Kapat

Ankara Reel Sulama Bahçe Sulama Sistemleri Nasıl Yapılır ?

Anasayfa
Genel Ankara Reel Sulama Bahçe Sulama Sistemleri Nasıl Yapılır ?
Bahçe sulama

Sulama Sistemi Nasıl Kurulur?

Gömülü bir sulama sisteminin kurulması, günlük sulama çalışmalarından kurtulmanızı sağlayan etkili ve kolay uygulanabilen bir çözümdür. Çim ve bahçe bitkilerini en uygun zamanlarda rahatça sulamanıza izin vererek gereksiz su israfını önler. Bunu gerçekleştirmek kolay ve sadece basit adımları takip etmek gerekir. Sulama sistemi kurduğumuz bahçe ve alanlarda izlenen basit yol; kanalları oluşturur, ağı kurar, programlayıcıya bağlar ve kurulumu tamamlarız.

Firmamızın bugüne kadar teslim etmiş olduğu ve teslimattan sonra da teknik desteğe devam ettiği sulama sistemlerini basit adımlarla nasıl kurulduğuna bakalım.

Kurulum İçin Ön Fizibilite Çalışması

Su akışının ve su basıncının tespit edilmesi gerekmektedir. Doğru basınç ve akış yönüne göre alanın sulama planı oluşturulmaktadır. Sistemin menzili farklı tipteki sprinklerin akış hızı ile birleştirilir. Devre sprinkler sayısını belirler. Eğer akış hızı hepsini aynı anda beslemek için yeterli değilse, sulama belirlediğimiz bölgeler içinde ve sırayla yapılmaktadır.

Sistem Kurulum Projesinin Hazırlanması

Bahçenin planı çizilerek sprinklerlerin yerleri belirlenir. Bahçenin fizibilite çalışmasında belirlenen sulama alanları işaretlenir, projeye uygun olarak bölgeler belirlenir. Projede belirlenen sulama alanları işaretlenir. İyi bir sulama için, farklı bölgelerin üst üste gelmesi gerekecektir. Bunlar sprinklerin yerleşimi ile ayarlanır.

Projede bahçede su bataryasının yeri ve sistemin başlangıç ​​noktası belirlenir. Harita üzerinde sprinkler ve bağlantı parçaları türleri işaretlenerek gerekli malzeme listesi oluşturulur; dirsekler, borular, uzatmalar.

Kanalların Açılması ve Sprinklerin Yerlerinin Belirlenmesi

Projeye dayanarak, sprinklerin direkleri dikilir. Sabitleyerek boruların konumu belirlenir. Kanal açılacak yollar işaretlenek, ardından dizgileri kaldırılır. Çalışmayı kolaylaştırmak için çimleri bozmadan rulo halinde kaldırıyoruz, iş bitiminde onlar tekrar yerlerine yerleştirilecektir.

Kanal yolları 10 cm genişliğinde ve en az 20 cm derinliğinde, sprinklerlerde, vanalarda veya su girişlerinde 25 cm olarak açılmaktadır. Bu ölçülere göre kanal açma işlemine başlanır. İş bittikten sonra çıkan toprağı yerine koymak için, önce toprağı kürekle bir taraftan alıp diğer tarafa yığılması gerekir. Böylece bahçede çok fazla hafriyat olmaz, hem de iş bitiminde yüzey düzeltme işlemi daha kolay olur. Bahçenin belirlenen bir bölgesine fazla suyun drenajı için, su tahliyesini kolaylaştıracak 5 cm’lik bir çakıl tabakası eklenir. Bu, bahçede gereksiz suyun gölet oluşturmasını önler.

reel sulama

Sulama Sistemi Ağının Kurulması

Her zaman en uzak noktadan dağıtım ağını kurmak gerekir. Borular dirsek ve yağmurlama malzemeleri kanalların üzerine yerleştirilerek projeye uygun açılan kanallara yerleştirilir.
Sprinkleri ve dallara kadar kanaldaki boru açılır.

Bu aşamada boruların, dirseklerin ve sprinklerin kurulumu  reel sulama firmamızın tecrübeli ustaları tarafından montajı işlemi yapılarak kurulum tamamlanacaktır. Kurulumun bitiminde sistem kontrol edilerek kanal kapatılmadan önce su kaçağı olup olmadığı veya projeye uygun olup olmadığı denetlenecektir. Sistemin programlayıcısı kurulumu tamamlanarak bir sulama sistemi kurulumu teslimata hazır hale getirilir. Manuel veya programlanabilir ağa sahip olmanız, sisteminizi birden çok ağı bağımsız olarak yönetmenize izin verir. Elektrik kesintilerine karşı pille çalışan bir programlayıcı da kullanabilirsiniz.

Sulama Sistemi Kurulumunun Tamamlanması

Kurulum işlemi bittikten sonra musluk açılarak rakorların sıkılığı ve sprinklerin doğru çalışıp çalışmadığı kontrol edilir. Gerekirse, menzili ve eylem yarıçapı yeniden ayarlanır. Kanaldan çıkan topraklar yeniden kanallara doldurulur. Kaldırılana çim plakaları yeniden yerlerine konumlandırılır. Sistemin çalışırlığı tekrar kontrol edilerek anahtar teslimi olarak montaj işlemi tamamlanmış olur.

Bahçenizi sulamak için ihtiyaç duyulan su miktarı toprak türüne, mevcut mahsulün su ihtiyacına ve tabii ki bahçenin büyüklüğüne bağlıdır. En kurak dönemlerde bitkilerin su ihtiyacını karşılamak için, dağıtılacak olan referans su miktarının bilmek gerekir. Sunduğumuz sulama sistemini kullanmadan önce, çim bahçenizi, sebze bahçenizi veya meyve bahçenizi nasıl sulamanız gerektiğini bilmeniz gerekir.