktar iyileşme sağlamak mümkündür. Ama bazı alışkanlıklarda da değişiklikler yapmak gerekir.

Örneğin tuvalete gitme süresini uzun tutmamak gerekir. Oturmak ve ağır kaldırmak makat bölgesine baskı yapan eylemlerdir. Bu yüzden ağır işlerde çalışanlarda ve uzun yol şoförlerinde basur hastalığı daha yaygındır.

Memuriyet veya veznedarlık tarzı uzun süre oturmayı gerektiren işlerde çalışanlarda da basur hastalığı yaygındır. Uzun süre oturur pozisyonda kalmamaya çalışmak 20-30 dakikada bir oturduğu yerden kalkıp hareket etmek faydalı olacaktır.

Basur hastalığının şikayetlerini azaltmak için periyodik olarak oturma banyosu uygulanabilir. Oturma banyosu denilen işlem leğene ılık su koyup 15-20 dakika oturmaktan ibarettir. Sıcak suyun etkisiyle makat kasları gevşer ve rahatlama sağlanır.

Oturma banyosundan sonra basur kremi sürülür ve bu şekilde şikayetler azaltılmış olur.