Kapat

9000 BTU klima kaç m2 alanı soğutur ?

Anasayfa
Genel 9000 BTU klima kaç m2 alanı soğutur ?
9000 BTU klima kaç m2 alanı soğutur

Klima alırken BTU hesabı birkaç farklı yöntemle yapılmaktadır. Bu makalemde BTU nasıl hesaplanır konusunu “9000 BTU klima kaç m2 alanı soğutur” örneği üzerinden ele alacağım.

Neden BTU hesabı yapılır ?

Klimalarda BTU (British Thermal Unit) birimi kullanılmaktadır. BTU klimanın gücünü, ısıtma-soğutma kapasitesini gösteren bir birimdir.

BTU hesabının yapılmasının amacı bir oda için ne güçte bir klimanın gerekli olduğunu tespit etmektedir. Bu sayede alınan klimanın soğutmada yetersiz kalması veya gereksiz yere fazla masraflı çalışmasının önüne geçmek hedeflenmektedir.

BTU hesabı yaparken dikkate alınan kriterler

Odanın m2 si

En önemli kriter soğutulacak alanın büyüklüğüdür. Hem m2 olarak alan genişliği, hem de odanın yüksekliği önemlidir. Evler genellikle standart bir yüksekliğe sahip olduklarından BTU hesaplama formüllerinde bu konuda bir ilave yapmaya gerek yoktur. Fakat cami, atölye veya depo gibi yerlerde yükseklik de hesaba katılmalıdır.

Bölge katsayıları

BTU hesabında yer alan ikinci kriter bölge katsayısıdır. Bilindiği üzere ülkemizin her yanı aynı iklim koşullarına sahip değildir. Akdeniz bölgesi gayet sıcak iken Doğu Anadolu illeri daha serindir. Bölge katsayıları klimanın kullanılacağı yerin hangi bölgede olduğuna göre klima gücünü bulabilmek için tespit edilmiştir.

BTU hesabında kullanılan bölge katsayıları

Akdeniz:445
Doğu Anadolu:308
Ege:423
Güneydoğu Anadolu:462
İç Anadolu:346
Karadeniz:385
Marmara:385

Odada kaç kişi yaşadığı

İnsanlarının vücut ısıları odayı da ısıttığı için odada genellikle kaç kişinin bulunacağı hesaba katılır. Mesela bir ofiste 6 kişi varsa bu 6 kişi genellikle odada olacaklarından vücut sıcaklığı oda sıcaklığını bir miktar yükseltir. Veya 4 kişilik bir ailede bireyler gün içinde okulda-işyerinde, akşamları da evin değişik odalarında olacağından kişilerin vücut sıcaklığının klimanın çalışmasına fazla bir etkisi olmayacaktır.

Aydınlatma gücü

Odada 500 Watt üzerinde bir aydınlatma var ise bu oda ısısını etkileyecektir. Pratik hesaplamalarda aydınlatma gücü ihmal edilebilmektedir. Çünkü genellikle bir odadaki aydınlatma gücü 500 Watt’ın altındadır. Fakat yoğun ışığın olduğu stüdyolarda veya fazla aydınlatmalı iş yerlerinde bu hesaba katılmalıdır. 500 Watt’ın üzerindeki 1 Watt güç için 3,412 btu/h  formüle eklenir.

Hesaba katılamayan hususlar

BTU hesaplamasında yer alması gereken ama ölçülemeyeceği için hesaba katılamayan kriterler var. Bazı hesaplama sitelerinde bu kriterlere de yer verilmiş ama ne kadar etki ettiği bilinmeyen bir kriteri formüle koymak ne derece doğru olacaktır.

  • Örneğin evlerin mutfakları diğer odalarından daha sıcaktır. Çünkü zaman zaman fırın ve ocak yanar.
  • Güneş gören odalar daha sıcaktır. Kuzey cephe odalar daha serindir.
  • Mantolama yapılmış evlerde klimalar daha iyi performans gösterir. Camı büyük odalarda klimaya daha çok iş düşer
  • Televizyon, bilgisayar gibi elektronik aletlerin olduğu odalarda bu aletler nedeniyle oda sıcaklığı biraz daha yüksektir.
  • Aile bireylerinin sık kullandıkları odalar daha sıcak, diğerleri daha serindir.
  • Aynı bölgede olmasına rağmen yüksek kesimlerdeki evler alçaktakilere göre daha serindir. Antalyanın kıyısı ile Toros Dağı etekleri bile farklıdır örneğin.

Bazı BTU hesaplama sitelerinde hesaplama yapılırken bu kriterlere de yer verilmiş ama ölçülmesi zor bir niceliğin formülde yer alması yanıltıcı olacaktır.

Pratik BTU hesaplama formülü

Bu formülde çok detaya girmeden, bölge katsayıları hesaba katılmadan, diğer kriterler de hesaba katılmadan kaba bir hesap yapılmaktadır. Eğer klima alınacak oda “ortalama” koşullara sahipse bu formül de işe yaramaktadır.

Formül şu: BTU= Oda alanı (m2)x 455

9000 BTU klima kaç m2 alanı soğutur sorusuna bu formüle göre cevap vermeye çalışırsak;

Oda alanı = 9000/455 = 19,78 M2 bulunur.

Yani 9000 BTU klima 15-20 m2 lik odalar için kullanılabilecek bir klimadır.

Detaylı BTU hesaplama formülü

BTU – ((Kişi sayısı x 600 BTU)+((Aydınlatma gücü-500) x 3,412 BTU) )= Bölge Katsayısı x Soğutulacak alan(m2)

Kişilerin vücut ısıları dikkate alınmayacaksa (depo alanları veya insanların sürekli bulunmadığı odalar) veya aydınlatma gücü 500 Watt’ın altında ise formülden ilgili kısımlar çıkarılır.

BTU= Bölge Katsayısı x Soğutulacak alan(m2) formülüne dönüşür. Ben bu formülü kullanmayı yeğliyorum. Formüle göre bir hesap yapıp daha sonra evin coğrafi konumu, güneş alma, insanların ve elektronik aletlerin ısısı gibi faktörler kabaca üzerine ilave edilebilir.

9000 BTU klimayı Antalya bölgesindeki bir eve göre hesap yaparsak;

Oda alanı= 9000/445 =20,22 m2 çıkmaktadır.

Eğer ev Antalya sahilinde ise veya klima mutfakta kullanılacaksa 20 m2 değil de 15 m2’lik bir alan için kullanılması uygun olur.

Depo veya Antalya’nın yüksek kesimlerindeki bir ev için kullanılacaksa 20 m2 için kullanılabilir.

9000 BTU klimayı Kars’ta bulunan bir eve göre hesap yaparsak;

Oda alanı= 9000/308 = 29,22 m2 olur.

Görüldüğü üzere klimanın Kars’ta veya Antalya’da olmasına göre 9 m2 fark etmektedir. Formüle göre hesap yaptıktan sonra odada fırın veya fazla elektronik alet olması, çok kişi bulunması, güney cephe olması, camı geniş olması gibi kriterler var ise oda alanından yaklaşık 5 m2 düşmelisiniz.