Kapat

Bel Ağrısı için Hangi Bölüme Gitmeli? Sırt Ağrısına Hangi Bölüm Bakar?

Anasayfa
Sağlık Bel Ağrısı için Hangi Bölüme Gitmeli? Sırt Ağrısına Hangi Bölüm Bakar?

Bel ağrısı için hangi bölüme gitmeli? Sırt ağrısına hangi bölüm bakar? Çoğu kişi bu tür rahatsızlıklarda hangi bölüme gideceğini kestirememektedir. Randevu almadan önce karşılaştığı hastalığın tedavisi için doğru bölümü seçmek hem zaman kaybının önüne geçecektir hem de yaşanan ağrılardan kısa sürede kurtulmayı sağlayacaktır. Bel ağrısı için hangi bölüme gidilir? Yazının devamında öğrenebileceksiniz.

Bel Ağrısı için Hangi Bölüme Gitmeli?

Bel ağrısı için öncelikle kaynağı tespit etmek adına Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü tercih edilmelidir. Uzman doktora gittiğiniz takdirde röntgen, bilgisayarlı tomografi ya da manyetik rezonans görüntüleme yöntemi ile sorunun ne olduğu anlaşılır. Sorununuz bel kayması, bel fıtığı ya da dar kanal hastalığı ise iyi bir beyin ve sinir cerrahı sizin için en doğru doktor seçimi olacaktır. Bel fıtığı, bel kayması ve dar kanal hastalıkları kolayca tedavi edilseler bile bu hastalıklar için yapılan ameliyatların mutlaka alanında uzman ve deneyimli kişiler tarafından yapılması gerekir.

Bel Ağrısı Hafife Alınmamalıdır

Bel ağrısı hafife alınmayacak kadar önemli bir rahatsızlıktır. Baş ağrısı gibi bel ağrısı da oldukça yaygın olarak görülen bir hastalıktır. Sırt ve bel ağrıları yaşantınızı etkileyecek cinsten rahatsızlıklara neden olabilir. Bu tarz rahatsızlıkların erken teşhisi tedavinin işleyişi açısından oldukça önemlidir.

bel ağrısı için hangi bölüme gitmeli

Bel ağrısını, bel zorlanması ve duruş bozuklukları; bel kaslarına, bağlarına ve eklemlerine hasar vererek ağrıya yol açar şeklinde açıklayabiliriz. Bel ağrılarının fiziksel aktivite ile şiddetlendiği, istirahatle hafiflediği ise en çok görülen belirtilerden birkaçı sayılır. Bel ağrısının şiddeti, öne eğilme, uzun süre ayakta durma, yürüme gibi günlük aktivitelerle artabilir. Bel ağrısı nüfusun %75-85’ini yaşamlarının herhangi bir döneminde etkileyen en önemli bir sağlık sorunlarından biridir. Bel ağrısı için hangi bölüme gitmeli? bu yönde bilgisi olmayan ve hastalıkla yeni karşılaşanları bilgilendirici çözümler üretmek gerekir.

Belinizin Ağrımasına Neden Olabilecek Etkinler

Bel ağrısının pek çok nedeni olabilir. Tüberküloz, brusella gibi hastalıkları, kemik erimesi (osteoporoz ); kireçlenme, başka bir yerden yayılmış ya da omurganın kendisinden kaynaklanan kanserler bel arısına neden olan önemli hastalıkların başında gelir. Bel ağrısına nedenlerinden biri de mide, karaciğer, böbrek gibi organ rahatsızlıklarının bel bölgesine yayılmasıdır. Bazı bel ağrılarının nedenleri de psikolojik olup kapsamlı şekilde araştırılmalıdır.
Bel ağrısının nedeninin tespit edilmesi gerekir.

Tipik bel ağrısının nedenlerini şöyle sıralayabiliriz;

+Doğumsal anomaliler
+Travmatik nedenler ( omurga kırıkları ya da kayması)
+Bel zorlanması, postür bozuklukları, bel fıtığı
+Bel omurgasının kireçlenmesine bağlı bel ağrıları
+Tüberküloz, brusella gibi hastalıkların bel omurgasını tutması
+Osteoporoz, kemik yumuşaması
+Kanserler ( başka bir yerden yayılmış ya da omurganın kendisinden kaynaklanan)
+Mide, karaciğer, böbrek gibi organ rahatsızlıklarının bel bölgesine yayılmasına bağlı bel ağrısı
+Psikojenik bel ağrısı
+Başarısız bel cerrahisi (başarısız bel ameliyatları sonrası oluşan ve uzun süre devam eden şiddetli bel veya bacak ağrısı).

Sırt Ağrısı için Hangi Bölüme Gitmeli?

Aile Hekimi: Sırt ağrısı şikayetleriniz varsa ilk ziyaret etmeniz gereken doktor aile hekimi olabilir. Genel olarak tıbbi sorunlar hakkında bilgi sahibi olan aile hekimi size fiziksel muayene yaparak sorunun türüne göre doğru doktora yönlendirebilir. Aynı zamanda teşhis için röntgen, mr gibi filmler isteyebilir. Sırt ağrılarının nedeni hakkında bir fikriniz yoksa aile hekiminden ilk teşhisi öğrenebilirsiniz.

sırt-ağrısı-için-hangi-bölüme-gidilmelidir

Ortopedist: Kemiklere bağlı bozuklukların tedavisi için bir ortopediste gitmek gerekir. Omuriliği koruyan omurga ile ilgili çatlak, yerinden oynama gibi sorunlar bir ortopedist tarafından, gerekirse cerrahi müdahale ile tedavi edilmektedir.

Nörolog: Sırt ağrısı genellikle omurilikle bağlantılı olduğu için bir nöroloğa görünmeniz gerekebilir. Nörolog teşhis için MR çektirmenizi isteyebilir ve bunun yanı sıra sinirlerin basınç altında olup olmadığını belirlemek için fiziksel muayene yapabilir.

Fizik Tedavi: Fizik tedavi uzmanları genellikle yukarı da saydığımız doktorlar tarafından belirlenen sorunun tedavisi noktasında hizmet verirler. Fizik tedavi ve rehabilitasyon ile kemik, sinir ve kas problemleri tedavi edilebilir. Fizik tedavi cerrahi operasyon içermez ve ağrıyı hafifletecek, kasları güçlendirecek yöntemler izlenir.